onsdag 9 mars 2011

Vindkraft - en blåsig debatt

energinyheter.se står det idag att läsa om Statkrafts och Södras vindkraftverk i Mönsterås. Det är två anläggningar som invigs idag. En anläggning vid Södras industri med sex verk och en anläggning med fyra verk strax norr om industrin. Den första anläggningen beräknas producera 32 GWh förnyelsebar el per år.

Detta är ju jättebra, eller? Debatten kring vindkraftverkens utbredning i Sverige är hetare än någonsin och speciellt här i våra regioner. I Hultsfred har vi ju sedan några år tillbaka två verk i Ryningsnäs som ägs av Vattenfall. Södra planerar även för en park i Tönshult utanför Virserum vilket det även stod att läsa om i Vimmerby tidning för ett tag sedan. Samma tidning publicerade i dagarna även en artikel om vindkraftsmotståndet i Grevekulla, Svinhult (Ydre kommun), pågränsen mot Ingatorps socken, där en vindkraftsprospektör hade samrådsmöte med invånarna. Motståndet och kritiken mot vindkraftsverken hos invånarna var stor. I Bjälebo strax utanför Bråbo i Kristdala socken ska det även byggas vindkraftverk men även där har debatten nu exploderat, om verkens vara eller icke vara. Se mer på Nyheternas hemsida.

Ett av verken i Ryningsnäs
Vindkraft är en känslig fråga som påverkar folk olika mycket. Det finns både estetiska och etiska aspekter av det hela.

Vad tycker du? Ska vi satsa på vindkraft överhuvudtaget i Sverige? Är det något vi kan tänka oss att ha även i våra kommuner (H-fred, V-by och V-vik) eller är det bara okej så länge "jag själv" inte ser det?

Kommentera i kommentarsfältet nedan, du kan vara anonym. Gå till kommentarsfältet via länken kommentarer nedan.

/Jens

2 kommentarer:

  1. Hittills i år så har vindkraftverken producerat mer el än kärnkraftsreaktorn O2 vid Simpevarp har gjort som varit i drift hela tiden. Många påstår att vindkraften är försumbar när det gäller energiförsörjningen, men det är den inte nu längre.

    När det gäller placeringen av vindkraft så är det viktigt att ingen blir störd av buller. De visuella effekterna får man stå ut med.

    Med den utbyggnadstakt som vindkraften har just nu, så kommer det inte att dröja så länge innan elpriserna kommer att sjunka.

    SvaraRadera
  2. Så du skulle kunna tänka dig att ha ett vindkraftverk inom en radie av 1 mil från där Du bor?

    Det diskuteras ju även livligt i debatten att det är en stor andel utländska företag som investerar/bygger verken här i Sverige vilket leder till att pengarna försvinner ut ur landet. Är detta något man ska ta hänsyn till eller väger "miljö-nyttan" tyngre än den samhällsekonomiska faktorn?

    /Jens

    SvaraRadera