fredag 4 mars 2011

Vinden

Ca 18-20 % av värmeförlusterna går ut genom taket. Vinden är alltså, i många hus, en energitjuv. Att isolera vinden lönar sig ofta snabbt jämfört med att isolera golv och väggar. Därför är det i många fall lämpligt att börja på vinden om man vill täta sitt hus.

Vid isolering av vind finns två alternativ. Antingen läggs isolering under/över golvet eller om man vill ha en varm vind, på insidan av taket. Då kan isolering i skivform användas.

En del har knappt varit uppe på sin vind eller har inget större intresse av den. Om du köpt ditt hus på senare tid finns en energideklaration gjord på ditt hus, eventuellt ska en göras. Ofta står det i den om det är så att energi och pengar kan sparas genom att vinden isoleras.

Om du bor i ett äldre småhus och inte har tilläggsisolerat vinden är det troligt att isoleringen är omkring 10-15 cm tjock om det är mineralull och 15-25 cm om det är sågspån. I husen som byggs idag är det vanligt med en 50-60 cm tjock isolering, för att jämföra med något.

Äldre hus tilläggsisoleras ibland ända upp till 50 cm  men man ska vara medveten om att fuktproblem kan uppstå och det är inte säkert att utrymmet finns.

/My

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar