fredag 25 mars 2011

Skeptisk till grejen med att spara energi?

Med anledning av energispartävlingen på kommunhuset har jag idag varit på webbinarie som det så fint kallas (rekommenderar - resefria möten). Det handlade om att energieffektivisera på kontor/kommunhus. Kvinnan som föreläste hade arbetat mest med innemiljöer och hon nämnde något som många tänker på och faktiskt påpekar ibland. Det brukar låta ungefär såhär:

"Det är väl inget svårt att spara energi (på kommunhuset) det är bara att sluta jobba"

Och visst; hus, byggnader och verksamheter finns inte till för att spara energi utan av andra anledningar. MEN energieffektivisering handlar aldrig om att dra ned på komforten eller sluta utföra sitt arbete. Det handlar egentligen om två saker:

1. Att göra mer med mindre. Det handlar inte om att avstå från någon funktion. I många fall skapar energieffektivisering också mervärden, exempelvis bättre ekonomi, ökad bekvämlighet, bättre hälsa och bättre inomhusmiljö. Eller tvärtom; kanske väljer man att byta ut gammal belysning av andra skäl, samtidigt som det sparar energi.

2. Att stoppa onödan! Det finns olika slående fraser om att alla apparater som står i standby "drar lika mycket el som all vindkraft i Sverige producerar" eller att "det går åt ett helt kärnkraftverk för att driva apparater på standby". Oavsett om de stämmer eller inte väcker det uppmärksamhet kring att vi inte ska slösa energi.

/My

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar