torsdag 26 maj 2016

Det finns en hel del att spara när det gäller belysning


Nu har våren och ljuset äntligen kommit. Då är det jättebra att fundera över hur vanorna ser ut runt belysning. Är det tänt trots att det inte behövs? Vanans makt är stor och visst är det lätt att slentrianmässigt tända fast det inte märks någon skillnad i rummet.
Belysning står för 15-30% av elanvändningen på ett kontor Moderna energieffektiva lampor, armaturer och kontroller kan ofta minska energiförbrukningen med upp till 50%. Ett väl kontrollerat, högkvalitativt och energieffektivt belysningssystem i kombination med naturligt ljus minskar underhållskostnaderna och kan ge en effektiv och bekväm arbetsmiljö för de anställda.
hanging man
  • Använd dagsljus när det är möjligt- Det är gratis och ofta trevligare än artificiell belysning.
  • Använd bara den nödvändiga belysningen. Stäng av all annan belysning
  • Se till att den belysning som används är anpassad efter arbetsuppgifterna och lokalerna.
  • Använd lampor med lägsta möjliga watt-tal som samtidigt uppfyller rummets ljusbehov.
  • Fundera på hur timers och sensorer kan användas för inomhus- och utomhusbelysning.
  • Underhåll är viktigt! Putsa fönster regelbundet för att släppa in mer ljus och minska behovet av artificiellt ljus.
  • Välj armaturer som släpper igenom mycket ljus så en lampa med lågt watt-tal kan användas.
  • Styrsystem för belysning kan spara 40-60% i elanvändning.
För att styra belysningen smart kan man installera frånvarogivare. Frånvarogivare - inte närvarogivare.... Det innebär alltså att man aktivt måste tända i rummet när man kommer in - genom att slå på strömbrytaren, men att det släcks automatiskt när det inte är någon rörelse i rummet. (vanligare är närvarogivare - som tänder automatiskt på rörelse när man kommer IN i rummet)
Vinnartips
Glöm inte att färgen på väggen påverkar effektiviteten av belysningen och även stämningen på kontoret! Minimera belysningsbehov och maximera välbefinnande genom ljusa väggar och tak
Man kan också…
Minimera behov av belysning- dra nytta av takfönster- dagsljus är gratis och förbrukar ingen el. Utnyttja dagsljuset så mycket som möjligt och använd kompletterande belysning i mörka områden. 
Läs mer: på Ljuskulturs sida!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar