måndag 28 maj 2012

BREAKING NEWS! Metangasreduceringsstöd

För en timme sedan la energiministern Anna-Karin Hatt ut följande blogginlägg:

"De är bra, men mer behöver göras. Därför presenterar jag tillsammans med milöminister Lena Ek och landsbygdsminister Eskil Erlandsson tre centerförslag på DI-debatt idag, som ytterligare steg för att stärka de förnybara drivmedlen och därmed minska koldioxidutsläppen inom transportsektorn. Vi vill:
  • Att förutsättningarna för höginblandade och rena biodrivmedel ska vara minst lika goda som i dag även efter 2013, då vårt tillstånd från EU att ha en skattebefrielse för biodrivmedel löper ut. Det rimligaste sättet att åstadkomma det är att låta den nuvarande skattebefrielsen för etanol, biogas och biodiesel fortsätta fram till 2020.
  • Att det teknik- och investeringsstöd som redan finns för utveckling av biogasen förlängs så att det finns kvar även framöver.
  • Och att ett nytt stöd för att utveckla biogas från gödsel genom ett så kallat metangasreduceringsstöd införs. Ett sådant skulle ge dubbel miljönytta genom att biogasen både ersätter fossilt bränsle och dessutom leder till minskade utsläpp av metangas."
Det kommer bli spännande att se hur detta metangasreduceringsstöd är utformat. Förhoppningsvis på ett liknande sätt som i Danmark, vilket skulle ge våra bönder betydligt bättre ekonomiska förutsättningar för att satsa på biogas. Men först ska det gå sin runda i politiken, men det är i alla fall en bra bit på vägen.

Läs hela inlägget här!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar