onsdag 28 oktober 2015

RådgivningsEKOT var på plats vid invigningen av Sveriges första microförgasare



Under onsdagen den 28 oktober invigdes Sveriges första microförgasare på Emåmejeriet i Hultsfred. För att minska sin användning av olja har mejeriet installerat en anläggning som genom att förgasa flis kan producera värme och dessutom producera miljövänlig el som används i den energikrävande processen.

 "Vi har länge tittat på olika lösningar för att minska oljeförbrukningen, men eftersom vi måste ha hög framledningstemperatur till våra maskiner i mejeriet har det inte varit möjligt med värmepump eller fjärrvärme. Denna anläggning klarar det kravet och att den dessutom producerar el som vi kan använda gjorde att kalkylerna gick ihop." Säger VD Patrik Evertsson.


Processen bygger på att utvinna gengas ur torkad flis. Gasen driver sedan en motor kopplat till en generator som producerar el. Både under förgasnings- och förbränningsprocessen i motorn uppstår värme som tas tillvara genom värmeväxling mot företagets värmesystem.
Pannans gasmotor ser ut ungefär som en vanlig lastbilsmotor.

Pannan kommer från Finland och producerar 40 kW el och 100 kW värme. Man räknar med att pannan ska täcka 80 % av värmebehovet och 20 % av elbehovet. Detta innebär att företaget minskar sina utsläpp av växthusgaser med ungefär 500 ton/år. Investeringskostnaden var ca 3 miljoner kr, vilket man räknar med är återbetalt på 6 – 8 år.



 
Under invigningen hälsade projektledare Daniella Johansson från Energikontor Sydost välkomna och Åke Nilsson från Hultsfreds kommun invigningstalade. Under pompa och ståt klippte sedan Patrik tillsammans med Åsa Axheden, miljöchef på Länsstyrelsen i Kalmar, bandet och portarna till pannrummet öppnades.

Många intresserade hade samlats för att se den nya pannan, bland andra energirådgivare och miljöinspektörer.


Installationen ingår i ett EU-finansierat projekt som heter Life+ och vars syfte är att demonstrera tekniker för småskalig kraftvärme som ännu inte har kommersialiserats fullt ut. Utöver Emåmejeriet ingår även Ronneby Miljö & Teknik i projektet. De håller som bäst på att förbereda för installation av en anläggning för våt ånga, en ångturbin för elproduktion på en befintlig fjärrvärmeanläggning.

Mer information finns på Energikontor Sydosts hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar