fredag 9 oktober 2015

Energimärkning, nu även på värmepumpar

FRÅN OCH MED DEN 26 SEPTEMBER i år kommer alla nya värmepumpar som är avsedda för installationer upp till 70 kW att ha samma typ av energimärkning som vi vant oss vid att se på till exempel TV-apparater och kylskåp. Syftet är att man som konsument ska kunna se vilken produkt som är mest effektiv vid jämförelse. G är den sämsta klassningen och A+++ är den bästa. Det är en del av EU-direktiv 2010/30/EU som har som mål att kraftigt minska våra koldioxidutsläpp och vår energiförbrukning.

PRODUKTMÄRKNING

Värmepumpar kan ha flera olika etiketter. Produktetiketten som alla produkter har innehåller information om effektivitetsklass, effektbehov och ljudnivå. Etiketten har även en karta som delar in Europa i tre olika klimatzoner. För varje klimat anges ett lämpligt effektbehov. Effektivitetsklassen på etiketten är baserat på medelklimat, vilket framförallt för luft/vattenvärmepumpar kan bli lite vilseledande för oss som bor i Norden. För att få korrekt information om hur produkten presterar i kallt klimat får man titta i produktbladet. Observera att skalan endast går upp till A++ för rumsuppvärmning och A för tappvarmvatten.
All energimärkning för rumsuppvärmning utgår från årsverkningsgraden. Dessutom har värmepumpar också olika energimärkningar beroende på om det är golvvärme eller radiatorer som används.
Effektivitetsklassen för en värmepump som gör varmvatten blir i de flesta fall A och för att nå högre effektivitet krävs att man kompletterar med solvärme. Även en symbol för mängden varmvatten kommer att visas – en tappvattenkran med en storleksindikation, tapprofil, från 3XS till XXL.

SYSTEMMÄRKNING

Produktmärkningen kan kompletteras med en systemmärkning, antingen av tillverkaren direkt eller av installatören. Systemetiketten energimärker hela värmeinstallationen och tar även hänsyn till hur systemet styrs, extern tillsatspanna och eventuell komplettering med solvärme. Eftersom de flesta värmepumpar redan har en integrerad styrenhet, så kommer många värmepumpar innehålla en systemetikett redan från tillverkaren

Produktetikett

  1. Leverantörens namn eller varumärke och modell
  2. Rumsuppvärmning
  3. Energiklass rumsuppvärmning
  4. Skala för energiklasser
  5. Ljudeffektnivå inomhus
  6. Ljudeffektnivå utomhus
  7. Vattenuppvärmningsprofil
  8. Energiklass varmvatten
  9. Nominell avgiven värmeeffekt i olika klimatzoner

Systemetikett

  1. Leverantörens namn eller varumärke och modell
  2. Energiklass för värmepump ämnad för uppvärmning och varmvatten
  3. Solvärmeutrustning
  4. Ackumulatortank
  5. Temperaturregulator
  6. Tillsatsvärme
  7. Rumsuppvärmning
  8. Energiklass rumsuppvärmning för systemet
  9. Skala för energiklasser
  10. Vattenuppvärmningsprofil

ENERGIMYNDIGHETENS TESTER

På Energimyndighetens Testlab testas och jämförs energianvändningen på många olika produkter. klicka HÄR för att komma till testen av bergvärmepumpar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar