måndag 14 mars 2011

Kärnkraftsolyckan i Japan

De tragiska efterföljderna av jordbävningen i Japan är katastrofala. Massor med människor har fått sätta livet till pga av jordbävningen och den efterföljande tsunamin. Tusentals människor har även blivit hemlösa.
Och på lördagen skedde en kärnkraftsolycka till följd av jordbävningen - en explosion i reaktor 1 på kärnkraftverket Fukushima Daiichi 25 mil norr om Tokyo och nu imorse kom rapporter på ytterligare en explosion i raktor 3. Människor har evakuerats inom en radie av 20 km men enligt nyhetsbyrårer fanns det fortfarande människor kvar i området när den sista explosionen skedde i natt. Radioaktiviteten ska dock vara inom gränsvärdena även om de är förhöjda inom närområdet.

Ni kan se explosionerna via aftonbladets webb-tv här.

Trots att Tokyo inte har drabbats direkt av explosionerna råder nu kaos där. Man har under morgonen påbörjat elavbrott i delar av staden för att försöka lösa problemet med den akuta elbrist som har uppstått.

Nu kommer säkerligen kärnkraftsdebatten skjuta fart även här hemma i Sverige med allt vad det innebär. Klarar våra kärnkraftsverk att stå emot en sådan här typ av händelse? Det behöver ju inte vara en jordbävning utan det räcker ju med att man får samma tekniska problem med kylningen av bränslestavarna som man fick på Fukushima för att en olycka ska ske. Vad gör vi i Hultsfred, Vimmerby och Västervik om vi får samma akuta elbrist som nu råder i Tokyo om en liknande olycka skulle ske i Oskarshamn?
Just nu pågår faktiskt en krisövning i Sverige för en liknande händelse. Mellan 2 feb - 7 april genomförs övningen SAMÖ-KKÖ i syfte att stärka samhällets krisberedskapsförmåga. Den ska ge svar på hur samhället förmåga är att hantera konsekvenserna av en kärnteknisk olycka på OKG i Oskarshamn.
Du kan läsa mer om krisövningen här.

/Jens

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar