måndag 17 oktober 2011

Skruvkork på mjölkpaket

Mjölkförpackningar med skruvkork i plast orsakar drygt 50 % mer utsläpp av växthusgaser än traditionella mjölpaket. Det framgår av en ny rapport från Livsmedelsverket som heter Klimatpåverkan och energianvändningen från livsmedelsförpackningar.

Rapporten beskriver klimatpåverkan från olika förpackningsmaterial och förpackningslösningar.
Förpackningens påverkan på livsmedlets totala utsläpp av växthusgaser är väldigt liten, men det är här man som konsument har möjlighet att påverka utvecklingen. Om du inte orkar skumma igenom hela rapporten hittar du nedan sex tips för minskad klimatpåverkan genom att göra aktiva val för bättre livsmedelsförpackningar.

  • Storpack har lägre klimatpåverkan än mindre förpackningar, eftersom det blir mindre mängd material jämfört med mängden livsmedel. Samtidigt bör förpackningen inte vara större än att man kan äta upp allt.
  • Dryckesförpackningar med plastdetaljer, till exempel skruvkork, har högre klimatpåverkan än förpackningar utan plastdetaljer, och är ofta svårare att tömma helt.
  • Laminerad kartong med aluminiumfolie, som används till konserver, har lägre klimatpåverkan än förpackningar av aluminium eller konservplåt.
  • Papperspåsar för flingor och gryn har lägre klimatpåverkan än motsvarande kartong.
  • Om man återvinner förpackningarna minskar klimatpåverkan väsentligt.
  • Vissa livsmedel klarar sig utan förpackning. Hårda, lagringsdugliga frukter och grönsaker, till exempel äpplen och rotfrukter, kan istället med fördel köpas i lösvikt (vilket 9 av 10 gånger är billigare också).

För några veckor sedan träffade jag VD:n på ett lokalt mejeri. Jag passade då på att fråga varför de har skruvkork på sina förpackningar. Han svarade då, att om han fick bestämma skulle de inte ha det, för det är både dyrare att producera den produkten och sämre för miljön. Anledningen till att man har det är för att kunden efterfrågar det. Det var faktiskt t.o.m. den vanligaste frågan han fick: "varför kan ni inte ha skruvkork på alla förpackningar?"

Varför vill alla ha det då? Hans teori var att kunden tycker att det är "fräschare" med skruvkork och att det är fler folk som har problem med ledproblem/reumatism.

Vad tror du?

/Jens

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar