tisdag 25 oktober 2011

Energitips i "nya Tidningen" - tips 3

Här kommer tredje tipset från dagens nr av "nya Tidningen".

3. Behöver du göra någonting som elkund?

Som elkund lönar det sig alltid att vara aktiv på elmarknaden och söka efter det elavtal som passar bäst för just dig.
Har du ett rörligt(1) eller tillsvidareavtal(2) kan priset förändras. Har du ett fast avtal som löper över denna period är det inte säkert att du påverkas, ditt avtal gäller. Det kan dock finnas vissa prisjusteringsklausuler beroende på när du tecknade avtalet. Kolla det med ditt elhandelsbolag om du är osäker eller inte har avtalet kvar.
Innan elområdena införa (1 november) kommer ditt elhandelsbolag att höra av sig med information om prissättning och vad som gäller i just ditt elområde.

Precis som man säger om räntan är de rörliga avtalen alltid billigast i längden. Däremot är de inte de tryggaste avtalsformerna. Det kan vara skönt att veta hur mycket/lite man betalar över en viss tid.

Vill du veta vilket elhandelsbolag som är billigast just nu? Kika in på elpriskollen.se som är en jättbra sida att hitta detta på. Där får du ett jämförelsepris mellan alla bolag där alla avgifter är inkluderade (skatt, moms, fast avgift, fakturavgift). Däremot är inte din elnätskostnad med här.
TIPS! Mata in dina uppgifter i "min beräkning" på elpriskollen idag och gå in och kolla igen om en vecka och ytterligare en gång om två veckor och se vilket/vilka elhandelsbolag som fortfarande ligger bland de billigaste. Då vet du om bolaget är billiga även över en lite längre tid en bara just idag.


På energirådgivningens sida på Hultsfreds kommuns webbplats kan du även månatligen hitta en prisjämförelse mellan de vanligaste energislagen. Där finns även elpriset med och då är elnätsavgiften inkluderad. Du hittar den här.

(1) Rörligt avtal innebär att du har gjort ett aktivt val att ha rörligt pris under en viss period (ofast 1 år). Priset beror på rådande pris som ditt elhandelsföretag köper elen för på elbörsen Nordpool, det så kallade spotpriset. Priset kan alltså variera från månad till månad. Elhandelsbolagen har ett fast påslag på det rörliga priset på några ören/kWh.

(2) Tillsvidareavtal är det absolut dyraste avtalet du kan ha. Det får du om du inte gör ett aktivt val av elavtal.

Nästa nummer av nya Tidningen kommer ut 22 november.

/Jens

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar