måndag 28 mars 2011

El+Miljö

Veckans fråga löd "Har du något miljötillägg i ditt elavtal?". Tre av fem personer har svarat att de har Bra Miljöval-el och två av fem personer har svarat att de inte har något miljötillägg överhuvudtaget.

Idag finns det många elbolag som väljer att endast sälja förnyelsebar elenergi, exempelvis enbart vattenkraft, utan extra kostnad och oavsett typ av avtal.

Oavsett om bolagen uteslutande erbjuder förnyelsebar elenergi eller även säljer el från exempelvis kärnkraft  har de vanligtvis ett miljöalternativ som kan läggas till i ditt avtal, ett s.k. miljöavtal. Ett miljöavtal kan exempelvis innebära att din el produceras av enbart vindkraft eller en mix av vindkraft och vattenkraft. De brukar kallas för grön el, miljö el, ren el etc. Det ställs krav på att energin ska vara förnyelsebar och att ursprunget kan garanteras.

En del "miljö el" är dessutom märkt med Bra Miljöval. Det innebär att krav också har ställts  på själva produktionen, alltså på vattenkraften, vindkraften eller biobränslet.


/Jens, Mikael, My

1 kommentar: