onsdag 9 mars 2011

När du ska köpa nytt

Alla kan inte tänka sig att avstå från att köpa ny hemeltronik, hushållsapparater och andra prylar som drar el. Ser man till energianvädningen kan det ju faktiskt också löna sig att köpa nytt som drar mindre energi om man byter ut saker som är mycket gamla.

Många sätter stort hopp till tekniken när det gäller både miljö- och energifrågor. Beteendeförändring är nästan alltid den största och viktigaste aspekten när det gäller att spara energi men visst hänger det också på tekniken eller produkten i sig. Jag skulle säga att det enklaste du kan göra är att göra ett bra val vid själva köpet som bara sker en gång.

Det finns något som kallas för ekodesign och som hjälper dig att inte kunna välja helt galet. Ekodesign innebär att det ställs minimikrav på olika produktgrupper som använder energi, vilket i sin tur leder till att de sämsta, ur energianvändningssynpunkt, fasas ut från marknaden. Det är på grund av ekodesign som glödlampan håller på att fasas ut.

För att sedan kunna välja den bästa utav de som klarar ekodesigkraven har du bland annat Energimyndighetens tester till din hjälp. Deras Testlab provar olika produkter och jämför olika parametrar, främst energianvändningen. Gå gärna in och kika på deras test innan du köper något nytt.

Deras test av tv-apparater visar att en tv kan dra mer än dubbelt så mycket energi som en annan.

/My

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar