fredag 18 mars 2011

Katastrofen i Japan kan nu påverka elpriset här i Sverige

Nu kommer de första rapporterna på att kärnkraftsolyckan i Japan kan leda till ökade elpriser även här i Sverige. 

Det finns två anledningar till varför detta skulle kunna ske enligt elprisanalytikerna:

1. Pga kärnkraftshaveriet i Japan har elproduktionen där blivit tvungen att ersättas med i första hand kol- och gasdrivna kraftverk. Detta leder till att efterfrågan på dessa råvaror ökar och därmed priset. Även efterfrågan på utsläppsrätter ökar i och med att det är icke förnyelsebara energikällor.

2. Tyskland har reagerat kraftigt på händelseutvecklingen i Japan och har beslutat att stänga ner sju kärnkraftverk som togs i drift före 1980 och enligt den information som finns kommer de att vara stängda i tre månader. Detta leder till samma sak som i Japan; elproduktionen som försvinner i Tyskland ersätts med kol- eller gasdrivna kraftverk och driver då upp priserna på dessa råvaror och därmed elpriset .

Detta visar på hur allt mer globaliserad vår värld har blivit; Japan känns inte längre så långt borta nu när vi här hemma i Sverige också påverkas.
Läs mer om nyheten här.

Forsmark kärnkraftverk, Sverige
[bilden har inget med texten att göra]

Så vad kan du göra som privatperson för att inte drabbas av det höjda elpriset? Rent avtalsmässigt kommer du/ni inte att påverkas om ni har ett fast avtal inom den närmsta perioden. Har du däremot ett rörligt pris kan du påverkas. Det absolut bästa sättet att minska sina kostnader för elen är att använda mindre el helt enkelt. Antingen genom att förändra sitt beteende som att t.ex. alltid stänga av sina elprodukter och inte lämna dem på standby, sänka värmen (om ni har elvärme eller värmepumpar) m.m. eller att investera i mer energieffektiva produkter. Se tidigare blogginlägg om detta här.

/Jens

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar