tisdag 8 mars 2011

Hur bra luft stoppar du i dig?

Visste du att, under ett dygn använder en människa ca

3 kg vatten
1 kg mat
30 kg luft

Många av oss tänker på vad vi stoppar i oss, i alla fall det vi kan se. Vi får i oss stora mängder luft varje dag utan att vi tänker på det och utan att kunna se om vi vill stoppa i oss den luft vi andas.

Ni förstår säkert var jag vill komma... vi energi- och klimatrådgivare förespråkar ofta att byggnader ska vara täta, ha tät vind, täta fönster osv. Då är det också otroligt viktigt att ventilera, både för hälsan och byggnaden. Ventilationen ska alltid anpassas efter den åtgärd man utför så att den blir tillräcklig.

I ett rum kan det kännas instängt, det kan vara för låg/hög temperatur, dålig lukt etc. och då märks luften tydligt. Syftet med ventilationen är att byta ut den luft som är förorenad av fukt, värme och andra emissioner, till frisk och ren luft utifrån. Frisk luft ska tillföras i utrymmen där det vistas mycket folk eller i rum där man vistas ofta, exempelvis vardagsrummet och sovrummet. Den förorenade luften ska tas ut i badrum, tvättstuga och kök. Det finns olika metoder att göra det på.

Jag lovar att återkomma till olika ventilationssystem!

/My

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar