torsdag 17 december 2015

Köp en energirådgivare och rädda världen....

Energimyndigheten samlar pengar till Musikhjälpen och du kan bidra genom att lägga ett bud på att få en expert från energimyndigheten att komma hem och titta på ditt hus.

Läs mer på Tradera
Energiexpert som ej är till salu utan alldeles gratis...

onsdag 16 december 2015

Biogasen slipper skatten ett tag till ......

Under en period har man varit orolig att förutsättningarna skulle ändras för förnybara bränslen.
Nu har i alla fall biogasen fått klartecken att skattebefrielsen kommer att vara kvar till 2020.
Biodrivmedel för övrigt typ biodiesel mm. får till 2018 vilket även där ger en chans att utveckla tekniker och infrastruktur för förnybara bränslen. Det ger brukarna en chans att planera klimatmässigt utan att få en prischock inom den närmaste tiden. EU-kommissionen och regeringen är på rätt spår när det gäller ett hållbart samhälle !


Mer att läsa här......
Länk Svensk Biogas
Länk Regeringen

måndag 14 december 2015

Historiskt: Nu har världen ett klimatavtal!



Ett globalt, rättsligt bindande klimatavtal har under lördagskvällen antagits av 195 nationer . När mötets ordförande, Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius, dunkade sin gröna klubba i bordet hade något historiskt hänt. Det här är första gången som så många av världens länder, efter 20 års FN-processer om klimatet, kommer överens om att minska utsläppen.

Kyotoavtalet från 1997 hade en uppifrån-ned-konstruktion så till vida, att ett totalt utsläppsminskningsmål bestämdes av och då fick de utvecklade länderna kvantitativa åtaganden för utsläppsminskningar. I det nya avtalet är det tydligt, att även utvecklingsländer ska bidra. 

I Parisavtalet har man istället en nedifrån-upp-konstruktion där länderna själva har fått avgöra, vilka nationella utsläppsminsknings/begränsningsmål som är rimliga utifrån nationella förutsättningar. En hake är dock att dessa utsläppsminskningsmål inte finns inskrivna i själva avtalstexten. Det finns ett långsiktig gemensamt mål att hålla temperaturökningen väl under 2 grader med strävan mot max 1,5 grader och att utsläppen ska kulminera så snart som möjligt.

Avtalet är 32 sidor inklusive den icke-bindande beslutsdelen och ska börja gälla år 2020. Det täcker in många områden, som klimatanpassning, finansiering av klimatåtgärder i utvecklingsländer och hur och när ländernas och det kollektiva klimatarbetet ska ses över. 

–Nu har startskottet gått för ett kraftigt ökat klimatarbete för alla världens länder. Det svåra arbetet med att minska klimatutsläppen återstår. Sverige ska fortsätta visa ledarskap genom konkreta åtgärder på hemmaplan i bred samverkan med alla samhällsaktörer. Vi ska bli ett världens första fossilfria välfärdsländer och genom det inspirera och driva på andra, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) i ett uttalande.

Avtalet innehåller krav på rapportering av utsläpp och att dessa ska verifieras. Vart femte år ska en översyn ske, vilket förhoppningsvis kan leda till skärpningar i nationella utsläppsmål. Avtalet innehåller också skrivningar om finansiering från utvecklade länder till förmån för utvecklingsländer. Även de nationella åtagandena, som är frivilliga och ligger utanför avtalet, ska ses över med fem års mellanrum. 186 länder har lämnat in nationella klimatplaner. Om alla följer planerna kommer uppvärmningen att uppgå till 2,7–3 grader så mer åtgärder måste göras.

När det gäller den känsliga frågan om finansiering, som har varit central för G77-länderna och många drabbade ö-nationer har de utlovade 100 miljarder dollarna till utvecklingsländer från 2020 utelämnats i själva avtalet. Skrivningar återfinns istället i den icke-bindande delen, bland annat är ambitionen att ta fram en plan för hur målet ska nås. I avtalet lyfts de rikare ländernas roll i att stötta fattigare länder med anpassning.


Källa: Svensk Energi, Miljöaktuellt mm

Läs hela avtalet här (pdf).

tisdag 8 december 2015

Halvtid för klimatmötet i Paris

Klimatförhandlingarna i Paris gick igår in i ett nytt skede då världens miljöministrar tog över. Målet med mötet är att ett nytt globalt klimatavtal med uppemot 195 länder ska antas på fredag. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon uppmanar världens ledare att lägga nationella intressen åt sidan för stunden.

Inför mötet pekade FN:s klimatchef Christiana Figueres på vilket ansvar som vilar på deltagarna. 
– Aldrig tidigare har ett så stort ansvar legat på så få individer.


Sveriges klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) konstaterar att det förhandlingsutkast som länderna enats om på klimattoppmötet i Paris är ett viktigt avstamp.

Textförslaget som ministrarna nu har till på fredag att förhandla om innehåller flera punkter där Sverige och EU varit pådrivande, bland annat skrivningar om att ländernas åtaganden ska ses över vart femte år och ett långsiktigt mål för utsläppsminskningar.

Även i andra prioriterade frågor som transparens, anpassning och finansiering finns förhandlingstext som kan lägga grunden för ett starkt avtal, framgår det i ett pressmeddelande från regeringen.

– Många av de frågor vi kämpat för från svensk sida finns med i texten. Sverige och EU måste nu arbeta aktivt med andra länder för att säkra stöd och kompromisser för att dessa frågor ska finnas med också i den slutliga texten. Den femåriga cykeln är exempel på en viktig fråga för att länderna ska höja sina klimatambitioner och för att avtalet i sig ska bli hållbart över tid, säger Åsa Romson, som dock varnar för att utkastet fortfarande är långt och brokigt och kan leda till ett svagt avtal.

I helgen talade Åsa Romson i Paris. Här är hennes tal.



Energimyndigheten testar julbelysning


Julen står för dörren och det gör också Energimyndighetens traditionsenliga test av advents- och julbelysning.
För nionde året i rad testar Energimyndighetens Testlab julbelysning. I år har adventsbelysning, ljusslingor och smarta lampor, som styrs trådlöst, testats.

I Sverige säljs årligen två miljoner julgranar. Om alla dessa granar hade varsin ljusslinga med glödlampor i skulle de tillsammans förbruka 39 miljoner kilowattimmar (kWh) el, mellan julafton och tjugondag Knut. Det motsvarar hushållselen i 6600 småhus. Om granarna istället har LED-lampor i ljusslingan förbrukar de bara 4,7 miljoner kWh el. Det motsvarar hushållselen i 800 hus.

Testet hittar du här:
http://www.energimyndigheten.se/tester/tester-a-o/advents--och-julbelysning/advents--och-julbelysning-2015/

Byt ut dina glödlampor mot LED.

tisdag 1 december 2015

Glad advent!

Inför julstöket har vi tomtenissar försökt att sprida lite ljus kring det här med LED-lampor. Visar här lite bilder från Vimmerby när det visades adventsljusstakar med LED-lampor i samband med lagning av adventsljusstakar för allmänheten på Vimmerby Energi & Miljö AB.



I Västervik har Mikael upplyst folket, läs mer här

tisdag 24 november 2015

#förResten - stor kampanj mot matsvinn

EU-projektet ”Europa minskar avfallet” handlar om vad vi kan göra för att nå en livsstil som genererar mindre avfall. Ett prioriterat område är maten. Det är ett enormt slöseri med pengar, energi, jordbruksmark och vatten att producera, transportera, köpa och laga mat som sedan inte äts upp. Så lägg inte upp mer på tallriken än du kan äta upp. Vad mer kan Du göra för att minska matsvinnet?
Lite tips på hur man inte ska göra.... 

Om Europa Minskar Avfallet 
Stora delar av Europa är bra på återvinning. Men vi kan göra stora miljövinster genom att hindra att avfallet överhuvudtaget uppstår. EU-projektet ”Europa minskar avfallet” pågår i hela Europa en vecka om året sedan 2009 och syftar till att hela EU ska minska avfallsmängderna och minska mängden farliga ämnen i avfallet. I år infaller projektveckan i vecka 48, den 21-29 november. Då genomförs stora och små kampanjer och aktiviteter i hela Europa. 


måndag 23 november 2015

Studiebesök på Emåmejeriet

Vill ni se Sveriges första mico-förgasare producera både värme och el med flis som bränsle?


Gasmotorn på Emåmejeriets micro-förgasare som ger både el och värme.

Under vintern kommer studiebesök att anordnas på Emåmejeriet med visning av förgasaren:
  • 24/11 kl 14.30-15.30
    (anmälan senast 23 november)
  • 2/12 kl 10.30-11.30 och kl 13.00-14.00
    (anmälan senast 30 november)
  • 13/1 2016 kl 10.30-11.30 och kl 13.00-14.00
    (anmälan senast 10 januari)

Anmälan görs via mail till:
Daniella.Johansson@energikontorsydost.se

Välkomna!



onsdag 18 november 2015

Sprider ljus och värme ....

Måndag 23/11 kl. 14-17 och torsdagen 26/11 kl. 10-14 upplyser Energi- och klimatrådgivningen i Västervik hur man kan spara energi i den mörka tid vi ny har.

"Ful-lampor" ger 21 Watt i en 7-armad stake
Smart adventstake 1,4 Watt
Möt oss på Stadsbiblioteket- Västervik.
Vi byter glödlamporna i din adventsljusstake som du har med till energisnåla och hållbara LED-lampor .... helt gratis.
Passa på att prata belysning och kommunens nya Energi- och klimatstrategi 2015-2020.....över en kopp glögg samt en pepparkaka medan rådgivaren skruvar lampor.
Vi hoppas att julstämningen kommer att inbjuda till trevliga samtal. Vi håller glöggen rykande !

EnergiTing sydost 2015

Under torsdagen 12/11 hölls EnergiTing sydost i Västervik. RådgivningsEKOTs skribenter var självklart på plats och utgjorde några av de drygt 100 personer samlades för att utbyta erfarenheter, nätverka och lyssna till många intressanta föreläsningar. Tomas Kåberger, f.d. generaldirektör på Energimyndigheten inledde med en överblick över energimöjligheter i Sverige och världen, medan Catarina Rolfsdotter-Jansson avslutade med en mycket inspirerande framtidsspaning baklänges.

Däremellan fick deltagarna veta mer om läget inom både förnybar el, fossilfria transporter, energieffektiviseringsarbete i byggnader och industrier samt inom strategiskt hållbarhetsarbete.

Solvie Svärd från WSP pratade om
elproduktionen i världen.

Frågestund med gymnasieelever och regionala politiker.

Johan från MoveByBike berättar om hur de gör
bland annat mattransporter med elcykel.

Kent från Karlskrona berättade om deras
tester med förnybar syntetisk diesel.
Tomas Kåberger förklarade vilka problem, men också vilka
möjligheter vi står inför inom de närmaste åren.




torsdag 12 november 2015

Gerillan ger dig trygghet….

Gerillagruppen samlas för taktiksnack !
Ljus så in i vassen !
Ett träd träder fram i ljuset !


Det kan bli för mycket kontakt !
Daniel på scen... ljussvagt uppträdande !
Mycket sladd blir det !
En parkbänk utan duvor ...men stadsarkitekt!
Under några timmar gav Johan och Sara från WSP oss rådgivare en utbildning i hur ljus kan ge oss trygghet och välmående. Belysningen som finns i dag ger oss flera möjligheter än ”då det begav sig” i begynnelsen genom teknikutveckling. Vi människor har även vi utvecklats från ljuset vid den öppna elden till dagens ”smörgåsbord” av valmöjligheter.

Lyser ända in i holken !
Färgtemp gör skillnad på sten!










Utbildningen avslutade med praktiska övningar i centrala Västervik.


Vill du veta mer om ljus och välmående … så har vi mer kunskap än tidigare… ;)


måndag 9 november 2015

Kör smart i vinter



Då gör vintern sig påmind igen, med allt vad det innebär i form av mörker och kyla. Och det är just de faktorerna som kan få även den största miljökämpe att skippa cykeln och ta bilen till jobbet. Därför har jag tänkt dela med mig av några enkla tips på hur man kan minska kostnaderna för sina bilresor, och i samma stund göra en insats för miljön. 

Onödig last
Det är jobbigt att bära någonting som är tungt. Det samma gäller för bilmotorn: en tung bil drar mer bränsle än en lätt bil. Åk därför inte runt med last som ni inte använder för tillfället. Samma sak gäller takräcke, skidbox eller cykelställ. Tillbehör på bilens utsida som kanske inte väger så mycket kan ändå öka bränsleförbrukningen på grund av ökat luftmotstånd. Bara genom att ta bort en tom takbox kan spara cirka en deciliter bränsle varje mil!

Använd motorvärmare på rätt sätt
En varm motor drar mindre bränsle än en kall. Dessutom minskar slitaget på motor och avgasreningssystem på en bil som varmstartas. Med en motorvärmare kan man därför spara mycket pengar, så länge temperaturen ute är under +10 °C är det lönsamt. Men det gäller att den används på rätt sätt för att inte elkostnaderna ska överstiga bränslebesparingen. Eftersom man brukar åka till jobbet vid ungefär samma tid varje dag är ett enkelt sätt att använda sig av en timer som man ställer in beroende på temperaturen. När det är riktigt kallt (under -15 °C) bör motorvärmaren slås på 1,5 timme innan man ska åka iväg. Runt nollgradigt räcker det med en timme. När det blir ännu varmare (upp till +10 °C) ger 30 minuters uppvärmning före start en märkbar bränslebesparing. Dessutom minskar utsläppet av andra miljö- och hälsoskadliga ämnen.
 
Rätt däck – kolla energimärkningen
Däcken har stor påverkan på bilens totala bränsleförbrukning. Det är alltså viktigt att välja rätt när man ska byta. Idag finns det en energimärkning på alla nya, odubbade däck till personbilar, lastbilar och bussar. Förutom energieffektiviteten ger märkningen även information om våtgrepp och bullernivå. Genom att byta ut dina gamla däck mot nya med lägst rullmotstånd (energiklass A), kan du minska din bränsleförbrukning med upp till 10 %.
Tänk även på att ha rätt lufttryck i däcken. Det är viktigt av fler skäl än enbart bränsleförbrukningen. Livslängd och bromssträcka försämras om trycket är för lågt. Rekommenderat tryck finns i bilen instruktionsbok.

Regelbunden service och ett sparsamt körsätt
Att ta hand om bilen genom regelbunden service är viktigt. Verkstaden kan upptäcka och åtgärda trafikfarliga fel och brister som dessutom kan spara bränsle. Med rena tändstift, filter och oljor går bilen bättre. En välmående motor behöver 5-10 % mindre bränsle.
Självklart spelar även körsättet stor roll för bränsleförbrukningen. Tänk på att planera din körning för att undvika onödiga stopp, accelerera bestämt upp i önskad hastighet, hoppa över växlar och använd motorbromsen genom att släppa gasen tidigare.

tisdag 3 november 2015

Elda rätt!

Nu är hösten här och man vill kura ihop sig framför brasan. Några saker att tänka på för att göra brasmyset säkrare och miljövänligare:


  • Använd torr ved i rätt storlek.
  • Få igång elden så snabbt som möjligt, starta med finkluven ved.
  • Elden ska brinna inte pyra.
  • Håll koll på spjället och reglera lufttillförseln. Rätt mängd förbränningsluft ger klara livliga lågor. 
  • Röken ska vara genomskinlig, aldrig svart.
  • Elda lagom och låt eldstaden vila lika länge som elden brunnit innan du eldar igen. Läs instruktionerna till kaminen om det finns. Lite olika men en tumregel är max 3 kg ved/ timme och inte längre än 3.4 timmar i sträck.
  • Lägg sot och aska i en plåthink med lock. Det kan ta flera dygn innan askan har slocknat helt.
  • Slocknad aska kan lämnas på Återvinningscentralen. 

lördag 31 oktober 2015

Näringslivet och klimatmålen. Hinder eller möjlighet?

Miljömålsberedningen har tillsammans med Svenskt Näringsliv och Hagainitiativet haft ett gemensamt seminarium. Var ligger de stora klimatutmaningarna? Hur går Sverige före? Hur kan transportsektorn bli fossilfri? Hur skapas rätt förutsättningar för näringslivet att minska sin klimatpåverkan och öka klimatnyttan? Nu kan ni se hearingen med bl.a. med Johan Rockström och Mattias Goldman i efterhand.





onsdag 28 oktober 2015

RådgivningsEKOT var på plats vid invigningen av Sveriges första microförgasare



Under onsdagen den 28 oktober invigdes Sveriges första microförgasare på Emåmejeriet i Hultsfred. För att minska sin användning av olja har mejeriet installerat en anläggning som genom att förgasa flis kan producera värme och dessutom producera miljövänlig el som används i den energikrävande processen.

 "Vi har länge tittat på olika lösningar för att minska oljeförbrukningen, men eftersom vi måste ha hög framledningstemperatur till våra maskiner i mejeriet har det inte varit möjligt med värmepump eller fjärrvärme. Denna anläggning klarar det kravet och att den dessutom producerar el som vi kan använda gjorde att kalkylerna gick ihop." Säger VD Patrik Evertsson.


Processen bygger på att utvinna gengas ur torkad flis. Gasen driver sedan en motor kopplat till en generator som producerar el. Både under förgasnings- och förbränningsprocessen i motorn uppstår värme som tas tillvara genom värmeväxling mot företagets värmesystem.
Pannans gasmotor ser ut ungefär som en vanlig lastbilsmotor.

Pannan kommer från Finland och producerar 40 kW el och 100 kW värme. Man räknar med att pannan ska täcka 80 % av värmebehovet och 20 % av elbehovet. Detta innebär att företaget minskar sina utsläpp av växthusgaser med ungefär 500 ton/år. Investeringskostnaden var ca 3 miljoner kr, vilket man räknar med är återbetalt på 6 – 8 år.



 
Under invigningen hälsade projektledare Daniella Johansson från Energikontor Sydost välkomna och Åke Nilsson från Hultsfreds kommun invigningstalade. Under pompa och ståt klippte sedan Patrik tillsammans med Åsa Axheden, miljöchef på Länsstyrelsen i Kalmar, bandet och portarna till pannrummet öppnades.

Många intresserade hade samlats för att se den nya pannan, bland andra energirådgivare och miljöinspektörer.


Installationen ingår i ett EU-finansierat projekt som heter Life+ och vars syfte är att demonstrera tekniker för småskalig kraftvärme som ännu inte har kommersialiserats fullt ut. Utöver Emåmejeriet ingår även Ronneby Miljö & Teknik i projektet. De håller som bäst på att förbereda för installation av en anläggning för våt ånga, en ångturbin för elproduktion på en befintlig fjärrvärmeanläggning.

Mer information finns på Energikontor Sydosts hemsida.

tisdag 27 oktober 2015

Test värmepumpar

Energimyndighetens fälttest av äldre bergvärmepumpar i 20 hushåll visar att de klarar att leverera ungefär samma effekt som när de var nya. Genom att mäta energianvändningen har Energimyndigheten kunnat utvärdera hur mycket energi äldre bergvärmepumpar faktiskt sparar.




Det installerades ungefär 200 000 bergvärmepumpar i början på 2000-talet och många av dem används fortfarande. 
– Mätningarna i testet visar bland annat att rätt dimensionering är viktigt och att de äldre bergvärmepumparna klarar att leverera ungefär samma effekt som när de var nya, säger Martijn Jansen på Energimyndighetens Testlab.

Alla hushåll som deltog i testet är nöjda med sina bergvärmepumpar. De upplever att bergvärmepumpen är ett billigt, bekvämt och underhållsfritt uppvärmningssystem. 

Installationen och beteendet spelar roll

Skillnaderna i årsvärmefaktorn för de olika bergvärmepumpsanläggningarna är stora. För första året som testet pågick var årsvärmefaktorn som lägst 1,9 och som högst 3,4. För andra året var motsvarande siffror 2,1 respektive 3,6. Skillnaderna mellan anläggningarna beror främst på hur väl anpassad värmepumpen är till husets värmesystem och på själva installationen.

Mätningarna visar också att beteendet spelar roll. Saker som hur ofta och hur länge man duschar har större betydelse för varmvattenanvändningen än hur många personer som bor i huset.

Tips till husägare

Följ upp din energianvändning så att du upptäcker förändringar och kan kolla vidare på vad det beror på. Teckna ett serviceavtal så att du får regelbundet underhåll av ditt bergvärmepumpssystem. När du ska köpa nytt uppvärmningssystem, ta hjälp av energimärkningen. Anlita en certifierad installatör och se till att du får en personlig kalkyl på dina uppvärmningskostnader som är anpassat efter ditt hus och din familj. Har du frågor om din energianvändning eller olika typer av uppvärmning, kontakta energi- och klimatrådgivaren i din kommun som kan ge opartiska och kostnadsfria råd.

tisdag 20 oktober 2015

2015 års vinnare i Inga löjliga bilresor

Sarah Hasselkvist är en värdig vinnare av cykeln trots att vi fått in många tävlingsbidrag med betydligt kortare resor än hennes. Men det som utmärker Sarah är att hon inte bara skulle spara hälsa och miljö på att ställa bilen utan även tid eftersom det skulle vara mycket mer tidseffektivt att gå eller cykla med sin hund Zeppelin till jobbet istället för att först promenera med hunden och sedan ta bilen med hunden till jobbet. Hon gör dessutom dessa bilresor nästan dagligen vilket är riktigt löjligt. Detta visar att Sarah har det som krävs för att segra i Inga löjliga bilresor och vi överlämnar med glädje cykeln till henne

Testkörning
Vinnarna Sarah och Zeppelin jublar



Linda Dynestad Hållbarhetstrateg, Emma Jonsson Energi- och klimatrådgivare, vinnaren Sarah Hasselkvist, Jonatan Samuelsson Motorsport.

Saras bidrag:
Jag driver Vimmerby Hunddagis och äger en dobermann. Har knappt 20 min promenad till jobbet. Men jag går med min hund innan jag åker bil till jobbet när jag lika gärna kunde gå 20 min till jobbet med min hund (som ändå är med på jobbet varje dag) eller ännu hellre cykla, det skulle inte ta många minuter med en dobermann som draghjälp på cykeln.
Men jag äger ingen cykel så hade jag ägt en hade jag definitivt använd den mer och bilen mindre. 
Så jag gör löjligt många löjliga bilresor varje vardag.

Läs fler bidrag här

måndag 12 oktober 2015

fredag 9 oktober 2015

Energimärkning, nu även på värmepumpar

FRÅN OCH MED DEN 26 SEPTEMBER i år kommer alla nya värmepumpar som är avsedda för installationer upp till 70 kW att ha samma typ av energimärkning som vi vant oss vid att se på till exempel TV-apparater och kylskåp. Syftet är att man som konsument ska kunna se vilken produkt som är mest effektiv vid jämförelse. G är den sämsta klassningen och A+++ är den bästa. Det är en del av EU-direktiv 2010/30/EU som har som mål att kraftigt minska våra koldioxidutsläpp och vår energiförbrukning.

PRODUKTMÄRKNING

Värmepumpar kan ha flera olika etiketter. Produktetiketten som alla produkter har innehåller information om effektivitetsklass, effektbehov och ljudnivå. Etiketten har även en karta som delar in Europa i tre olika klimatzoner. För varje klimat anges ett lämpligt effektbehov. Effektivitetsklassen på etiketten är baserat på medelklimat, vilket framförallt för luft/vattenvärmepumpar kan bli lite vilseledande för oss som bor i Norden. För att få korrekt information om hur produkten presterar i kallt klimat får man titta i produktbladet. Observera att skalan endast går upp till A++ för rumsuppvärmning och A för tappvarmvatten.
All energimärkning för rumsuppvärmning utgår från årsverkningsgraden. Dessutom har värmepumpar också olika energimärkningar beroende på om det är golvvärme eller radiatorer som används.
Effektivitetsklassen för en värmepump som gör varmvatten blir i de flesta fall A och för att nå högre effektivitet krävs att man kompletterar med solvärme. Även en symbol för mängden varmvatten kommer att visas – en tappvattenkran med en storleksindikation, tapprofil, från 3XS till XXL.

SYSTEMMÄRKNING

Produktmärkningen kan kompletteras med en systemmärkning, antingen av tillverkaren direkt eller av installatören. Systemetiketten energimärker hela värmeinstallationen och tar även hänsyn till hur systemet styrs, extern tillsatspanna och eventuell komplettering med solvärme. Eftersom de flesta värmepumpar redan har en integrerad styrenhet, så kommer många värmepumpar innehålla en systemetikett redan från tillverkaren

Produktetikett

  1. Leverantörens namn eller varumärke och modell
  2. Rumsuppvärmning
  3. Energiklass rumsuppvärmning
  4. Skala för energiklasser
  5. Ljudeffektnivå inomhus
  6. Ljudeffektnivå utomhus
  7. Vattenuppvärmningsprofil
  8. Energiklass varmvatten
  9. Nominell avgiven värmeeffekt i olika klimatzoner

Systemetikett

  1. Leverantörens namn eller varumärke och modell
  2. Energiklass för värmepump ämnad för uppvärmning och varmvatten
  3. Solvärmeutrustning
  4. Ackumulatortank
  5. Temperaturregulator
  6. Tillsatsvärme
  7. Rumsuppvärmning
  8. Energiklass rumsuppvärmning för systemet
  9. Skala för energiklasser
  10. Vattenuppvärmningsprofil

ENERGIMYNDIGHETENS TESTER

På Energimyndighetens Testlab testas och jämförs energianvändningen på många olika produkter. klicka HÄR för att komma till testen av bergvärmepumpar.