- Använd torr ved i rätt storlek.
- Få igång elden så snabbt som möjligt, starta med finkluven ved.
- Elden ska brinna inte pyra.
- Håll koll på spjället och reglera lufttillförseln. Rätt mängd förbränningsluft ger klara livliga lågor.
- Röken ska vara genomskinlig, aldrig svart.
- Elda lagom och låt eldstaden vila lika länge som elden brunnit innan du eldar igen. Läs instruktionerna till kaminen om det finns. Lite olika men en tumregel är max 3 kg ved/ timme och inte längre än 3.4 timmar i sträck.
- Lägg sot och aska i en plåthink med lock. Det kan ta flera dygn innan askan har slocknat helt.
- Slocknad aska kan lämnas på Återvinningscentralen.
tisdag 3 november 2015
Elda rätt!
Nu är hösten här och man vill kura ihop sig framför brasan. Några saker att tänka på för att göra brasmyset säkrare och miljövänligare:
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar