Fråga fritt

Här är du välkommen att fråga fritt om Energi, Klimat Och Transporter. Vi svarar i mån av tid. Frågorna du lämnar här kan alla läsare se. Vill du att bara vi ska få frågan är du välkommen att kontakta oss via mejl eller telefon.

Skriv din fråga i kommentarsfältet nedan.

33 kommentarer:

  1. ska man vara tvungen att åka till tippen för att lämna glödlampor & lågenergilampor borde inte det finnas på återvinningstation eller ev i nån butik?

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym,
    Bra att du uppmärksammat att lågenergilampor är farligt avfall och att glödlampor är elektroniskt avfall som inte ska slängas i soporna.

    I Vimmerby kan du förutom att lämna glödlampor och lågenergilampor på Återvinningscentralen (tippen) lämna dem på miljöstationen vid Åbro året runt.

    Om du inte bor i tätorten finns miljöstationer utplacerade på orterna i kommunen. Där kan du lämna lamporna under sommarhalvåret. Det finns då ett särskilt skåp utplacerat för farligt avfall. På skåpet står det var nyckeln finns, vanligtvis hos ortens affär.

    Ett tips är att samla på sig lampor och åka med dem när du ändå ska lämnat annat på Återvinningscentralen, för att minimera resorna dit.
    Om du bor i lägenhet kan du prata med din hyresvärd och fråga om ni kan ha en gemensam insamling i huset.

    Man kan fråga i butiken där man köper ny lampa om de kan ta emot, men de gör det i sådana fall frivilligt då det är El-Kretsen som tar hand om deras producentansvar.

    Jag lovar att återkomma med information vid eventuella nya lösningar i Vimmerby.

    /My

    SvaraRadera
  3. Ang. fråga 21 feb

    I Hultsfreds kommun är det återvinningscentralen Kejsarkullen (tippen) som tar emot glödlampor och lågenergilampor. Du kan även fråga i de butiker du har köpt produkten i om de tar emot den. De flesta företag som producerar någon form av elektronik är knutna till El-kretsen som är en organsiation som hjälper producenterna att uppfylla sitt producentansvar genom ett insamlingssystem.

    Två gånger om året kör en "miljöbil" runt i kommunens orter och samlar in farligt avfall (bl.a. glödlampor och lågenergilampor) från hushållen.

    Anledningen till att man inte kan lämna detta avfall på de vanliga återvinningsstationerna är att det är andra företag som hämtar från dessa, som inte tar hämtar farligt avfall utan endast returprodukter.

    Vänligen
    Jens

    SvaraRadera
  4. I Västerviks kommun finns fem återvinningscentraler (inkl. Målserums avfallsanläggning) där man kan lämna in lågenergilampor.
    Öppettiderna finns på webben: vastervikmiljoenergi.se

    /Mikael

    SvaraRadera
  5. Finns det pengar kvar för en solcellsinstallation? Är man garanterad att få det 60%-iga bidraget?

    SvaraRadera
  6. Hej!

    Stödet för solceller finns kvar till och med 31 dec i år. Hur mycket av pengarna som finns kvar vet vi dock inte. Däremot brukar Länsstyrelsen, som handhar stöden alltid rekommendera att man söker i alla fall. Fall det kommer med pengar har man då redan en ansökan inne. Det vi vet är att solcellstödet inte varit lika frekvent använt som solvärmebidraget i vårat län. Ifall du vill veta hur mycket pengar som finns kvar hänvisar vi dig till Per Hansson på Länsstyrelsen som jobbar med stöden, tfn 0480-829 33.

    Vad gäller det gränsen för stödberättigade kostnader på 60 % så finns det en del regler:

    Stödberättigade kostnader får högst uppgå till 75 000 kr exkl mervärdesskatt per installerad kilowatt elektrisk toppeffekt.
    För solel- och solvärmehybridsystem får stödet uppgå till minst 90 000 kr exkl. mervärdesskatt per installerad kilowatt elekrisk toppeffekt.

    Vad som ingår som stödberättigad kostnader kan du hitta i 6§ i förordningen.

    Förordningen och mer information om stödet hittar du på:
    http://www.lansstyrelsen.se/kalmar/sv/samhallsplanering-och-kulturmiljo/boende/Pages/Solceller.aspx.

    Vänligen
    Jens

    SvaraRadera
  7. Kommer ni att uppmärksamma och göra något speciellt för Earth hour?
    http://www.wwf.se/vrt-arbete/klimat/earth-hour/1196404-earth-hour-startsida

    Det kan ju göra stor skillnad om många deltar!

    Magnus

    SvaraRadera
  8. Västerviks kommun deltar i manifestationen genom att släcka fasadbelysning på Unos torn, turistbyrån, rådhuset mm.
    Vi uppmanar alla som vill visa sitt engagemang för jordens klimat att delta i manifestationen genom hemsidan och internt i organisationen.
    Rekommenderar även att avge ett klimatlöfte för att skapa en medvetenhet om vår klimatpåverkan.

    http://minplanet.se/index.php?option=com_content&view=article&id=589&Itemid=100000065

    Kommunen kommer inte att ha några speciella events under Earth Hour.

    SvaraRadera
  9. Hultsfreds kommun deltar genom en teckningstävling på tema energi, miljö/klimat för kommunens förskolor och familjedaghem. Vi kommer även gå ut med en uppmaning till alla anställda att visa sitt engagemang genom att anmäla sig till WWF och att släcka hemma.

    Mer info om teckningstävlingen hittar du på
    http://www.hultsfred.se/templates/Page____9058.aspx

    Vänligen
    Jens

    SvaraRadera
  10. Jaha kommer vimmerby släcka kommunhuset måntro?

    SvaraRadera
  11. Hej Anonym,
    I Vimmerby kommer stadshus och stora delar av gatubelysningen att släckas ned under Earth hour. Information om det finns under aktiviteter här på bloggen
    http://radgivningsekot.blogspot.com/p/aktiviteter.html

    och på www.vimmerby.se (kommunens hemsida).

    /My

    SvaraRadera
  12. Har ej hållit mig uppdaterad men hur går det med sopsystemet i Kalmar Län kommer det bli nån sortering av matavfall?

    SvaraRadera
  13. Hej Anonym (18 mars),
    Ett nytt sophanteringssystem och insamling av matavfall är en politisk fråga och det är de som styr utvecklingen. Kontakta gärna någon politiker i frågan. I januari kom en motion angående avfall in till kommunfullmäktige i Vimmerby kommun men vad jag vet är inga beslut tagna. Idag körs matavfallet till Tekniska Verken och blir där fjärrvärme samt el.

    En utredning av olika insamlingssystem väntar då den inte kommit igång på riktigt ännu.

    /My (jag svarar för Vimmerby kommun)

    SvaraRadera
  14. Hej Anonym (18 mars)

    Samma sak som man gör i Vimmerby gör man även i Hultsfred: allt hushållsavfall körs idag till Tekniska Verken i Linköping. Och precis som min kollega säger så är hanteringen och insamlingen en politisk fråga. Vad jag vet finns det dock inget förslag i nuläget på hur det kommer att bli när befintligt avtal går ut med Tekniska Verken, men inom programmet Uthållig kommun där Kalmar län är pilotlän (samtliga kommuner deltar) har man gjort en förstudie om insamling av matavfallet i hela länet för framställning av biogas till fordonsbränsle. Detta kommer att presenteras för länets politiker 13 april i Kalmar.

    Sedan kommer det vara upp till politikerna om man ska gå vidare med detta eller inte.

    /Jens (Hultsfred)

    SvaraRadera
  15. Hej Anonym ( 18 mars)

    I Västervik är Västervik Miljö och Energi färdiga med en egen förstudie för matavfallsinsamling i kommunen. Klarhet hur man går vidare kommer då styrelsen tar beslut troligen maj / juni 2011.
    Man hoppas att man kan starta insamling i provområde under hösten.

    Sedan 1985 förbränns allt matavfall i avfallspannor på Stegeholmsverket i Västervik.
    Pannorna är byggda för att elda ett fuktigt bränsle och det sker utan något större problem.
    Vinsten att sortera bort matavfall skulle vara att man kan utnyttja avfallet till biogas produktion.
    Man får även bort en hel del salter ur förbränningen vilket minskar ger kostnader för verksamheten.

    / Mikael (Västervik)

    SvaraRadera
  16. Vi saknar inlägg från Mikael Nyman!?! Är det inget på G i Västervik? =)

    /Västerviksbo

    SvaraRadera
  17. Roligt att vara saknad...
    Jag hittade endast en aktivitet som har ett bokat datum och det är Fastighetsmässan 14 April.Jag ska hålla ögonen lite mer öppna och undersöka vilka aktiviter som är på gång.
    Tar gärna imot tips ....

    / Mikael (Västervik)

    SvaraRadera
  18. Hej Mikael (och ni andra),
    Vad är det för fastighetsmässa du talar om? Här i Västervik eller var?

    Tack för länktipsen gällande fjärrvärme. Jag hoppas att mer information gällande hur man effektiviserar sin anläggning mm kommer inför nästa uppvärmningssäsong. Både allmänt och "finlirs" mässigt!
    Det verkar tyvärr vara ett bortglömt område både i media och hos brukarna men är ju även det viktigt ur både ekonomisk och miljömässig synvinkel!

    När man frågar runt så verkar de flesta villaägare främst tro att det sköter sig självt och att det inte går att påverka så mycket. Dessutom verkar många rädda för att ge sig in det hela, vilket jag kan förstå då det knappt finns vettiga manuler (till min följde det inte så mycket i manualväg).
    Som tur är har vi ju duktig personal att fråga!
    Kanke något för veckans fråga här på sidan? Det skulle ex. vara intressant att se hur pass mkt koll brukarna har osv.

    Utöver detta så efterlyser jag tester och "bra att tänka på" gällande LED-lampor då dessa nu börjar återfinnas till lägre priser i de vanliga butikerna ex Biltema, ICA, Willy´s osv.

    Tack för att ni tog initiativ till denna sida och jag hoppas att fler hittar hit samt frågar på!

    /A-K

    SvaraRadera
  19. Hej Anonym.
    Fastighetsmässan som jag nämnde är i Västervik - Storgatan 3 den 14:e april.(se aktiviteter)
    Som du säger så är det svårt att hitta en bra och passande instruktion för trimning av fjärrvärmesystem. Vi söker och återkommer när vi hittat något.
    / Mikael

    SvaraRadera
  20. Hejsan!

    Intressant blogg!! i varje fall för mig som energi- och klimatrådgivare. ;) Bra och kul initiatiativ från er som energi-och klimatrådgivare att starta upp en blogg kring kommunernas rådgivningsverksamhet. Hur är besökarantalet på bloggen? Antal inlägg? Pratas det något i kommunerna kring bloggen? Vad lägger ni ner i tid för att upprätthålla bloggen? Jag jobbar själv som energi- och klimatrådgivare i Vadstena och Ödeshögs kommuner. Letar tips på hur jag kan ändra min egen verksamhet så att mottagaren av den information jag vill sända ut blir väl mottagen.

    Vänligen
    /Andreas Ekeberg

    SvaraRadera
  21. Hej Andreas!

    Kul med lite positiv respons från en kollega. =)
    Här kommer lite svar på dina frågor:
    - Vi har haft ca 4 300 besökare (ej unika och våra besök inräknade).
    - Vi har idag 62 inlägg.
    - Vi hoppas att det pratas i kommunerna om bloggen. Vi har i alla fall haft 3-4 tidningsartiklar om den.
    - Tidsmässigt kanske vi lägger 1 tim/dag tillsammans.

    Vänligen
    Jens

    SvaraRadera
  22. Hej igen Andreas!

    Lite korrigering av svaren:
    - Vi har idag passerat 5 000 besökare
    - Vi lägger max 20 min/dag tillsammans i tid på bloggen.

    /Jens

    SvaraRadera
  23. Hej RådgivningsEKOT. Jag vet att det har funnits försök med gratis busskort i Kalmar kommun, kan det vara något aktuellt för Vimmerby/Hultsfred/Västervik? Jag vet att jag hade låtit bilen stå i sådana fall! Hur försöket gick i Kalmar har jag dålig koll på, men tror att de testade i en 3 månaders period... Tänk om Hultsfred och Vimmerbypendlare kunde mötas i en gul buss vid Storebro varje morgon.

    SvaraRadera
  24. Hej Anonym (19 sep)!

    I Hultsfred har fria resor för skoleleverna utanför skoltid (uppgraderade busskort) diskuterats under våren inom politiken. Det var Jonny Bengtsson (S) som hade denna motion uppe. Det blev dock inget med detta då det innebar än väldigt stor kostnad att uppgradera alla korten.

    Såg även en insändare i Vimmerby tidning om att någon önskade gratis busstrafik för pensionärerna för ett par veckor sedan.

    Men, om jag tolkar dig rätt, önskar du en tillfällig "prova-på" period för att locka fler att åka buss?

    Söderköpings kommun har erbjudit pendlare att "prova-på" kollektivtrafiken gratis under en månad. Förra året fick 10 personer möjligheten till detta och i år utvidgade man till 100 personer. Är det något sådant du eftersöker?

    Vänligen
    Jens

    SvaraRadera
  25. Jag förstår inte hur värmepumpsbranschen kan hävda att en värmepump minskar koldioxidutsläppen?
    Som jag förstått det så påverkar förändringar i vår elförbrukning i Sverige tillgång och efterfrågan på den el som är dyrast och miljösämst i hela Nordeuropa, dvs kolkraft som släpper ut 1 kg CO2 per kWh förbrukad el.
    En oljepanna som förbrukar 3 m3 olja släpper ut 8000 kg CO2 (85 % verkningsgrad ger ca 25 000 kWh utnyttjad värme och tappvarmvatten).
    Samma hus med värmepump använder också 25 000 kWh värme vilket motsvarar 8000 kWh köpt el, som kompressorn i värmepumpen gör om till värme och tappvarmvatten, släpper ju också ut 8 000 kg CO2...

    Går man då från olja till värmepump har man bara flyttat utsläppen från oljepannan till ett tyskt kolkraftverk.
    Är det bra?

    Undrar rådvill

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såvitt jag vet så tillhandahåller Vimmerby energi som jag köper min el ifrån ingen el från kolkraftverk

      Radera
  26. Hejsan!

    Denna diskussion ganska vanlig hos oss "energinördar" Om man byter från eluppvärmt hus till värmepump så minskas ju elbehovet och energianvändningen och därmed utsläppen och i det fallet har ju värmepumpsbranschen helt rätt. Men om man byter från olja (eller någon annan uppvärmning) så ökar ju el och effektbehovet i Sverige. Totalt sett kan det då bli så att vi behöver importera el och det är då oftast kolkraft från Tyskland precis som du säger.

    Förutom aspekten med utsläppen så brukar man också diskutera det kloka i att använda ett så "fint" energislag som el till att bara värma hus med.
    Inget riktigt svar på frågan kanske men ett förtydligande i alla fall förhoppningsvis.

    Vänliga hälsningar Emma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Forskargrupp: global uppvärmning inget att oroas för
      Publicerad 30 januari 2012 - 18:55 Uppdaterad 30 januari 2012 - 19:02 I en lång debattartikel publicerad i Wall Street Journal gick 16 välrenommerade forskare och professorer i veckan ut med åsikten att hotet från global uppvärmning är betydligt överdrivet.
      "Inga drastiska åtgärder behövs" I skriften menar man istället att inget behöver göras åt den globala uppvärmningen. I den långa texten menar man att ett ökande antal forskare inte håller med om att några drastiska åtgärder behövs för att minska koldioxid-halten i atmosfären.
      Nobelprisvinnare bland avsändarna Bland de undertecknande finns nobelprisvinnaren i fysik Ivar Giaver som nyligen avgick ur Amerikanska Fysiksällskapet i protest mot att organisationen påstår att den globala uppvärmningen är orsakad av människans aktiviteter och är ett ovedersägligt faktum.
      Inte varmare de senaste 10 åren I texten listar man ett antal av de skäl som ligger till grund för påståendena om att hotet från global uppvärmning är falskt. Ett av skälen anses vara det faktum att världen inte blivit varmare under de senaste tio åren. Man skyller på att datorsimuleringar grovt överskattat effekten som koldioxid ska ha på jordens temperatur.
      Gruppen menar också att koldioxid är bra för planetens växter, som man menar utvecklades under perioder då koldioxidhalten var tio gånger så hög som den är idag.
      Yngre vågar inte uttrycka sig Vidare beskriver man ett forskarklimat där yngre förmågor inte vågar uttrycka skepsis inför klimatfrågan av rädsla för att bli uteslutna ur forskargemenskapen, och förbigångna när nya anslag ska fördelas.
      Avsändarna menar att många forskare levt gott på anslag de fått genom att överdriva hotet om en global uppvärmning.
      Debattartiklen har fått stor spridning på nätet och flera tusen kommentarer på WSJ:s hemsida. Läs hela texten här.
      Nanok Bie nanok.bie@svt.se twitter: @nanok

      Radera
  27. Köper vi verkligen kol som ”marginalel” i alla lägen när vi tillför en ökning i elsystemet ?
    Under den senaste perioden har vi i Sverige producerat mer el än vi har använt.
    Vi balanserar vår marknad med kärnkraft, vattenkraft, vidkraft och i ovanliga fall olja.

    Importen av kolkraft kommer ganska långt ner på listan. Marknaden är snabb och komplicerad men information om läget kan man få i Energimarknads Inspektionens veckobrev.

    Som kund kan man göra aktiva val att köpa miljövänlig el och därigenom hjälpa till att driva utvecklingen mot förnyelsebar energi framåt.



    / Mikael

    SvaraRadera
  28. Hej!

    Jag kan inte annat än hålla med föregående skribenter. Anser dock att lösningen på problemet är tydlig politik från statshåll. Antingen väljer man att satsa på förnyelsebar elproduktion i sådan utsträckning att "marginalel" inte uppstår (vindkraft-, kraftverkssatningar, etc.) eller så tar man ett ställningstagande att el är ett så pass "fint" energislag att det inte ska användas till uppvärmning.

    En lokal reflektion från Hultsfred är att vi förra året tog fram siffror på hur mycket våra lokala koldioxidutsläpp hade minskat. Har inte siffrorna i huvudet nu, men lika mycket som utsläppen hade minskat hade elanvändningen ökat. Förklaringen till detta är att majoriteten som bytt från oljeeldning har bytt till värmepump, så precis som du säger - så har vi flyttat koldioxidutsläppen från Hultsfred till Tyskland eller Danmark.

    Vad tycker du? Hur löser man problemet? Får oss rådgivare är det svårt att motivera en villaägare att tänka i dessa banor då det allt för ofta handlar om att man ska spara pengar när man konverterar från olja till en annan värmekälla.

    Vänliga hälsningar Jens

    SvaraRadera
  29. Hej!

    Hur får jag rummen varmare?

    Ett timmerhus från 1750 med englasfönster. Ingen ytterligare isolering än timret. Inga tätningslister. Två ytterdörrar med centimetersstora glipor. I rummen finns direktverkande elelement.

    Huset används från april - sept. Det är inte mitt eget hus och jag kan därför inte lägga ner kostsamma arbeten. Kan jag lägga linsnöre som tätningslist runt fönster och hur fäster man då dessa? Linsnöre använde man förr i gamla hus och jag tror nog att dessa skulle fungera bättre än moderna i skumplast och dyl.

    Kan tätningslister hjälpa till så det märks? Eller blir det att kasta pengar i sjön?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Det låter som att draget är ett av det största problemet och då är det nog värt att satsa på tätningslister av någon sort.
      Linsnöre och den fetare ull-listen kan vara ett alternativ om man av olika anledningar inte vill använda silikon och EPDM.
      Har du stora glipor kan det vara lönt att tejpa de fönster som är värst med fönsterremsa.
      Direktverkande elradiatorer verkar dyrt och då kan en luft-luft värmepump spara en massa pengar.Har du en öppen planlösning så kan det bli riktigt bra. Hör med hyresvärden om en investering är möjlig.Försök att ta reda på vad uppvärmningen kostar(kronor) dig i dag.

      Vänliga hälsningar Mikael

      Radera
  30. Tack för bra info här men jag saknar info om biogas i norra Kalmar län. Sitter på biogas Sydosts möte i Växjö idag och saknar mer offensivt arbete i Vimmerby för biogasen, vet att det händer mer i Hultsfred. Hur går det i Västervik och Oskarshamn nu? Vill någon av kommunerna bli medlemmar i nätverket?

    SvaraRadera