måndag 21 februari 2011

Vad består elpriset av?

Först några begrepp:

Elnätsföretag är det företag som äger nätet där du bor. De har ensamrätt att transportera elen och därför har du som användare inte möjlighet att välja. I Vimmerby tätort äger Vimmerby Energi & Miljö elnätet.

Elhandelsföretag är det företag som du väljer att handla din el från. Du kan fritt välja mellan cirka 120 elhandelsföretag i Sverige.

Elproducent producerar el och säljer till elhandelsföretagen på den nordiska elbörsen Nord Pool.

Om du handlar din el från samma koncern som också äger nätet där du bor får du vanligtvis en faktura. Annars får du två fakturor. En från elnätsföretaget och en från elhandelsföretaget.



Dina elkostnader betstår av tre olika delar:

1. Kostnaden för den el du använder och köper från elhandelsföretaget genom att skriva ett avtal. En del av den kostnaden går till elproducenten. Av elhandelsföretagen kan du välja bland olika avtal, rörligt pris eller bundet en vissa period. En fast avgift tillkommer vanligtvis. Priset styrs av tillgång och efterfrågan av el. Det påverkas också av tillgången på vatten i magasinen och stigande priser på fossila bränslen. Du kan naturligtvis själv påverka hur hög din elräkning kommer att bli genom att använda el sparsamt och effektivt.

2. Kostnaden för transport av elen till ditt hem betalas till elnätsföretaget. De tar betalt för drift, underhåll och förnyelse av elledningarna. Hur stor kostnaden är beror på var i landet du bor och om du bor i tätort eller glesbygd. Energimarknadsinspektionen har i uppgift att kontrollera att du har en skälig elnätskostnad.

3. Kostnader för skatter och avgifter som går till staten. Dessa skatter kan du som kund inte påverka. Du betalar energiskatt och för elcertifikat vars syfte är att öka producerad el från förnyelsebara källor. På det betalar du moms. Utöver dessa kosntader betalas även vissa myndighetsavgifter

Här kan du läsa mer detaljerad information om hur elpriset är uppbyggt.

/My

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar