onsdag 3 augusti 2016

Jobbas det med klimatanpassning i våra kommuner ?

Under våren 2016 har IVL Svenska Miljöinstitutet tillsammans med Svensk Försäkring genomfört en enkätundersökning för att se hur arbetet med att anpassa oss för de framtida förändringarna.

Det på går arbete och planeringar lite "här och var" men arbetet ser väldigt olika ut i våra kommuner.
Algblomning i Västervik.

Rapporten går att läsa i pdf-filen som du hittar genom denna länk......

2 kommentarer:

  1. Jag satt nere på Norr Mälarstrand och tittade ut över Riddarfjärden och jag mindes andra vatten och andra somrar. Varje sommar nu för tiden diskuteras och varnas det för algblomning i Östersjön. Övergödning och miljögifter, påstår man. Generation efter generation får inpräntat i sig att det är moderna miljögifter som varje år orsakar algblomningen.
    Jag mindes min mors förmaningar när jag och min bror skulle cykla till Borstahusen för att bada från Tirup. ”Ni får inte bada om havet blommar, pågar”, sa hon förmanande. Detta var på 1940-talet och havet, som hon kallade det, var det salta, och alltid lockande Öresund.
    Hon menade förmodligen algblomning, men det ordet var väl inte uppfunnet då. Hon var född 1905 (på Ven) och hennes föräldrar, födda långt tillbaka på 1800-talet och på den verkliga landbacken, hade dock lärt henne att man inte skulle bada i sörjan för det kunde få konsekvenser – man kunde bli sjuk.
    Så algblomning för mig var något naturligt som återkom varje år. Det hade jag ju lärt mig som barn.
    Men jag såg aldrig att ”havet blommade”, fast, denna poetiska beskrivning gjorde kanske att jag tittade efter något helt annat än en grön sörja invid strandkanten.
    Nej, havet var frihet och något underbart och jag tog f ö simborgarmärket varje år i Borstahusen fast en bra bit från sörjan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med om att det inte är ett helt nytt fenomen men frågan är vilken sort jag minns från barndomen på 60-talet.Man pratade inte om cyanobakterier och dess påverkan på samma sätt som i dag. Hittade några inlägg som jag som lekman på området tyckte var läsvärda. Fosfors stora mängder på syrefattiga bottnar kommer troligen att ge algblomningar åt framtida generationer. Frågan är om vi kan hjälpa Östersjön att bli av med en del av den fosfor som redan finns i havet?
      http://www.havet.nu/dokument/algblomning.pdf
      http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=6153933

      Radera