fredag 25 februari 2011

Nya fönster

Det har varit, och är, en kall vinter. Många har kanske upplevt kallras (att det "drar" från fönstren). Kallras uppstår när fönsterytor isolerar dåligt. Den innersta rutan blir kall vilket kyler rumsluften närmast fönstret. Kall luft sjunker och därför kan det även kännas kallt om fötterna. Ca 35 % av den värme som läcker ut totalt förloras genom fönstren om de är dåligt isolerade.

Jag fick ett samtal idag av en person som ska investera i nya fönster. Personen ska byta gamla tvåglasfönster till helt nya vilket är en av flera åtgärder man kan göra om man vill förbättra fönstrets isolering mot kylan.

Om du funderar på att byta ut dina fönster bör du välja energimärkta fönster. Fönster energimärks på samma sätt som kylskåp och diskmaskiner och skalan är från A-G där A är u-värde 0,9, D 1,2 och G 1,5. U-värdet anger värmeförlusterna. Det är endast en energimärkning, ingen kvalitetsmärkning men den gör det enklare att jämföra olika fönster.

Glöm inte bort att ett tätt hus måste ventileras väl. Man kan exempelvis ventilera genom att ta in frisk luft utifrån via en väggventil och ta ut förorenad luft med en frånluftsfläkt. 

/My

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar