tisdag 22 februari 2011

Solen skiner och värmer

Trots att det är minusgrader ute värmer solen när den är framme, eller hur? Som energikälla är solen gratis och förnyelsebar, därför är det många som väljer att använda solens energi till uppvärmning och el. Du kan använda den till att värma din bostad eller lokaler/anläggningar i din verksamhet, ditt varmvatten eller din pool. Du kan också använda solen för att producera egen el. Varför inte på din husvagn/husbil? I en bostad räcker vanligtvis inte solenergi som enda energikälla utan behöver kombineras med något annat värmesystem.

Det är många som blandar ihop begreppen...

Solpaneler eller solfångare ger solvärme
Solceller eller solcellspaneler ger el från solen
Solvärmehybridsystem ger både solel och solvärme i en integrerad konstruktion

Ett annat sätt att ta tillvara på värmen från solinstrålningen i ditt hem är att ha pigga termostatventiler som reagerar fort när gratisenergi (sol) strömmar in genom fönstren och värmer rummet. Det vill säga reglerar värmen på radiatorn efter rumstemperaturen på ett effektivt sätt.

Om du planerar att bygga om eller bygga nytt i vår/sommar kan du kanske ha nytta av solen på något sätt? Det innebär ofta en högre investeringskostnad och det kanske inte alltid är ekonomiskt lönsamt men det finns stöd att söka. Både för solvärme och solceller. Stödet söker du hos Länsstyrelsen Kalmar, eller i det län ditt hus/lokal ligger och det ges så länge avsatta pengar räcker.




Solenergi kommer vi att återkomma till i den här bloggen!

/My

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar