tisdag 20 september 2011

Fråga fritt!

Lyfter här ut en fråga från vår Fråga fritt-sida.

Anonym sa... 

Hej RådgivningsEKOT. Jag vet att det har funnits försök med gratis busskort i Kalmar kommun, kan det vara något aktuellt för Vimmerby/Hultsfred/Västervik? Jag vet att jag hade låtit bilen stå i sådana fall! Hur försöket gick i Kalmar har jag dålig koll på, men tror att de testade i en 3 månaders period... Tänk om Hultsfred och Vimmerbypendlare kunde mötas i en gul buss vid Storebro varje morgon.


Hej Anonym (19 sep)!


I Hultsfred har fria resor för skoleleverna utanför skoltid (uppgraderade busskort) diskuterats under våren inom politiken. Det var Jonny Bengtsson (S) som hade denna motion uppe. Det blev dock inget med detta då det innebar än väldigt stor kostnad att uppgradera alla korten.

Såg även en insändare i Vimmerby tidning om att någon önskade gratis busstrafik för pensionärerna för ett par veckor sedan.

Men, om jag tolkar dig rätt, önskar du en tillfällig "prova-på" period för att locka fler att åka buss?

Söderköpings kommun har erbjudit pendlare att "prova-på" kollektivtrafiken gratis under en månad. Förra året fick 10 personer möjligheten till detta och i år utvidgade man till 100 personer. Är det något sådant som du eftersöker?

Vänligen
Jens

3 kommentarer:

  1. Jo, Söderköpingsförsöket slog ju väl ut med 10 personer. Skulle vara intressant med en liknande satsning i vår region. Ja, lite fel att Jonnys förslag grusades av en sådan sak. Men allt kostar ju pengar, så även klimatförändringarna.

    SvaraRadera
  2. Ja precis. Men en sådan satsning kostar inte lika mycket pengar och borde därför vara lättare att genomföra. Problematiken ligger snarare i hur man gör urvalet av pendlarna. Och vad händer efter den begränsade perioden? Om tio personer får pendla gratis i 1 eller 3 månader - hur många av dessa kommer att köpa ett periodkort sen och fortsätta åka kollektivt? Är då pengarna som kommunen lägger ut för dessa 10 personer värda något för resten av samhället om de fortsätter att åka bil? Hade du själv fortsatt att åka kollektivt? Och varför gör du det inte idag?

    Jag ska forska lite i hur de gjorde i Söderköping och Kalmar och återkommer här i bloggen om det.

    SvaraRadera
  3. Hej igen Anonym (19-20 sep)!

    Kom på det att vi faktiskt har ett pendlarprojekt på gång i Järnforsen. Det är Michael Leijonhud på vårat infrastrukturkansli som dragit igång ett projekt för att få till pendlingsmöjligheter till industrierna i Järnforsen. Projektet pågår just nu med en undersökningsdel där man ska kolla om de anställda på företagen kan tänka sig att åka buss istället om möjligheten finns. Om allt går väl ut så kan busstrafiken vara igång till första halvåret 2012.

    /Jens

    SvaraRadera