tisdag 13 september 2011

Energitips i "nya Tidningen" - tips 1

Här kommer första tipset från dagens nr av "nya Tidningen".

1. Vilka är alternativen?

a) Lågenergilampan (lysrörslampan)

Bild 1


Bild 2
 











I bild 1 ser ni en 9 watts lågenergilampa (motsvarande ca 40 W glödlampa) som används till "mysbelysning". I bild 2 ser ni en närbild på lampan. Det är en vanlig "spiral"-formad lågenergilampa som här passar perfekt till armaturen då den ej syns under lampskärmen. På båda bilderna kan ni se att lampan har ett varmare/gulare ljus dvs. låg färgtemperatur.

En vanlig fördom om lågenergilampor är kvicksilverhalten i dem. Kvicksilvret är en förutsättning för att lampan ska fungera och halten kvicksilver ligger på 1-5 mg per lampa. Kvicksilvret som finns i lampan är samlat och kan återvinnas till skillnad mot det kvicksilver som släpps ut i luften från kolbaserad elproduktion där utsläppen är okontrollerade. Denna kolbaserade elprodutkion minskar först (marginalel) när du minskar din elanvädning genom t.ex. att byta till en lågenergilampa, vilket då bidrar till att utsläppen av kvicksilver minskar.

b) Halogenlampan

Bild 3

Dagens halogenlampor finns i många olika utföranden. Halogenlampa classic, energiklass C (bild 3) är den vanligaste och ser precis ut som en vanlig glödlampa. Den drar ca 30 % mindre energi än motsvarande glödlampa och har en livslängd på 2000 - 3000 tim (2-3 ggr mer än en glödlampa). Dess egenskaper påminner mycket om glödlampans men en del säger att ljuset upplevs lite "krispigare". Andra typer av halogenlampor är halogenlampa energiklass B som är ca 50 % effektivare än en glödlampa, kronljus, riktade (spotlights) som ofta har spänningen 12 volt och reflektorlampor som är vanliga i butiker.


c) Lysdiodslampan (LED)

Bild 4

Här kan ni se några exempel på användningsområden på LED-lampor. I bild 4 och bild 5 används en 0,5 W kronljuslampa av LED typ. Den motsvarar ca 15 W vilket är perfekt till fönsterlampa.

I bild 6 och bild 7 kan ni se en LED-lampa som sitter i en allmänbelysning för en hall. Den har en så kallad G9-sockel som krävdes till denna armatur. Här får man (med hjälp av armaturen) ett riktat ljus på taket och golvet. Effekten ligger på 3,5 W.




Bild 5

I bild 8 kan ni se spotlights av LED typ på 3 W st som ersatt 35 W halogenlampor. Dessa har, tillskillnad från de övriga, ett vitare ljus motsvarande dagsljus, men på bilden är de neddimmrade vilket gör att de ser gulare ut.

LED-lampor är mycket dyrare än övriga alternativ och tekniken är fortfarande relativt ny. Fördelen med dem är livslängden, som ligger på mellan 20 000 tim - 50 000 tim och den väldigt låga effekten.




Bild 6


Mer information om tips 2 kommer kl. 12.00.

/Jens











Bild 7




Bild 8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar