tisdag 13 september 2011

Energitips i "nya Tidningen" - tips 2

Här kommer andra tipset från dagens nr av "nya Tidningen".

2. Vad ska man tänka på?
Som jag skrev i tidningen är det ändamålet för ljuskällan som är det viktigaste. Det vill säga vad man ska använda ljuskällan till och hur man vill att ljuset ska upplevas. Man kan mäta detta på olika sätt (se längre ned) men det är alltid hur man själv upplever det som är det viktigaste. Så det absolut bästa är om du kan få låna en lampa/ljuskälla i affären och prova hemma innan du köper den. I seriösa lampbutiker är det inget problem, annars kan du ta med din lampa till butiken och prova där i alla fall.

Några enheter som kan vara bra att känna till:

Effekt: Det som har varit den viktigaste enheten, då endast glödlampor var enda alternativet, och som då även sa lite om ljusmängden. Det är egentligen endast ett mått på hur mycket elektrisk effekt en lampa har.
Glödlampor har högre effekt - antal watt - för samma ljusflöde jämfört med lågenergilampor, vissa halogenlampor och LED-lampor.

Ljusflöde (lumen): Ljusflödet - lumen - anger hur mycket strålning en ljuskälla avger i alla riktningar. Det säger hur mycket ljus lampan ger. Ljusutbyte är ett mått på hur effektivt en ljuskälla producerar ljus, mäts i lumen/watt (lm/W).

Färgtemperatur: Lampans färgtemperatur påverkar hur vi upplever ljuset och de föremål det lyser på. Det kan uppfattas som varmt, kallt eller neutralt.
Varmt ljus ligger under 3 300 K (vanligtvis runt 2 700 beroende på fabrikat). Framhäver röda och gula toner. Kallt ljus ligger över 5 300 K och ger ett mer blåaktigt lhus.
Vitmålade väggar behöver ett varmare ljus. En glödlampa anses ha ett varmt ljus och ligger på 2 700 K. Till en läslampa är det bättre med ett kallare ljus, runt 3 - 4 000 K.

Mer information om tips 2 kommer kl. 16.00.

/Jens

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar