torsdag 26 april 2012

Elnätsföretagen positiva till "kvittning"

Svensk Energi har frågat Sveriges samtliga elnätsföretag hur de ställer sig till nettodebitering (kvittning)* i en enkät under mars månad i år.

Undersökningen visar att 67 procent av företagen redan idag har kunder som producerar egen el. Även om det i regel handlar om ett fåtal kunder hos varje företag så tror flera av de tillfrågade företagen att intresset kommer att öka i takt med den tekniska utvecklingen och enklare sätt att för kunden att få betalt, som genom kvittning. Så många som 85 procent av företagen får frågor från kunder som är intresserade av att producera egen el.

Av de tillfrågade företagen svarade 70 procent ja på frågan om de skulle erbjuda kvittning om lagen tillät, 7 procent svarade ja, när efterfrågan blir större och 17 procent var tveksamma. Endast 5 procent svarade nej. Läs mer om undersökningen här.

Detta är mycket intressant och samtidigt glädjande då det visar på att marknaden (läs elkunderna) har en stark påverkan trots allt. Däremot är det tråkigt att det är en lag som står i vägen för utvecklingen vilket innebär att det kan ta tid att få igenom en förändring.

Idag finns det dock visa elbolag som går "runt" lagen genom att erbjuda sina kunder uppemot dubbla priset för solel. Dock ska man ha i åtanke att detta är väldigt bra ur marknadssynpunkt för dessa elbolag då kostnaden för dem att t.ex. betala dubbla elpriset till en småskallig solanläggning är betydligt billigare än en annons i DN eller Aftonbladet och erbjudandet ger mer marknadsföringseffekt än en annons. Folk pratar mycket (och positivt) om dessa elbolag just nu, se bara här (men vi nämner dem inte vi namn i alla fall). =)

* = När man som privatkund vill producera el och sälja den (vilket är ett krav för att erhålla det statliga stödet) genom t.ex. en småskalig solcellsanläggning på sin villa, så måste man ha en extra elmätare som visar hur mycket el man skickar ut på nätet. Detta innebär extra kostnader genom bl.a. ett extra abonnemang för kunden. Genom så kallad nettodebitering (kvittning) så har man bara en elmätare som istället går baklänges när man skickar ut överskottsel på nätet. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar