tisdag 17 april 2012

Nya Tidningen nr.3-2012

Här kommer årets tredje energi- och klimattips. Denna gång handlar det om saker som kan vara bra att passa på att göra nu när våren närmar sig. 

1. Frosta av frysen innan våren kommer 

Passa på under någon av de sista kalla kvällarna att frosta av frysen. Kyl och frys är tillsammans en av de tyngsta posterna i hushållselen. Frostas frysen av regelbundet drar den inte lika mycket energi. 

Passa även på att dammsuga och rengöra baksidan av kyl och frys för att ytterligare öka effektiviteten. Är din frys självavfrostande? Kontrollera i sådan fall att avfrostningen fungerar som den ska. 

Rätt temperatur för en kyl är +5°C och för frys är det -18°C. För varje grad kallare du har det ökar energianvändningen med 5 %. 

2. Bygg en egen kompost – ditt lokala kretslopp 

När våren väl börjar närma sig är det många som rensar upp i sin trädgård om man inte hann göra det innan vintern. Då blir det mycket kvistar, löv, ogräs, gamla växter, m.m. som man kör till den kommunala komposten. Varför inte ha en egen kompost? Passa på att bygga en egen kompost för ditt trädgårdsavfall, eller köp en färdig. 

Vet du att om du har en varmkompost (en isolerad kompost) så kan du slänga mycket av ditt hushållsavfall där (rens från kött och fisk, ägg, potatis, frukt, kaffesump, bröd, m.m.) och även få en lägre renhållningstaxa? Kontakta Ulla Nilsson på ÖSK, 0495-24 15 08, för mer information. 

Det är ett bra sätt att minska din klimatpåverkan, spara pengar och även få en väldigt bra planteringsjord.

3. Kolla upp ditt/dina elavtal 

Under våren när snösmältningen börjar komma igång uppe i norr fylls vattenmagasinen i våra vattenkraftverk. När magasinen blir fulla brukar det leda till att elpriserna sjunker. 

Håll utkik ifall du har ett rörligt elpris idag eller om ditt nuvarande elavtal håller på att gå ut. Det kan vara läge att teckna sig för ett fast abonnemang på våren. 

En bra hemsida att besöka för att se vilka som har bäst elpriser är www.elpriskollen.se. Den drivs av energimarknadsinspektionen och är helt oberoende och ger väldigt tydliga jämförelsepriser. Observera att det är de bolag som är billigast just nu som ligger i toppen, så gå in på sidan igen om ett par veckor och kolla vilka bolag som ligger i topp då också.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar