onsdag 30 mars 2011

Skjutsa barnen till skolan?

Precis i detta nu var det en snäll mamma eller pappa som släppte av tre gymnasiungdomar på parkeringen utanför mitt fönster. En positiv sak med det var ju att de samåkte, men varför tar ungdomarna inte bussen till skolan eller cyklar om de bor i samhället?

Om ungdomarna bor i samhället får man tre positiva effekter av att de cyklar istället:
  1. De får motion av att cykla
  2. Mamma/pappa sparar pengar
  3. Ingen klimatpåverkan uppstår
Samma debatt har ju blossat upp vad gäller alla föräldrar som skjutsar sina barn till Lindblomsskolan nu när Råsebäcksskolan las ner. Vimmerby tidning har skrivit om den ohållbara trafiksituationen som uppstår vid skolan varje morgon och chaufförerna av skolskjutsarna som blir irriterade på alla bilar som står i vägen.

Detta ska man inte jämföra med med gymnasieungdomarna som får skjuts då det är mycket mindre barn det handlar om och då kommer säkerhetsaspekten in också. Så vad ska man göra för att lösa situationen?
På kommunens debattforum, e-demokrati, har en person med signaturen Tänk på barnen gett sin syn på saken och lämnat förslag på en eventuell lösning. Du hittar inlägget här. Gå in och lämna din åsikt eller kommentera här i bloggen!

/Jens

tisdag 29 mars 2011

Vårens energispartips

Hängtorka din tvätt

Ta cykeln eller gå i det fina vädret

Använd timer till infravärmen på uteplatsen

För lokaler: Börja planera för solavskärmning

Se över tätningslister i fönster och dörrar, allra helst de som används ofta

Glöm inte att stänga av eventuella värmeslingor i marken, i stuprännan eller på taket

Se till att dina termostater är pigga så att de kan ta tillvara på gratisenergin från solinstrålning

Vädra med tvärdrag, snabbt och effektivt. Möbler och väggar ska helst inte hinna bli nedkylda

Har du något energispartips inför våren? Dela gärna med dig genom att kommentera nedan.

/My

måndag 28 mars 2011

Veckans fråga!

Nu hittar ni den nya Veckans fråga här till höger.

NÄR JAG TRANSPORTERAR MIG UNDER 5 KM TAR JAG...

Avge ditt svar och lämna gärna förslag på vad ni skulle vilja se som veckans fråga.

/Jens

El+Miljö

Veckans fråga löd "Har du något miljötillägg i ditt elavtal?". Tre av fem personer har svarat att de har Bra Miljöval-el och två av fem personer har svarat att de inte har något miljötillägg överhuvudtaget.

Idag finns det många elbolag som väljer att endast sälja förnyelsebar elenergi, exempelvis enbart vattenkraft, utan extra kostnad och oavsett typ av avtal.

Oavsett om bolagen uteslutande erbjuder förnyelsebar elenergi eller även säljer el från exempelvis kärnkraft  har de vanligtvis ett miljöalternativ som kan läggas till i ditt avtal, ett s.k. miljöavtal. Ett miljöavtal kan exempelvis innebära att din el produceras av enbart vindkraft eller en mix av vindkraft och vattenkraft. De brukar kallas för grön el, miljö el, ren el etc. Det ställs krav på att energin ska vara förnyelsebar och att ursprunget kan garanteras.

En del "miljö el" är dessutom märkt med Bra Miljöval. Det innebär att krav också har ställts  på själva produktionen, alltså på vattenkraften, vindkraften eller biobränslet.


/Jens, Mikael, My

lördag 26 mars 2011

Gästbloggare på temat Earth Hour

Hej!

Vi är ett glatt gäng på åtta elever som alla läser naturvetenskapliga programmet andra året på Hultsfreds gymnasium. Vi går just nu en kurs som heter miljökunskap och vi bestämde oss att i denna kurs skulle vi göra mycket praktiskt. Så nu har vi ett projekt som är inför Earth Hour där vi försöker engagera hela skolan. Vi har under tre dagar suttit ute i korridoren för att folk ska få upp ögonen för vad Earth Hour är och varför detta måste göras.

Vi har gått mycket bra respons med mycket folk som har besökt oss och det känns som att budskapet har nått ut. Elever och lärare har fått rita av sina händer och skriva ett miljölöfte i handen, detta har lyckats och vi har fått in över 100 händer på dessa tre dagar. Vi tror att detta kan ha gett fler insikt i vad man kan göra och att det även kan vara en så liten sak som att inte låta tv:n stå på standby eller att gå och cykla när man ska någonstans.

Vi tycker det har varit intressant och roligt att jobba på detta sätt. Under dessa dagar har vi även lärt oss mycket och förarbetet har gett oss mycket information som vi kommer ha med oss under hela våra liv.

Med vänliga hälsningar
Miljökunskapseleverna i NV09

fredag 25 mars 2011

Skeptisk till grejen med att spara energi?

Med anledning av energispartävlingen på kommunhuset har jag idag varit på webbinarie som det så fint kallas (rekommenderar - resefria möten). Det handlade om att energieffektivisera på kontor/kommunhus. Kvinnan som föreläste hade arbetat mest med innemiljöer och hon nämnde något som många tänker på och faktiskt påpekar ibland. Det brukar låta ungefär såhär:

"Det är väl inget svårt att spara energi (på kommunhuset) det är bara att sluta jobba"

Och visst; hus, byggnader och verksamheter finns inte till för att spara energi utan av andra anledningar. MEN energieffektivisering handlar aldrig om att dra ned på komforten eller sluta utföra sitt arbete. Det handlar egentligen om två saker:

1. Att göra mer med mindre. Det handlar inte om att avstå från någon funktion. I många fall skapar energieffektivisering också mervärden, exempelvis bättre ekonomi, ökad bekvämlighet, bättre hälsa och bättre inomhusmiljö. Eller tvärtom; kanske väljer man att byta ut gammal belysning av andra skäl, samtidigt som det sparar energi.

2. Att stoppa onödan! Det finns olika slående fraser om att alla apparater som står i standby "drar lika mycket el som all vindkraft i Sverige producerar" eller att "det går åt ett helt kärnkraftverk för att driva apparater på standby". Oavsett om de stämmer eller inte väcker det uppmärksamhet kring att vi inte ska slösa energi.

/My

torsdag 24 mars 2011

Earth Hour på Hultsfreds gymnasium

Tidigare i veckan fick jag ett tips om att det är ett gäng elever på gymnasiet i Hultsfred som uppmärksammar Earth Hour på sitt eget vis.

Det är eleverna i NV09 som läser miljökunskap som under onsdag, torsdag och fredag denna vecka har en utställning i NV-korridoren i A-huset där de bl.a. visar en Powepointpresentation om vad Earth Hour är för något och vad gemene man kan göra för att minska sin klimatpåverkan.

Hela glada gänget med elever
De har även två kollage i korridoren där det ena visar sköna bilder från tidigare Earth Hour medans det andra visar vilka konsekvenser som det blir när vi lever som vi gör.

Delar av kollagen











Eleverna erbjuder även besökarna att avge ett miljölöfte genom att göra en hand som man sedan skriver sitt löfte på som de sedan hänger upp. Man kan även "tatuera" sig med en Earth Hour-logga.
Eleverna har även gjort en egen informationssida på gymnasiet webbplats som jag rekommenderar er att besöka. Ni hittar den här. Jag tycker även att om ni hinner ska ni springa upp till dem i morgon om ni är i närområdet och kolla på deras utställning.

Några av miljölöftena

Delar av utställningen











Och på lördag kommer ni kunna läsa elevernas egna tankar och reflektioner, om det de har jobbat med denna vecka, här i vår blogg. Glöm inte att titta in då!

/Jens

onsdag 23 mars 2011

Gröna hyresavtal och individuell mätning

Gröna hyresavtal är ett ny-gammalt koncept. I dagsläget pågår ett projekt som förhoppningsvis kommer leda fram till en standard för Gröna hyresavtal och att hyresgäst tillsammans med hyresvärd känner sig mer motiverade att spara energi. Problemet idag är att om hyresvärden exempelvis väljer att sätta in en energisnål spis och gör den investeringen så kommer det inte hyresvärden tillgodo utan hyresgästen som betalar elen. Avtalen kommer bestå av frivilliga och tvingande åtgärder.


Något annat som eventuellt hindrar hyresgäster från att spara energi är att varmvatten, värme och ibland el ingår i hyran. En lösning på det är individuell mätning av energi. Fördelen är att hyresgästen har möjlighet att själv påverka sin kostnad och inte betala för andras slöseri. En önskad fördel är förstås att medvetenheten kring energianvändningen ökar.

Skulle du använda mindre energi om du själv betalade för varmvatten och värme?


/My

tisdag 22 mars 2011

Inte bilen under milen

Inte bilen under milen är ett tydligt uttryck och buskapet kommer från både organisationen Gröna bilister och sjukgymnastförbundet. Varannan bilresa är kortare än 5 km och det beror på...? Vanans makt?

Att ta cykeln istället för bilen är en ren vinst - Bättre hälsa (både för dig som cyklar och för dem som vistas bland dina avgaser, mindra avgasbuller), bättre för miljön, inga koldioxidutsläpp och andra utsläpp, bättre ekonomi - bensin och bil är dyrt.

Tidigare år har Vimmerby kommun anordnat en tävling med namnet "Inga löjliga bilresor" för att uppmärksamma löjligt korta sträckor med bil. De bidrag som kom in avslöjade en hel del löjliga bilresor. Det kunde låta såhär:

"Jag tar bilen till min sons dagis minst 2 ggr i veckan. Dagiset ligger nerför backen ca 200 m. Vi ser det nästan hemifrån, löjligt men sant"

Vinnare 2009 och 2010:


Vann för att hon kör 200 m till jobbet regelbundet

Hans morbröder tar bilen mellan ladugård och verkstad flera gånger om dagen - 40 m

Här hittar du en bra broschyr om cykelliv som innehåller det mesta du behöver veta och tänka på.


/My

måndag 21 mars 2011

Förskoleklasserna Myggan, Lejonet, Kantarellen, Ugglan och Röda har tecknat på temat Earth Hour

På lördag släcker vi lamporna för klimatet. Men redan nu har några av Hultsfreds förskolor uppmärksammat Earth Hour genom att teckna ner sina tankar om vad man kan göra för att vår jord ska må bättre. Alla kommunens förkolor har nämligen varit med i teckningstävling där varje klass/förskola får rita en teckning på temat Earth Hour (miljö-, klimat-, och energitema).

Egentligen tänkte vi ge ett pris till den klassen som har ritat den bästa teckningen men som ni kan se så går ju inte det - alla har ju varit jätteduktiga så det går inte att utse En vinnare. Eller hur? =) Så alla klasserna som deltog kommer att få en lek- och lärbok som heter Så kan jag ta hand om jorden.

Nedan kan ni se de bidrag som inkommit i tävlingen samt barnens tankar kring bilderna (klicka på bilden för att se den i större format). 



Evhagens förskola, avd. Röda
 På avd. Röda på Evahagens förskola ritade barnen en jordglob och sedan ritade de in sig själva och en massa olika lampor som de kunde släcka. Deras uppmaning till alla på lördag syns tydligt på bilden. De vill att vi ska släcka lampan!
 

Stålhagens förskola, avd. Lejonet
 Barnen på Lejonet, Stålhagens förskola, har pratat mycket om miljön och att det är viktigt att ta hand om vår jord. Barnen har ritat varsin sak som de tycker är bra för miljön:

- Sortera plast, papper, metall m.mm. (som vi gör på Lejonet)
- Slänga skräp i papperskorgar
- Bättre att åka tåg för att inte släppa ut så mycket avgaser i luften, många människor kan åka med.
- Man kan promenera och cykla också.
- Bra att släcka lampan när man inte är i rummet.


Oredans förskola, avd. Myggan
 Barnen på Myggan, Oredans förskola, har ritat lite av det de tycker är viktigt att tänka på för att vår jord ska må bättre:

- Vår jord är det svarta, den har lite olika färger. Vi tycker att man ska städa vår jord. Rymdflicka städar Vår jord med en borste.
- Man ska ej slänga skräp i skogen, lägg det i soptunnan.
- Man ska cykla istället för att åka bil.
- Man ska inte såga ner våra träd, då har fåglarna ingenstans att flyga.
- Plocka upp allt skräp i vattnet, då blir vår miljö bättre och fiskarna mår bra.
- Slösa ej på El, släck lamporna.
- Vi kan åka tåg och buss om vi är många.
- Använda sig av solen.
- Man kan åka sparkcykel.
- En flicka som städar upp skräp.
- Jag plockar skräp.
- Om det är dammigt ska man ta upp det. Man kan tänka på att tända ett ljus.
- Meteroiter som kommer ner till vår jord, Dom kan brinna.


Stålhagens förskola, avd. Kantarellen
Även barnen på Kantarellen, Stålhagens förskola, har ritat vad man kan göra för att vara rädd om miljön:

- Man ska vara rädd om djuren... grisen lilla fölhästen, fiskar och hajar i havet.
- Rädd om blommor, tulpaner och svampar och fåglar.
- Inte skräpa ner.
- Någon samlar falskor hemma på balkongen och tar med till affären.
- Någon bor nära återvinningsstationen.
- Bra idé, att släcka lampan när vi går ut.
- När lampan lyser syns bebisen. När lampan är släckt syns inte bebisen.
- Man kan få kläder av sin storasyster. Då behöver man inte köpa nya.


Stålhagens förskola, avd. Ugglan
Två av tjejerna på Ugglan, Stålhagens förskola har också skickat in ett bidrag:

- En glad och en ledsen jord som har "feber".
- Hjärtan ovanför ljusen som man kan tända för att spara energi.
- Man kan gå istället för att åka bil.
- Dator, tv, bil och lampa är överkryssade för att det inte är bra för jorden.

/Jens

Artikel om energislöseri

I Miljöaktuellt kan man idag läsa om en undersökning som visar hur mycket pengar stat och kommun kan spara på att energieffektivera.

Just nu finns ett statligt stöd för kommuner och Landsting som vill arbeta med energieffektivisering. Hultsfreds, Västerviks och Vimmerby kommun har alla sökt stödet och vi Energi- och klimatrådgivare är mer eller mindre delaktiga i arbetet. Det kommunen har arbetat med under den senaste tiden är att få fram ett nuläge som visar hur energianvändningen ser ut. En rapport ska snart skickas in som visar nuläget, en åtgärdsplan och mål. Det här är ett långsiktigt arbete men stödet gäller i 5 år.


/My

Månadens fråga avslutas

Idag avslutas månadens fråga som löd: "Hur varmt har du hemma?" 58 personer har svarat och  resultatet visar följande:

6 % fryser
8 % 16-17 grader
32 % 18-19 grader
48 % 20-21 grader
3 % har för hög värme

Resultatet visar att vanor och komfortbehov skiljer sig, såklart. Alla har olika rutiner och behov så det bästa är att formulera sina behov och väga det mot vad den komforten får kosta. Varje grads höjning/sänkning gör 5% skillnad i kostnad.

Andra saker som påverkar uppvärmningskostnaden och hur inomhustemperaturen upplevs är uppvärmningssystem, isolering, fönster, styrsystem som tar tillvara på gratisenergi, möblering, klädsel och fysisk aktivitet. Det är också viktigt att sköta om sitt värmesystem så att det fungerar så effektivt som möjligt.

Vi går från och med nu över till Veckans fråga. Denna vecka: Har du något miljötillägg i ditt elavtal? Delta i undersökning genom att klicka i ditt svar vid undersökningen till höger.
/Jens, Mikael, My

fredag 18 mars 2011

Katastrofen i Japan kan nu påverka elpriset här i Sverige

Nu kommer de första rapporterna på att kärnkraftsolyckan i Japan kan leda till ökade elpriser även här i Sverige. 

Det finns två anledningar till varför detta skulle kunna ske enligt elprisanalytikerna:

1. Pga kärnkraftshaveriet i Japan har elproduktionen där blivit tvungen att ersättas med i första hand kol- och gasdrivna kraftverk. Detta leder till att efterfrågan på dessa råvaror ökar och därmed priset. Även efterfrågan på utsläppsrätter ökar i och med att det är icke förnyelsebara energikällor.

2. Tyskland har reagerat kraftigt på händelseutvecklingen i Japan och har beslutat att stänga ner sju kärnkraftverk som togs i drift före 1980 och enligt den information som finns kommer de att vara stängda i tre månader. Detta leder till samma sak som i Japan; elproduktionen som försvinner i Tyskland ersätts med kol- eller gasdrivna kraftverk och driver då upp priserna på dessa råvaror och därmed elpriset .

Detta visar på hur allt mer globaliserad vår värld har blivit; Japan känns inte längre så långt borta nu när vi här hemma i Sverige också påverkas.
Läs mer om nyheten här.

Forsmark kärnkraftverk, Sverige
[bilden har inget med texten att göra]

Så vad kan du göra som privatperson för att inte drabbas av det höjda elpriset? Rent avtalsmässigt kommer du/ni inte att påverkas om ni har ett fast avtal inom den närmsta perioden. Har du däremot ett rörligt pris kan du påverkas. Det absolut bästa sättet att minska sina kostnader för elen är att använda mindre el helt enkelt. Antingen genom att förändra sitt beteende som att t.ex. alltid stänga av sina elprodukter och inte lämna dem på standby, sänka värmen (om ni har elvärme eller värmepumpar) m.m. eller att investera i mer energieffektiva produkter. Se tidigare blogginlägg om detta här.

/Jens

torsdag 17 mars 2011

Bygga nytt

Mellan 10-20 nya villor byggs i vimmerby kommun varje år. Det är många val som ska göras när man bygger nytt, allt från tomtplats till val av ytterdörr. Idag är en ny broschyr klar som heter Bygga nytt. Det är ett samarbete mellan mig (energi- och klimatrådgivningen) och plan- och bygglovavdelning.


Se broschyren i PDF-format genom att klicka på bilden.
 Broschyren vänder sig till dig som ska bygga nytt, eventuellt totalrenovera. Den tar upp grundläggande information om saker som är viktigt att tänka på inför ett bygge, nämligen val av värmespridning i huset, byggregler, ventilation, energieffektiva byggnader, ekonomiskt stöd etc.

/My

tisdag 15 mars 2011

Vad är en miljöbil?

I Vimmerby Tidning var det idag ett reportage om en av bilhandlarna i Vimmerby och Vimmerby nämns i rubriken på hemsidan som Bilsta´n. Två stora bilhandlare har byggt/bygger nya lokaler i Vimmerby och det sägs att bilhandeln i Vimmerby går bra. Om man kör mycket bil och tänker fortsätta med det kan en ny bil innebära en vinst för miljön om man byter en gammal bil till en miljöbil. Så vad är då en miljöbil?

Det finns flera olika definitioner på vad en miljöbil är, en av dem är "Vägverkets", som tagits fram för statlig upphandling av miljöbilar.

  • Fordon som drivs med bensin får max dra 5,0 liter bensin per 100 km. Dieselbilar får som mest dra 4,5 liter diesel per 100 km. Bensinbilar måste tillhöra miljöklass 2005. Dieselbilar måste tillhöra 2005PM.
  • Fordon som drivs med etonol (E85) får dra 9,2 liter etanol per 100 km. De ska tillhöra miljöklass 2005
  • Fordon som drivs av gas (biogas) får dra 9,7 kubik gas per 100 km och ska också tillhöra miljöklass 2005.

Det finns fyra miljöklasser i Sverige - 2005, 2005PM, el och hybrid. De olika klasserna reglerar inte växthusgaser utan hälso- och miljöfarliga ämnen.

/My

Släcker du?

Kommer du att delta under en av världens kanske störtsa klimatmanifestation? Jag pratar såklart om EARTH HOUR. För många har det redan blivit en årlig tradition att släcka lampan en timma i mars, för klimatets skull. I år är datumet för manifestationen lördagen den 26 mars kl.20.30-21.30. Det du gör för att delta är helt enkelt att släcka ned belysningen hemma för att visa att ditt hushåll deltar i Earth hour.


Den här kampanjen handlar inte om att spara energi, även om den bör göra det också. Det handlar istället om att visa makthavare runt om i världen att klimatfrågan är viktig och ska tas på allvar. Ju fler som släcker, desto tydligare bli signalen.

Människor över hela världen släcker, ikonbyggnader släcks ned, arbetsplatser, kyrkor och övriga organisationer släcker. Det sägs att varannan svensk släcker.

Se vad som händer i våra kommuner under fliken aktiviteter.

måndag 14 mars 2011

Kärnkraftsolyckan i Japan

De tragiska efterföljderna av jordbävningen i Japan är katastrofala. Massor med människor har fått sätta livet till pga av jordbävningen och den efterföljande tsunamin. Tusentals människor har även blivit hemlösa.
Och på lördagen skedde en kärnkraftsolycka till följd av jordbävningen - en explosion i reaktor 1 på kärnkraftverket Fukushima Daiichi 25 mil norr om Tokyo och nu imorse kom rapporter på ytterligare en explosion i raktor 3. Människor har evakuerats inom en radie av 20 km men enligt nyhetsbyrårer fanns det fortfarande människor kvar i området när den sista explosionen skedde i natt. Radioaktiviteten ska dock vara inom gränsvärdena även om de är förhöjda inom närområdet.

Ni kan se explosionerna via aftonbladets webb-tv här.

Trots att Tokyo inte har drabbats direkt av explosionerna råder nu kaos där. Man har under morgonen påbörjat elavbrott i delar av staden för att försöka lösa problemet med den akuta elbrist som har uppstått.

Nu kommer säkerligen kärnkraftsdebatten skjuta fart även här hemma i Sverige med allt vad det innebär. Klarar våra kärnkraftsverk att stå emot en sådan här typ av händelse? Det behöver ju inte vara en jordbävning utan det räcker ju med att man får samma tekniska problem med kylningen av bränslestavarna som man fick på Fukushima för att en olycka ska ske. Vad gör vi i Hultsfred, Vimmerby och Västervik om vi får samma akuta elbrist som nu råder i Tokyo om en liknande olycka skulle ske i Oskarshamn?
Just nu pågår faktiskt en krisövning i Sverige för en liknande händelse. Mellan 2 feb - 7 april genomförs övningen SAMÖ-KKÖ i syfte att stärka samhällets krisberedskapsförmåga. Den ska ge svar på hur samhället förmåga är att hantera konsekvenserna av en kärnteknisk olycka på OKG i Oskarshamn.
Du kan läsa mer om krisövningen här.

/Jens

Golvvärme

Jag har varit i kontakt med ett par som ska bygga nytt hus i trakterna. Både hos de som bygger nytt och de som renoverar är trenden med golvvärme tydlig.

Golvvärme kan vara luftburen, vattenburen eller bestå av elslingor. När golvet värms upp av elslingor (som kan läggas in oavsett uppvärmningssystem) kallas det komfortgolvvärme. När komfortgolvvärme installeras ökar ofta energianvändningen. Man vänjer sig fort vid varma golv och har dem kanske på året runt, även sommartid.

Några saker att tänka på med golvvärme
  • För att golvvärmen inte ska läcka ut eller fungera som takvärme till källaren är det viktigt att man isolerar under slingorna. En tumregel är 250-300 mm isolering. Skämtsamt brukar sägas att man kan se vilka som har golvvärme och dålig isolering - det är de som får krokusar allra tidigast.
  • Tänk på golvmaterialet, det bör släppa igenom värme bra. Parkettgolv stänger inne värmen. Klinker som många väljer att ha släpper däremot igenom värme bra. Tänk också på att inte ha allt för tjocka mattor då även de hindrar värmen. 
  • Radiatorerna sitter under fönstret av en anledning - för att värma kalla fönsterrutor och på så sätt motverka kallras. När radiatorerna byts ut till golvvärme kan därför kallras upplevas vid fönstret. Därför är det viktigt med välisolerade fönster.
  • Golvvärme är ett relativt trögt system. Det reagerar inte så snabbt på växlingar i temperatur och väder och det blir svårare att tillgodose sig gratisenergi.
  • Man ska också tänka på att om golvvärmen måste repareras eller bytas ut efter ett tiotal år så måste golvet brytas upp.
Det finns inget svar på vad som är bästa sättet att fördela värmen på i hus - vanliga radiatorer eller golvvärme. Positivt med golvvärme är att det blir mer utrymme under fönster, att komforten ökar och vissa påstår att energianvändningen kan minska.

Här kan du läsa mer om golvvärme.

/My

fredag 11 mars 2011

RådgivningsEKOT

Vi har nu haft över 2000 besökare på bloggen. Intresset för energifrågor finns där som vi trodde och behovet av rådgivning likaså.

Några har kommenterat våra inlägg men vi vill se fler kommentarer från er läsare!


VAD VILL DU VETA MER OM?


/ Jens, Mikael, My 

onsdag 9 mars 2011

När du ska köpa nytt

Alla kan inte tänka sig att avstå från att köpa ny hemeltronik, hushållsapparater och andra prylar som drar el. Ser man till energianvädningen kan det ju faktiskt också löna sig att köpa nytt som drar mindre energi om man byter ut saker som är mycket gamla.

Många sätter stort hopp till tekniken när det gäller både miljö- och energifrågor. Beteendeförändring är nästan alltid den största och viktigaste aspekten när det gäller att spara energi men visst hänger det också på tekniken eller produkten i sig. Jag skulle säga att det enklaste du kan göra är att göra ett bra val vid själva köpet som bara sker en gång.

Det finns något som kallas för ekodesign och som hjälper dig att inte kunna välja helt galet. Ekodesign innebär att det ställs minimikrav på olika produktgrupper som använder energi, vilket i sin tur leder till att de sämsta, ur energianvändningssynpunkt, fasas ut från marknaden. Det är på grund av ekodesign som glödlampan håller på att fasas ut.

För att sedan kunna välja den bästa utav de som klarar ekodesigkraven har du bland annat Energimyndighetens tester till din hjälp. Deras Testlab provar olika produkter och jämför olika parametrar, främst energianvändningen. Gå gärna in och kika på deras test innan du köper något nytt.

Deras test av tv-apparater visar att en tv kan dra mer än dubbelt så mycket energi som en annan.

/My

Vindkraft - en blåsig debatt

energinyheter.se står det idag att läsa om Statkrafts och Södras vindkraftverk i Mönsterås. Det är två anläggningar som invigs idag. En anläggning vid Södras industri med sex verk och en anläggning med fyra verk strax norr om industrin. Den första anläggningen beräknas producera 32 GWh förnyelsebar el per år.

Detta är ju jättebra, eller? Debatten kring vindkraftverkens utbredning i Sverige är hetare än någonsin och speciellt här i våra regioner. I Hultsfred har vi ju sedan några år tillbaka två verk i Ryningsnäs som ägs av Vattenfall. Södra planerar även för en park i Tönshult utanför Virserum vilket det även stod att läsa om i Vimmerby tidning för ett tag sedan. Samma tidning publicerade i dagarna även en artikel om vindkraftsmotståndet i Grevekulla, Svinhult (Ydre kommun), pågränsen mot Ingatorps socken, där en vindkraftsprospektör hade samrådsmöte med invånarna. Motståndet och kritiken mot vindkraftsverken hos invånarna var stor. I Bjälebo strax utanför Bråbo i Kristdala socken ska det även byggas vindkraftverk men även där har debatten nu exploderat, om verkens vara eller icke vara. Se mer på Nyheternas hemsida.

Ett av verken i Ryningsnäs
Vindkraft är en känslig fråga som påverkar folk olika mycket. Det finns både estetiska och etiska aspekter av det hela.

Vad tycker du? Ska vi satsa på vindkraft överhuvudtaget i Sverige? Är det något vi kan tänka oss att ha även i våra kommuner (H-fred, V-by och V-vik) eller är det bara okej så länge "jag själv" inte ser det?

Kommentera i kommentarsfältet nedan, du kan vara anonym. Gå till kommentarsfältet via länken kommentarer nedan.

/Jens

tisdag 8 mars 2011

Hur bra luft stoppar du i dig?

Visste du att, under ett dygn använder en människa ca

3 kg vatten
1 kg mat
30 kg luft

Många av oss tänker på vad vi stoppar i oss, i alla fall det vi kan se. Vi får i oss stora mängder luft varje dag utan att vi tänker på det och utan att kunna se om vi vill stoppa i oss den luft vi andas.

Ni förstår säkert var jag vill komma... vi energi- och klimatrådgivare förespråkar ofta att byggnader ska vara täta, ha tät vind, täta fönster osv. Då är det också otroligt viktigt att ventilera, både för hälsan och byggnaden. Ventilationen ska alltid anpassas efter den åtgärd man utför så att den blir tillräcklig.

I ett rum kan det kännas instängt, det kan vara för låg/hög temperatur, dålig lukt etc. och då märks luften tydligt. Syftet med ventilationen är att byta ut den luft som är förorenad av fukt, värme och andra emissioner, till frisk och ren luft utifrån. Frisk luft ska tillföras i utrymmen där det vistas mycket folk eller i rum där man vistas ofta, exempelvis vardagsrummet och sovrummet. Den förorenade luften ska tas ut i badrum, tvättstuga och kök. Det finns olika metoder att göra det på.

Jag lovar att återkomma till olika ventilationssystem!

/My

Vinnarna i klimatlöfteskampanjens värvartävling i vintras

Under slutet av förra året anordnades en tävling inom klimalöfteskampanjen. Den gick ut på att man skulle värva fem nya löftesgivare som gav sina klimatlöften på www.minplanet.se/kalmarlan. Man skulle även ge ett förslag på vad den egna kommunen ska göra för att underlätta för invånarna att vara klimatsmarta.
Lena Johansson från Västervik vann förstapriset som var en långweekend för fyra personer i Berlin, inkl. tågresa, miljömässigt boende samt Berlin Welcome Card som gör att man kan resa inom hela Berlin med deras kollektivtrafik. Vad var då Lenas förslag? Hon gav bl.a. förslag på att öppna ett klädbibliotek, använda webbmöten och underlätta för cyklister.

Lena Johansson,
vinnaren av länspriset

Det delades även ut lokala pris i någa av länets kommuner. I Hultsfred gick det lokala priset till Lena Arvidsson som bl.a. föreslog att kommunen ska servera mer ekologiskt- och närodlad mat i skolorna. Priset i Hultsfred, som sponsrades av Hultsfreds Turistbyrå, bestod av en weekend för 6-8 personer i Stora Hammarsjön.

Lena Arvidsson och Miljö- och
byggnadsnämndens ordf. Lennart Davidsson

Även i Västervik delades ett lokalt pris ut. Det gick till Lisa Västerlund som vann en cykel. Lisas förslag var bl.a. att kommunen borde satsa på bättre och billigare kollektivtrafik.

Lisa Västerlund och
Mikael Nyman
 /Jens

måndag 7 mars 2011

Solcellsstöd

Vi har fått en fråga i vårat "fråga fritt" forum här på bloggen som vi gärna vill delge här på startsidan för er övriga läsare...

"Finns det pengar kvar för en solcellsinstallation? Är man garanterad att få det 60%-iga bidraget?"

Svar:
Stödet för solceller finns kvar till och med 31 dec i år. Hur mycket av pengarna som finns kvar vet vi dock inte. Däremot brukar Länsstyrelsen, som handhar stöden alltid rekommendera att man söker i alla fall. I fall det kommer mer pengar har man då redan en ansökan inne. Det vi vet är att solcellstödet inte varit lika frekvent använt som solvärmebidraget i vårat län. I fall du vill veta hur mycket pengar som finns kvar hänvisar vi dig till Per Hansson på Länsstyrelsen som jobbar med stöden, tfn 0480-829 33.

Vad gäller gränsen för stödberättigade kostnader på 60 % så finns det en del regler:

Stödberättigade kostnader får högst uppgå till 75 000 kr exkl mervärdesskatt per installerad kilowatt elektrisk toppeffekt. För solel- och solvärmehybridsystem får stödet uppgå till minst 90 000 kr exkl. mervärdesskatt per installerad kilowatt elekrisk toppeffekt.

Vad som ingår som stödberättigad kostnader kan du hitta i i förordningen.

Förordningen och mer information om stödet hittar du här.

/Jens

fredag 4 mars 2011

Vinden

Ca 18-20 % av värmeförlusterna går ut genom taket. Vinden är alltså, i många hus, en energitjuv. Att isolera vinden lönar sig ofta snabbt jämfört med att isolera golv och väggar. Därför är det i många fall lämpligt att börja på vinden om man vill täta sitt hus.

Vid isolering av vind finns två alternativ. Antingen läggs isolering under/över golvet eller om man vill ha en varm vind, på insidan av taket. Då kan isolering i skivform användas.

En del har knappt varit uppe på sin vind eller har inget större intresse av den. Om du köpt ditt hus på senare tid finns en energideklaration gjord på ditt hus, eventuellt ska en göras. Ofta står det i den om det är så att energi och pengar kan sparas genom att vinden isoleras.

Om du bor i ett äldre småhus och inte har tilläggsisolerat vinden är det troligt att isoleringen är omkring 10-15 cm tjock om det är mineralull och 15-25 cm om det är sågspån. I husen som byggs idag är det vanligt med en 50-60 cm tjock isolering, för att jämföra med något.

Äldre hus tilläggsisoleras ibland ända upp till 50 cm  men man ska vara medveten om att fuktproblem kan uppstå och det är inte säkert att utrymmet finns.

/My

Kommentarer från Hultsfreds kommunhus

I Hultsfreds kommunhus pågår nu loggningen av elanvändningen. Under första arbetsveckan har vi minskat elanvändningen väldigt lite, tyvärr. Men vi jobbar på.

Även jag har fått in lite respons på vad man kan göra för att minska elanvändning i huset:

"Häftigt att man ser så tydligt när folk börjar strömma in i huset och sätter på sina datorer och tänder lyset...."

"En sak man skulle kunna göra något åt är all belysning i vårat arkiv..."

"Jag släcker lyset när jag går hem även i de andra förvaltningarnas korridorer om de har missat det."

"Kan man inte sätta en trappautomat på den delen av belysningen som inte är tidsstyrd? Så att det bara är tänt i några sekunder tills man hinner in på sitt kontor."

"Det är lätt att det blir en "dom och vi" sak av det hela. T.ex. kanske vi säger att, på kommunhuset kan väll alla stänga av sina datorer så skulle elanvändingen minska massor, men jag behöver inte göra det för det tar så lång tid att få igång min dator när jag kommer på morgonen."

Så här ser elanvändningen ut just nu och ett dygn tillbaka.


/Jens

onsdag 2 mars 2011

Bilens betydelse

Bilarna är rekordeffektiva och ändå ökar utsläppen från vägtrafiken. Trafikverket har i dagarna meddelat att bilens betydelse måste minska om de totala utsläppen ska minska. Många Vimmerbybor är "beroende" av sin/sina bilar, många bor på landsbygden och det finns en upplevd stark bilkultur här.

Vad avgör om du tar bilen eller inte? väder, bensinpriser, avstånd, cykelbanor, kollektivtrafiken...? Kommentera i kommentarsfältet nedan, du kan vara anonym/Gå till kommentarsfältet via länken kommentarer nedan

Här kan du läsa mer i Trafikverket rapport.

/My

Få koll nu

Har du koll på energianvändningen i ditt hem? Inte? Det finns verktyg för att snabbt skaffa sig en överblick. Nedan finns tre olika varianter. Du fyller i dina uppgifter och får snabbt och smidigt upp förslag på energieffektiviserande åtgärder.



Många frågar vad som är en normal energianvändning för uppvärmning och el i en villa. Det är svårt att svara på eftersom det är så individuellt. Om du fyller i kalkylen ordentligt är resultatet antagligen så nära du kommer svaret på vad som är normalt för ditt hus. Beräkningarna är inte exakta på något sätt men det kan ge fingervisning om vad man skulle kunna åtgärda om man vill minska sin energianvändning eller om det finns något i ditt hem som drar mycket energi utan att du tänkt på det tidigare.

/My

tisdag 1 mars 2011

Under en tid har elanvändningen loggats i Västerviks kommunhus.

Sedan den 1:e mars har vi koll på byggnadens nuläge för att framöver leta rätt på energitjuvar som kan leda till besparingar.
Av någon anledning har kollegorna i Hultsfred en högre elanvändning än vad som man kan anse normalt. Förutsätter att rådgivaren i kommunen agerar handfast för att spara på både ekonomin och miljön.

/ Mikael

Godis är gott men...

Att godis är gott tycker vi nog alla. Att det är onyttigt vet nog de flesta också. De flesta har nog även anat att det kanske inte är så bra för miljön heller. Och nu är det bevisat att godis har en större klimatpåverkan än vad t.ex. äpplen, mjölk och bröd har.

Detta framgår av en studie gjord av SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik, på uppdrag av bl.a. Livsmedelsverket. Det är faktiskt första gången som godisets klimatpåverkan har analyserats.

Mer om studien och själva rapporten hittar ni på Livsmedelverkets hemsida.

Så till helgen äter vi varken godis eller chips av två bevisade anledningar: det är onyttigt och ej bra för miljön!

/Jens

Nu loggas Hultsfreds kommunhus elanvändning

Nu har vi startat mätningen i Hultsfred också. Kl. 10.47 drog vi igång och i bilden nedan kan ni se hur det såg ut alldeles nyss. Tyvärr har vi inte lyckats få ut den på hemsidan ännu, men det ska nog vara klart till imorgon.


Även om vi inte tar hem hela tävlingen kommer vi nog i alla fall slå Vimmerby och Västerviks kommunhus.J

/Jens

Första informationsmötet

I morse deltog jag (som värd) och två personer från ett hotell i Vimmerby på ett första frukostmöte (webb) i projektet "Energieffektivisering i företag - från ord till handling" som vi tidigare skrivit om i bloggen. Det blev ett lyckat möte och hotellet kommer att delta i projektet. Det innebär att de kostnadsfritt kommer att delta på workshops, dialoger, erfarenhetsutbyten, seminarier, kunskapsträffar, studiebesök och nattvandringar samt få hemläxor.

Ni som inte kunde delta på dagens möte kan fortfarande anmäla er till ett andra möte som är upplagt på samma sätt som dagens med information om projektet. Hittills är sju personer anmälda till det tillfället i Vimmerby. Mötet är den 8 mars mellan kl.07:30-09:00. Vi börjar med att käka lite frukost.

Energispartävling

Nu är energispartävlingen igång. I fredags gjorde jag ett mejlutskick med information om tävlingen där jag också frågade om det fanns några idéer på vad man kan göra om man arbetar på kommunhuset. Jag har fått bra respons som jag tänkte delge er andra:

"Mycket bra tävling! Låta bli att tända lampor som inte behövs, stänga av maskiner när de inte används under dagen t ex räknemaskin, stänga av datorn när man går hem"

"Alla lampor borde bytas till lågenergilampor. Inte minst i taket i plenisalen"

"... att belysningen i tidningsavdelningen går att tända/släcka med trappomkastare. Nu sitter kontakten inne i receptionen och därför lyser ljuset hela natten - då receptionen stänger för biblioteket"

"Jättebra idé! Ett första förslag för framtiden är att släcka ned största delen (eller kanske all) belysning under kvällar och nätter och istället skaffa rörelsevakter somt änder belysningen i rum och korridorer när det finns någon där. Idag står t ex hela garaget och flera korridorer upplysta dygnet runt, vilket känns rätt så onödigt"

"Att vi ska stänga av våra datorer har vi ju redan fått reda på av IT-avdelningen men det är få som verkligen gör det i praktiken. Där kan vi bli mycket bättre"

"Har lagt märke till att det lyser i korridorerna och det är något centralt reglerat för jag kan inte släcka. Jag har tänkt på att det är mycket onödigt"

"... i alla väntrum är det bara skönt om det inte lyser starka lysrör i taket"

"I fönsterlampor kan man ha energisparlampor men de ska ändå släckas över kvällar och helger för det har jag också sett att man glömmer eller inte gör"

Utöver idéer på hur man kans para elenergi finns också tankar om hur man kan spara energi i övrigt.

"Vidare har vi väldigt varmt på rummen... man kan gott sänka några grader"

"Har någon räknat på vad det skulle kosta att glasa in hela utegården i stadshusets mitt så att inte fyra väggar läcker ut energi? Den inglasade delen skulle bli en mycket häftig samlingslokal, en mycket spännande arena som skulle kunna användas på många sätt. Visserligen försvinner möjligheten att få uteluft till sitt arbetsrum, men vädringen ska ju alltid ske kort för att ventilationssystem och klimatanläggningar ska fungera. Och sedan det numera är rökförbud, så är ju användningen av den inringade utegården begränsad. Kanske vore det mer värt att kunna använda den året runt istället för en kort vår, del av sommar och tidig höst"

"Kolla över ventilationen till sommaren, använd möjligheten att kyla ur stadshuset med den svalare nattluften istället för att stänga av ventilationen vid kl.18 och spara värmen i huset"

"Mitt förslag är att stänga av värmen i marken framför stadshuset... det är alltid torrt på stenarna där och det är mycket energislösande"

Kommentera gärna i kommentarsfältet nedan/genom att klicka på "kommentarer". Du kan vara anonym.


/My