Golvvärme kan vara luftburen, vattenburen eller bestå av elslingor. När golvet värms upp av elslingor (som kan läggas in oavsett uppvärmningssystem) kallas det komfortgolvvärme. När komfortgolvvärme installeras ökar ofta energianvändningen. Man vänjer sig fort vid varma golv och har dem kanske på året runt, även sommartid.
Några saker att tänka på med golvvärme
- För att golvvärmen inte ska läcka ut eller fungera som takvärme till källaren är det viktigt att man isolerar under slingorna. En tumregel är 250-300 mm isolering. Skämtsamt brukar sägas att man kan se vilka som har golvvärme och dålig isolering - det är de som får krokusar allra tidigast.
- Tänk på golvmaterialet, det bör släppa igenom värme bra. Parkettgolv stänger inne värmen. Klinker som många väljer att ha släpper däremot igenom värme bra. Tänk också på att inte ha allt för tjocka mattor då även de hindrar värmen.
- Radiatorerna sitter under fönstret av en anledning - för att värma kalla fönsterrutor och på så sätt motverka kallras. När radiatorerna byts ut till golvvärme kan därför kallras upplevas vid fönstret. Därför är det viktigt med välisolerade fönster.
- Golvvärme är ett relativt trögt system. Det reagerar inte så snabbt på växlingar i temperatur och väder och det blir svårare att tillgodose sig gratisenergi.
- Man ska också tänka på att om golvvärmen måste repareras eller bytas ut efter ett tiotal år så måste golvet brytas upp.
Här kan du läsa mer om golvvärme.
/My
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar