måndag 20 juni 2016

Överenskommelse om den svenska energipolitiken 2016

Vem är vinnare i den nya överenskommelsen ?

Kärnkraften kommer att få leva vidare med utan skatten på termisk effekt (utfasas 2017) dock ställs högre krav på säkerhet. Det kommer kanske att innebära att elpriset kommer att ligga lågt en tid framöver vilket bromsar energieffektivisering och nybyggnad av förnybar energi.

Man har ett mål på 100% förnybar el 2040 men förbjuder inte kärnkraft vilket innebär att man inte ser kärnkraft som en ändlig källa av energi.
Det är OK att bygga nya verk men inte för mycket dock vill staten inte ta ansvar för slutförvar eller avveckling. Bolagen får ta mer av ansvaret om olyckan är framme..... det är bäst att ha 12 miljarder kronor på banken!

Vattenkraften ska bli effektivare utan att det byggs nytt  och reglerna för omprövningar ska förenklas.
Lite osäkert om det blir mer vattenkrafts-el eller om de små ersätts med effektivare stora vattenkraftsverk. Ett ansvar för balansen av elnätet ligger på vattenkraften vilket kan vara svårt att kombinera med optimal drift.

Förnybar sol och vind ska fortsatt byggas och man förväntar sig mycket av våra fjärrvärmeanläggningar under kalla vinterdagar. Dock har dessa stora utmaningar då de har konkurrens av värmepumpar som ger låga energipriser då elen är billig varma vinterdagar.

Stort hopp ges till kunders "efterfrågeflexibilitet" vilket ska driva arbetet med energieffektivisering.
Lite lustigt när man avvecklar förutsättningarna för energirådgivarna i våra kommuner men det kan vara så att pengarna får vägleda i ett lite senare skede......

Önskelistan är stor.... lågt pris på kWh, förnybart, effektreserv, nätstabilitet, låg miljöpåverkan, leveranssäkerhet, överföringskapacitet.......

Läs mer och dra egna slutsatser.........
Regeringens hemsida

Dokumentet öppnas i pdf.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar