tisdag 14 juni 2016

Så – vad kan ni göra för att bli ett miljöklokt kontor?

Klimatförändring är en av de globala miljöutmaningarna. Nu börjar vi märka av klimatproblemen även här i sydöstra Sverige, där de sjunkande grundvattennivåerna kan vara en konsekvens av minskad nederbörd som en följd av klimatförändringarna. Det är inte bara isbjörnar i Arktis och ö-nationer i Stilla havet som drabbas. Vi sitter allesammans på samma klot! 

Nu krävs det att alla agerar, du och jag, industrin, grannen, kommunen, lärarna i skolan, kommunalrådet, chefen och personalen i mataffären. 
Alla kan göra något i sin verksamhet och här tänkte vi fokusera på dig som arbetar i kontorsverksamhet:
Många tänker nog att kontor inte belastar miljön så farligt jämfört med industrin, transporter och hushåll? Men det är en sanning med modifikation: Byggnaderna i Europa står för 40 % av energianvändningen och 36 % av CO2-utsläppen. 
Kontor bidrar till klimatförändring genom:
  • att använda energi för uppvärmning, kylning, belysning;
  • att använda energi för att driva kontorsutrustning;
  • att använda energi för tjänsteresor såväl som arbetspendling;
  • innesluten energi i köpta produkter och tjänster (t.ex. energin som använts för att tillverka kontorsutrustning och papper, energin som använts för att transportera dessa till kontoret etc.); och
  • sist men inte minst – genom att inse hur enkelt det är att minska energianvändning på arbetsplatsen genom att ändra sina vanor

Emådalens Landsbygdcentrum deltar i kampanjen Miljökloka kontor som stöttar alla medarbetarna att få energismartare vanor på jobbet. Västerviks kommun är också med! 
Om man frågar, brukar människor tycka att deras beteende redan är energismart och att de inte kan spara så mycket genom att ändra sina vanor. Forskning och erfarenhet visar att upp till 20 % energibesparing kan uppnås genom beteendeförändringar. Då siktar vi främst in oss på vardagligt, ofta rutinartat, beteende t.ex. att tända och släcka, temperatur och underhåll av system för uppvärmning och kyla, hur kontorsutrustning används, hur evenemang organiseras, mat och dryck, resor, etc.
Så – vad kan ni göra för att bli ett miljöklokt kontor? Stänger du av datorn helt, drar du ur mobilladdaren och är värme och ventilation optimerat? Det finns säkert en hel del kvar att göra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar