onsdag 29 juni 2016

Fler energinissar/nissor!


Energibranschen växer så det knakar och blir allt viktigare för svensk ekonomi och arbetsmarknad, visar en ny rapport. Rapporten, som baseras på 68 500 medarbetare och 1 100 företag, visar dock att antalet äldre medarbetare ökar och att branschen är långt ifrån jämställd.

Den första analysen av energibranschen som publicerades 2013 i Vinnovas rapportserie ”Trender i Sveriges kunskapsintensiva näringsliv” var den mest omfattande någonsin och visade att branschen var flera gånger större och viktigare för svensk ekonomi än vad som dittills var känt.

Den nya rapporten, ”Energibranschen i Sverige fortsätter växa”, är ännu mer omfattande och inkluderar nu också SCB-statistik över bland annat utbildningsnivå och kön på de anställda i de 1 100 energiföretag som omfattas av analysen, och täcker tidsperioden 2007-2014.

Rapporten pekar på en rad viktiga utvecklingstrender:
– Branschen ökade antalet anställda med 14 procent i en tid av ekonomisk osäkerhet.
– Medelåldern ökar och branschen anställer erfaren personal. Andelen 45–49-åringar ökar i takt med krav på utbildad och erfaren arbetskraft samtidigt som andelen unga kvinnor minskar.
– Könsfördelningen är ojämn och andelen kvinnor i branschen står helt still mellan 2007 och 2014.
– En större andel kvinnor än män har högre akademisk utbildning.


Rapporten finns för nedladdning här.

– Jag är glad att branschen växer både sett till antalet medarbetare och till sin betydelse, men energibranschen behöver spegla samhället i stort, sett till mångfald och jämställdhet. Annars finns risken att den fastnar i gamla hjulspår, säger Erik Brandsma, Energimyndighetens generaldirektör.

Källa: ERA Energinyheter
    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar