torsdag 10 mars 2016

Landsbygdsprogrammet - Många olika stöd för oss på landsbygden

Jordbuksverket ger genom det nya landsbygdsprogrammet företag, föreningar och andra organisationer som vill utvecklas möjlighet att söka ekonomiskt stöd till investeringar.

Till exempel finns ett stöd för investeringar i fritids- och idrottsanläggningar. Här skulle man till exempel kunna få stöd för att byta belysningen på ett elljusspår där det idag sitter kvicksilverlampor. Som bekant är det sedan en tid tillbaka förbjudet att sälja denna typ av lampor, så det går inte att byta en slocknad lampa.
Dessutom drar de väldigt mycket energi. Ljusflödet från en 125 W kvicksilverarmatur motsvaras av en LED-armatur som endast drar 30 W. Det går alltså att minska energianvändningen med drygt 75%.
På ett elljusspår med 75 ljuspunkter och 10 timmars drifttid/vecka skulle ett sådant byte ge en årlig besparing på ungefär 5 000 kr.
Om man dessutom kan få stöd för investeringen (upp till 90%) tar det inte lång tid innan hela kalaset är betalat. Dessutom slipper man tänka på att byta sina lampor under den närmaste tiden. Livslängden på en LED-armatur är i genomsnitt 35 000 timmar, vilket skulle motsvara 67 år i exemplet ovan.

Våra energirådgivare kan mycket om belysning, fråga oss!!


Ett annat område man kan få stöd för är investeringar i kommersiell och offentlig service.

Läs mer på jordbruksverkets hemsida genom att klicka HÄR.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar