onsdag 23 mars 2016

Däckbyte på gång! Glöm inte energimärkningen!

Dagarna blir längre och överallt ser man små vårtecken. Ett vårtecken är att det börjar bli dags att byta till sommardäck. 


Kan man då verkligen spara bränsle och pengar genom att välja energieffektiva däck? Ja, det kan man faktiskt. Grönt energimärkta däck och en sparsam körstil ger en snittbensinbilist 1700 kronor varje år direkt i plånboken. Sen bidrar man också till att minska klimatutsläppen. Energimärkningen av däck gör det lättare att jämföra olika däck vid köp. Märkningen visar energieffektivitet, väggrepp vid vått väglag och buller. 


Energieffektivitet på skala A-G


Energimärkningen är obligatorisk. Handlaren/distributören ansvarar för att alla däck som finns till försäljning är märkta. Energimärkningen visar däckets energiklass på en skala från A till G, med pilar från mörkt grönt till rött. Däck märkta med energiklass A är effektivast, vilket betyder att de har ett lågt rullmotstånd. Varje steg i märkningen motsvarar ca 1 dl besparing på 10 mil. Dessutom visar märkningen däckets väggrepp vid vått väglag, också det på skalan A till G, där A betyder bästa grepp.

Det finns däck som inte omfattas av reglerna om energimärkning, som till exempel:
  • Dubbdäck
  • Regummerade däck
  • Reservdäck för temporärt bruk
  • Begagnade däck

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar