fredag 18 mars 2016

Glöm inte Earth Hour på lördag!

Äntligen närmar sig våren med längre, ljusare och varmare dagar. Underbart! Förutom de första veckorna på hösten när det är lite mysigt att tända ljus och kura upp sig soffhörnet med med en filt över sig, kan mörkret och kylan kännas lite otäckt och uttröttande. Trots att du liksom oss kanske längtar efter ljuset vill vi be dig om att bara för en timme till famla i mörker.



Lördagen den 19 mars kl. 20.30- 21.30 är det nämligen dags för Earth Hour igen. Miljontals människor världen över släcker belysningen under en timme för att visa sitt engagemang för klimatfrågan. För tionde året i rad anordnar Världsnaturfonden (WWF) den globala klimatmanifestationen Earth Hour. En symbolhandling för att visa alla världens politiker att klimatfrågan är viktig, och en påminnelse om de förändringar vi kan göra i vardagen för att minska vår klimatpåverkan.
WWF:s undersökningar från tidigare år visar att många av dem som deltar i släckningsaktionen också börjar med nya klimatsmarta vanor. Genom att förändra våra vanor kan vi förbättra livsvillkoren för både oss själva och människor i andra delar av världen. Våra transporter, vår mat, våra byggnader och vårt sparande orsakar enorma koldioxidutsläpp. WWF kallar dem klimatvärstingarna Bilen, Biffen, Börsen och Bostaden. Det vill säga, om vi ser över hur vi reser, äter, bor och placerar våra pengar, kan vi minska vår klimatpåverkan.
 Varför inte göra något extra mysigt eller festligt under den mörka timmen? Gör Earth Hour till din egen grej. Här kan du läsa mer om Earth Hour och klimatvärstingarna, anmäla ditt deltagande, få tips på klimatsmarta recept och mycket annat.


I våra kommuner visar vi vår medverkan och stöd på lite olika sätt.

I Vimmerby kommer Vimmerby Energi & Miljö AB släcka gatubelysningen i Vimmerby tätort under Earth Hour.

I Oskarshamn kommer vi att släcka ner Stadshuset och vattentornet i Norrtorn.

I Västerviks kommun släcker vi ner fasadbelysningen på:
  • Rådhuset/turistbyrån,
  • Gamla varmbadhuset,
  • S:t Petri kyrka,
  • S:ta Gertruds kyrka,
  • Unos Torn.
I Högsby och Hultsfreds kommuner har vi, trots upprepade försök, inte lyckats få igenom förslaget att släcka ner gatubelysningen. De ansvariga hänvisar till säkerhetsskäl och det accepterar vi. Däremot har vi uppmanat alla verksamheter att själva tänka på detta genom att ställa om tidur och tajmrar till sina lampor. 

Funderar du på vilket klimatavtryck du gör baserat på din livsstil? Testa dig själv på www.klimatkontot.se/.

Med detta vill jag, Christoffer, tacka för en trevlig tid fylld av intressanta diskussioner där förslag och idéer på lösningar på den stora utmaning vi står inför tagits fram. Jag har nu slutat som energirådgivare för att pröva lyckan på annat håll där jag kommer att jobba med att konstruera och projektera ventilations- och värmesystem.

Jag önskar dig en mysig Earth Hour och avslutar med några ord ur en dikt av Erik Blomberg.
”Var inte rädd inte rädd för mörkret ty ljuset vilar där. Vi ser ju inga stjärnor där intet mörker är”

Ta hand om er, era medmänniskor och planeten vi lever på!
Hälsningar
Christoffer Johansson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar