onsdag 18 maj 2011

Klimat-ROT

Energi i allmänhet och energieffektivisering i synnerhet är ett populärt ämne i den politiska debatten.

I en debattartikell dagens SvD skriver Åsa Romson (MP) och Svenne Junker, doktorand i förvaltningsekonomi, om ett förslag till hur rot-avdraget kan användas för att ställa om bostäderna med energismarta lösningar genom att göra det lönsamt redan från första dagen för de husägare som investerar i energieffektivisering.
Detta skulle göra att Sverige sänker energikonsumtionen med upp till 70 TWh och både husägare och samhället i stor blir vinnare, säger de.

Vad jag förstår är tanken att ROT-avdraget ska baseras på hur mycket man energieffektiviserar, dvs. hur mycket man kan minska sin energianvändning genom en åtgärd.

Läs artikel här.

Tycker du/ni att detta är ett bra förslag? Kommentera gärna här i bloggen!

Så funkar ROT-avdraget idag
Idag finns det vanliga ROT-avdraget som kan nyttjas för reperationer och underhåll samt om- och tillbyggnad i eller i nära anslutning till en bostad som du äger och som du bor i eller har som fritidsbostad eller äger och dina föräldrar bor i.
ROT-avdraget ges bara på halva arbetskostnaden och högst 50 000 kr/år och person. Du kan alltså nyttja ROT-avdraget när till exempel byter värmekälla. Här kan du hitta fler exempel på vad du kan nyttja ROT-avdraget till.

Det finns även schablonberäkningar vid nyinstallationer av värmepannor och värmepumpar samt för energiborrningstjänster (ex. bergvärme).

För att läsa mera om varje schablontyp följ länkarna i den fetade rubriken ovan.

- Av den totala entreprenadkostnaden för gas, el, olje- eller pelletspannor utgör 24 % arbetskostnad (som du/ni kan får 50 % ROT-avdrag på).

- Av den totala entreprenadkostnaden för vedpannor utgör 28 % arbetskostnad (som du/ni kan få 50 % ROT-avdrag på).

- Av den totala entreprenadkostnaden för vätska-vattenvärmepumpar utgör 30 % arbetskostnad (som du/ni kan få 50 % ROT-avdrag på).

- Av den totala entreprenadkostnaden för luftvärmepumpar (luft-vatten, luft-luft och frånluft) utgör 25 % arbetskostnad (som du/ni kan få 50 % ROT-avdrag på).

- Vid energiborrningstjänster utgör den avdragsgilla "maskinkostnaden" 35-50 kr/m beroende på geologi (som du/ni kan få 50 % ROT-avdrag på).

/Jens

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar