fredag 6 maj 2011

Värmepump 4

1. Olika typer av värmepumpar
2. Förutsättningar för olika värmepumpar
3. Värmefaktor för hela året

Det fjärde inlägget om värmepumpar handlar om vad som kan vara bra att tänka på inför ett köp. Innan någon dimensionering bestäms är det viktigt att tänka igenom vilka energibesparingar du kan göra innan så att du inte överdimensionerar och köper en onödigt stor och dyr värmepump.

Det kan vara bra att ta in offerter från flera olika leverantörer. Be leverantören uppskatta hur stor besparingen blir. Om du jämför de olika offerterna och de besparingsmöjligheter som räknats fram bör du kolla vilka parametrar de använt för att räkna ut det. Se till att offerten innehåller en energikalkyl och ekonomiska beräkningar. Behöver du hjälp att granska eller förstå offerter du fått in är du självklart välkommen att ta kontkat med oss energi- och klimatrådgivare men vi får aldrig välja åt er. Det är viktigt att du kan ge så korrekta uppgifter som möjligt om din energianvändning och din energianvändning när värmepumpen ska användas, för att kalkylen inte ska bli missvisande.

Det är också viktigt att kolla upp installatörer. Svenska värmepumpsföreningen utbildar installatörer och dessa kan bli certifierade.

/My

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar