söndag 23 december 2012


GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!
 
önskar






fredag 14 december 2012

Familjer sparade pengar och miljö i hållbarhetsprojekt

Kloka val hemma kan ge stora miljöeffekter. Den slutsatsen kan man dra av Ecorationprojektet, där nio familjer under ett halvår fick utmaningen att leva mer hållbart hemma.

Alla familjer i projektet har med små medel och nya vanor gjort stora förändringar i sin miljöpåverkan. Alla minskade sitt hushållsavfall, som mest med 70 procent, och elförbrukningen sänktes med 30 procent i snitt.
Förutom de rena miljövinsterna har familjerna dessutom sparat både tid och pengar.

- Tidigare blev det alltid proppfullt innan vi tog oss iväg till återvinningen. Oftast hade jag bilen full och när jag öppnade dörren trillade soporna ut, säger Carl Johan Löfgren.
Han och frun Jennie samt barnen Meja, Filippa och Ludwig, har genom Ecoration-projektet nästan halverat sitt hushållsavfall.

För att ta reda på om de nio familjernas nya hållbara livsstil är möjlig för svenska folket i gemen, genomfördes nyligen en undersökning på uppdrag av IKEA och WWF. Den visar att tre av fyra svenskar vill leva mer hållbart. Två av tre menar dessutom att de skulle bli motiverade att leva mer hållbart om de visste att deras insatser verkligen gjorde skillnad. Den enskilt största faktorn för svenska folkets miljöarbete i vardagen är dock kopplad till pengar. Tre av fyra svenskar menar att de skulle leva mer hållbart hemma om de kunde spara pengar på det.

- En hållbar framtid kräver ett äkta engagemang och en tydlig vilja att inspirera och utmana gamla sätt att tänka. Ecoration-projektet är en bra utgångspunkt, men vi är långt ifrån färdiga med arbetet mot en mer hållbar värld, säger Steve Howard, hållbarhetschef IKEA Gruppen.
Ecorations projektsajt där alla familjerna bloggat, hittar du på: www.ecoration.ikea.se

Källa www.minplanet.se

Mer solpengar!

Stödet till solel förlängs i ytterligare fyra år. Det föreslår regeringen i sin budgetproposition för 2013. totalt avsätts 201 miljoner kronor under perioden 2013–16 till stödet, som har funnits i olika former sedan 2005.

Foto: Energimyndigheten

Solcellsstödet riktar sig till både företag, offentliga organisationer och privatpersoner och har blivit mycket efterfrågat. Installation av solceller förlängs i ytterligare fyra år. Det föreslår regeringen i sin budgetproposition för 2013. totalt avsätts 201 miljoner kronor under perioden 2013–16 till stödet, som har funnits i olika former sedan 2005. Solcellsstödet riktar sig till både företag, offentliga organisationer och
privatpersoner och har blivit mycket efterfrågat.

Källa Energimyndigheten

måndag 3 december 2012

Elbolag ! Jag är LEDsen att det blir mindre pengar…

Nu i juletid blev det upp till bevis om förra årets investering skulle hålla måttet.






Till min stora glädje så var så fallet.



Förra årets inköp av LED lampor till adventsljusstaken lever upp till mina förväntningar när det gäller ekonomi (93% energibesparing) och hållbarhet. Alla lamporna var hela efter den inte helt oömma förvaringen i förrådet. Den obligatoriska jakten på den trasiga lampan uteblev i år och ingen är gladare för det än jag. Jag förväntar mig att jag ska bli lika glad de kommande 10-15 åren.
Nytt för i år är att tillverkarna insett att 7-pack av ersättnings lampor kan vara en smart idé då man inte behöver byta trasiga glödlampor i parti och minut. Priset har sjunkit rejält och ett byte med 7 lampor hamnar på omkring 50 kronor.

Ljusflödet har stigit på vissa modeller från ca 6 lumen till 12 lumen vilket gör att LED lamporna lyser lika starkt som 3 Watts glödlampan.
Fram till jul kan man se några exempel på olika modeller av LED i fönstret på Västerviks stadsbibliotek. Som jämförelse står här även en adventsljusstake med glödlampor (21 Watt)

onsdag 28 november 2012

Julstämning

Visning av energieffektiv belysning med fokus på julbelysning i Vimmerby.


Självaste tomten kom..


Bra exempel på skillnad mellan LED och glödlampa . En glödlampa går knappast att ta på... Totalt 7 W för tre lampor!
 Tips på test av julbelysning på Energimyndighetens hemsida! Finns även äldre tester under rubrikerna , Julbelysning, ljusslingor, ljusstakar.

fredag 23 november 2012

Från källarlokal upp till butiken ! ! !

För några veckor sedan hade jag förmånen att få prata ”energibesparing i hemmet” hos en mycket trevliga föreningen knutna till Astma och allergiförbundet.
Laddad med ett större antal lampor, broschyrer, duschhandtag och energimätare gick vi igenom hur man kan minska sin energiräkning.
Efter mötet återstod en hel del frågor om belysning och hur man kan få hjälp att hitta rätt ljuskälla i affären. I och med att telefonappen (ljusguiden) inte fungerar i målgruppen då vi (mej inräknad) inte har så smarta telefoner ( har själv en dum-Nokia ) så var enda alternativet ett möte på plats i affären.

                         
Laddade med frågor fick vi möta Patrik i en butikskedja som gav ett varmt välkomnande.
Medlemmarna granskade och provade sortimentet med sin nya kunskap om Kelvintal, lumen, effekter och olika tekniker på det som fanns på hyllorna. LED-lamporna var just inne i ett modellbyte och man kan nu ersätta tidigare 60Watt glödljus  med en varm 11W 806 lumen och 2700K (tidigare vitare 3000K model).
Frågor om hållbarhet på lampor och kvitton diskuterades och rådet var att spara kvittot helst med personalens påskrift (bläck håller längre) så gör man en rimlighetsbedömning  och byter lampan om den inte håller livslängden. Patriks råd var tydligt! ”fråga personalen så får ni svar”.
Tips från gruppen var att utveckla visningen av lampor i drift vid hyllorna och man funderar på ett system med att kunna ”låna” lampa för att prova hemma.










Ett julbord var uppdukat i butiken och man kan se att LED gör ett genomslag i år.
Kostnadseffektiva adventsljus som kommer i (yes,yes yes) 7-pack.
LED-lampan år inte spänningsberoende vilket gör att de passar i slingor med mellan 5 och 32 lampor. Man kan dock inte blanda glödljus och LED-ljus.
Att spara 93% av energin plus den energin som går åt att hitta de trasiga glödlampor som uppstått efter den varsamma hanteringen till och från förrådsplatsen. LED-lamporna är okänsliga för stötar och det är oftast själva staken som går sönder före lampan.
/ Nyman

Energitips i Innehåll 23 november

Idag kommer novembernumret av tidningen Innehåll i din brevlåda i Högsby kommun. I dagens nummer kan du läsa om fördelar och nackdelar med timmätning.

Från den 1 oktober i år gäller en ny lag om timmätning av el. Den innebär att du som konsument har rätt till timmätning av din el, men då måste du ha ett rörligt elavtal.

Fördelar 
  1. Ditt elhandelsbolag (dem du köper elen av) ser till att mätaren blir bytt av ditt elnätsbolag (de som leverar elen och äger nätet) och det kostar dig ingenting.
  2. Du får förutsättningen att kunna använda el när den är som billigast under dygnet. Detta inträffar vanligtvis under natten och helgerna.
  3. Du kan spara pengar genom att styra din elanvändning till dygnets billigaste timmar.
  4. Du blir medvetnare om din elanvändning och kanske t.o.m. förändrar ditt beteende (du kanske inte kör den där halvfulla tvättmaskinen, med mera.) 

Nackdelar 
  1. Du måste vara aktiv annars finns risken att du använder el när den är som dyrast under dygnet.
  2. Det kan finnas tekniska begränsningar i dina maskiner/din elektronik. T.ex. så kanske du inte kan styra när bergvärmepumpen ska gå och har du ingen accumulatortank för att lagra värmen måste du köra även när det är dyrt.
  3. Du får ingen direkt återkoppling på ditt elanvändande på timbasis förrän en gång i månaden när fakturan kommer. I den kan du dock se användandet per timme, men då har det hunnit gå ca 720 tim sedan första timmen och då är det inte lätt att komma ihåg vad man gjorde eller inte gjorde.
  4. Har du bara hushållsel så är riskerna inte så stora men samtidigt kan du inte spara lika mycket pengar. 

Är du fortfarande osäker på om timmätning är något för dig? 

Hör av dig till någon av energi- och klimatrådgivare så kan vi bara genom att diskutera ditt/erat elanvändande säkert komma fram till vilken abonnemangsform som passar dig/er bäst.

torsdag 22 november 2012

Kommunal vindkraft i Hultsfred och Högsby

Hultsfred, Högsby och Mönsterås kommuner har beslutat att gemensamt investera i vindkraft för eget bruk.
Detta som en del för att nå de politiska mål man i respektive kommun har satt upp gällande sin energianvändning. Man är även med och bidrar till de nationella mål som finns uppsatta gällande förnyelsebar energi.

Upphandlingsprocessen har precis börjat och man hoppas kunna ha ett verk i drift till 2014.
Mer information om investeringen kommer snart.

måndag 12 november 2012

Energitips i Innehåll 26 oktober

Den 26 oktober drog energispalten i Innehåll igång igen. Första spalten av tre under hösten.
Och temat var saker som du själv kan fixa för att minska dina värmekostnader, nu när hösten slagit till på allvar och vi närmar oss vintern.
  • Täta fönster och dörrar!
    En enkel åtgärd som de flesta fixar själva är att kolla över sina tätningslister på fönster och dörrar.

    På tid och längd så slits tätningslisterna ut och lossnar. Då sugs mer kall luft in i huset än nödvändigt och därmed ökar värmebehovet och kostnaderna. I äldre hus med självdragsventilation så ska det vara lite otätt kring fönster och dörrar för att ventilationen ska fungera, men har man ventiler och/eller mekanisk till- och frånluftsventilation är det bara en fördel att det är tätt.

    Det finns olika sorters profiler på tätningslisterna. De vanligaste är P- och E-profil. Ta med en gammal list till din bygghandlare/affären och visa så får du rätt sort med dig hem.

  • Tillgång och efterfrågan påverkar priserna!Använder du pellets eller ved som huvudsakliga värmekällor så är det läge att köpa på sig detta inför vintern nu, om du inte redan har gjort det.

    När det blir kallare ökar värmebehovet för alla och då är det många som vill köpa pellets och ved. Då ökar priserna. Alla kanske inte har plats för hela vinterbehovet hemma, men se till att köpa i god tid, och så mycket som möjligt så att ni slipper köpa under den kallaste perioden när priset troligen är som högst.

    Håll utkik efter kampanjpriser. Även hos andra leverantörer än den ni har idag, men se alltid till att få någon form av kvalitétsintyg (gäller framförallt pellets).

torsdag 1 november 2012

När elen inte fungerar...

Nu är vintern på gång, med kyla och ibland oväder, och det kan vara dags att se över hur man klarar sig, t.ex. vid strömavbrott.

Hur beredd är du?

Det är bra att fundera i förväg på hur man klarar sig om/ när det händer något. På landsbygden är de flesta vana vid att hantera kortare strömavbrott, men hur gör man om avbrottet är längre? Och hur klarar jag mig i stan utan el?


På webbsidan dinsakerhet.se kan du hitta tips och information om hur man klarar en kris, och framförallt om hur man kan förbereda sig.

Här finns också olika checklistor, bland annat en lista på bra saker att ha hemma

Var och ens ansvar

En grundläggande princip i vårt samhälle är att var och en av oss har ett primärt ansvar för att skydda vårt liv och vår egendom. Det gäller  vid olyckor i vardagen, såväl som vid svåra olyckor eller kriser som kan påverka stora delar av vårt samhälle.

I första hand ska vi klara vår egen situation, så att samhället kan fokusera på att hjälpa de som är sjuka eller extra utsatta, och att reda upp krisen. Så, tänk gärna igenom hur din beredskap ser ut!

Om du har frågor om att klara din energiförsörjning är du välkommen att kontakta din energirådgivare!

fredag 26 oktober 2012

Goda exempel: nummer 3

I tisdags kom Nya Tidningen i brevlådan för er som bor i Hultsfred. På sidan 7 kunde ni läsa om nummer 3, i vår samverkansserie, av goda exempel på energieffektiviseringar i Hultsfreds kommun. 

Denna gången handlade det om Hultsfreds pastorat som nyligen fick mottaga ett pris från Regionförbundet för sitt arbete med att minska sin klimatpåverkan.

I artikeln kan ni läsa om flera saker som Hultsfreds pastorat gjort för att minska sin energianvändning och klimatpåverkan. Det är så mycket mer än bara solcellerna.

Nedan kan ni läsa artikeln i sin helhet. Klicka på den för att förstora den.



onsdag 24 oktober 2012

Svenska utsläpp av växthusgaser minskar!!!

2011 släppte Sverige ut 61,5 miljoner ton växthusgaser, enligt nya preliminära data. Naturvårdsverket presenterar preliminär statistik för de svenska utsläppen av växthusgaser för 2011. De totala utsläppen i Sverige uppgick 2011 till 61,5 miljoner ton. Jämför man med 1990 års utsläppsnivå är det en minskning på 16 procent, motsvarande 11,3 miljoner ton. De största minskningarna av utsläppen, i absoluta tal räknat, har skett främst till följd av att oljeeldning för uppvärmning ersatts med eldning av biobränsle.

Utsläpp från transportsektorn står för en tredjedel av utsläppen och är oförändrade 2011 jämfört med 1990. Huvuddelen av dessa utsläpp kommer från personbilar och tunga fordon. Utsläppen från personbilar har minskat med 9 procent sedan 1990 trots att trafiken har ökat. Minskningen av dessa utsläpp beror till stor del på att vi använder mer energieffektiva bilar och på en ökad användning av biobränsle. Däremot motverkas denna minskning av att utsläppen från tunga fordon ökat med 44 procent under samma period.

För produktion av el och fjärrvärme har utsläppen varierat mellan åren och någon tydlig trend kan inte utläsas. Industrins energianvändning visar på en minskning sedan 1997. Utsläppen från jordbruk och avfall har också minskat betydligt sedan 1990 bland annat på grund av minskat antal djur och minskad deponering av organiskt avfall.

Naturvårdsverket har i uppdrag att ha överblick över hur miljön mår och hur miljöarbetet går. Läs mer om statistiken här.

onsdag 17 oktober 2012

Timmätning - risker

Diskussionen om huruvida timmätning ger en besparing eller inte har blossat upp den senaste tiden. Det finns nog många anledningar till detta.

Drygt 90 % av alla mätare som sitter uppe idag behöver inte bytas ut för att klara timmätning, men bara 20 % av dessa klarar det utan någon form av uppdatering. Det betyder att elbolagen som måste byta ut eller uppdatera din mätare har ett rätt så stort arbete framför sig om alla vill ha timmätning. Detta arbete kostar och du som kund slipper betala det. Det är ju självklart en anledning till att vissa elbolag är lite tveksamma till timmätning.

Sen har Svensk Energi (elbolagens branschorganisation) påtalat att effekten med medvetnare kunder kan utebli. Argumentet för detta beror på att kunden inte får någon återkoppling på sin elanvändning direkt. Systemet fungerar som idag att man får en månadsfaktura. Det syns på fakturan hur mycket man använt alla månadens timmar men kunden kanske inte alltid kommer ihåg vad man gjorde mellan kl. 13-14 söndag 3 i månaden. Detta är dock något som troligen kommer förändras genom att systemet förändras men Svensk Energi menar att man inte skulle ha haft så bråttom med att införa timmätning förrän allt är klart.

Ett annat argument som nog är det viktigaste är att det kan bli dyrare för vissa kunder. Är man inte medveten om sitt elanvändande ska man nog inte heller ha timmätning. Syftet är ju att styra om sin användning till de timmar det är billigare och håller man inte koll på detta så kan det bli dyrare.
Sen finns det också tekniska begränsningar som gör att det kan bli dyrt. T.ex. om man har elbaserad värme (direktel, vattenburen el, värmepump) och man inte kan accumulera sin värme eller styra den till vissa tider så kan det vara så att värmepumpen jobbar som hårdast den dyraste timmen i vinter och då blir det dyrt.

Har man bara hushållsel eller bor i lägenhet så är inte risken så stor att man använder mycket el under den dyraste timmen, men samtidigt kan man inte spara lika mycket heller.

Vad är då slutsatsen? Jo, har du bra koll på din elanvändning och tekniska förutsättningar för att styra t.ex. uppvärmningen till natten så kan du spara pengar. Har du det inte, så kanske du ska avstå.

Hör gärna av er till oss energi- och klimatrådgivare så kan vi bara genom att diskutera ditt/erat förbrukningsmönster säkert komma fram till vilken abonnemangsform som passar dig/er bäst!

fredag 12 oktober 2012

Rådgivning på stadsbiblioteket i Oskarshamn



Två tisdagskvällar i oktober erbjuds energi- och klimatrådgivning samt konsumentrådgivning på Stadsbiblioteket i Oskarshamn. Det första tillfället var i tisdags,  och nästa blir nu på tisdag, den 16 oktober.

Det kom en hel del frågor om lampor och hur man väljer rätt för att ersätta sina gamla glödlampor. Besökarna hade också frågor om värmepumpar och elavtal.

Jag hoppas att ännu fler kommer och ställer frågor nästa gång -
varmt välkommen på tisdag 16 oktober kl 16:00 till 18:30 !

/ Katarina

Energi- och klimatrådgivningen är oberoende, kostnadsfri, och tillgänglig för alla. Hör av dig till din kommunala rådgivare - se kontaktuppgifter under "Vilka är vi?"

Värmepumpsägare - telefonförsäljarnas nya offer

Vi har väl alla någon gång blivit uppringda av en telefonförsäljare som vill sälja en produkt eller tjänst som vi inte visste att vi kunde leva utan. Försäljarna försöker ofta på mer eller mindre bedrägliga sätt få oss att ingå avtal om någon prenumeration, ofta med lovorden att det handlar om gratis prov eller dylikt. Det är inte sällan som dessa företag riktar in sig på den äldre generationen som kanske inte alla gånger hänger med i telefonförsäljarens snabba monolog. Det är då viktigt att känna till att man enligt Distans och Hemförsäljningslagen har 14 dagar på sig att ångra det ingångna avtalet. Information om detta måste företaget delge skriftligt och det är inte förrän konsumenten mottagit informationen som tidsfristen börjar löpa.

Se upp för oseriösa serviceföretag Försäljarna har sedan en tid också riktat in sig på ägare av värmepumpar. Här är det så kallade serviceavtal som försäljarna på olika sätt försöker få konsumenter att teckna. Det är framförallt ett företag vid namn Svensk VVS Support, eller TM Direkt AB, som utmärker sig. Enligt Svenska Värmepumpföreningen (SVEP) bör värmepumpar servas med ett visst intervall och att teckna ett serviceavtal är inte alls fel, men det ska göras med ett seriöst företag.

Förutom att företaget säljer serviceavtalen på ett moraliskt tvivelaktigt sätt finns det indikationer på att företaget begår mer direkt uppenbara fel. Svensk VVS Support verkar inte skicka ut information om ångerrätt. Dessutom tyder vissa vittnesmål på att de i vissa fall påstår att värmepumpsinstallationen måste besiktigas enligt lag, något som inte är sant för en vanlig villavärmepump. Det finns också indikationer på att de utger sig för att ringa från andra mer etablerade serviceföretag eller från en värmepumpstillverkare, det förkommer också att företag utgett sig för att vara Svenska Värmepumpföreningen.

Källa: SVEP, Svenska Värmepumpföreningen,  branschorganet för den svenska värmepumpbranschen.

torsdag 11 oktober 2012

Villaägarna Högsby

I tisdags (9/10) informerade jag på Villaägarnas möte i Högsby. Totalt 11 personer deltog varav en del från styrelsen i Oskarshamn. Jag informerade om nyheter inom energiområdet, som t.ex. timmätning, elområden, aktuella bidrag och kommunala ärende som vindkraft och avfallsplan.

Mötet var mycket lyckat, framförallt tack vare deltagarnas engagemang i frågorna. Inom energi- och klimatområdet finns det mycket som berör den breda massan vilket är mycket roligt. Diskussionen kring kommunernas avfallsplan var ett sådant ämne och många konstruktiva förslag lämnades.


Klicka på bilden för att komma till Villaägarna Oskarshamn/Högsby

Vill du eller din organisation/förening ha en informationskväll på tema energi- och klimat? Tveka inte att kontakta någon av oss kommunala energi- och klimatrådgivare. Det är helt kostnadsfritt!

/Jens

fredag 5 oktober 2012

Supereffektiva prylar

Regler och tävlingar driver på utvecklingen av allt mer energieffektiva saker. EU:s energimärkningar och direktiv som förbjuder de allra sämsta prylarna (ur energisynpunkt), har gett oss effektiva kyler, frysar, TV-apparater och allt bättre belysning.

Men, inte nog med det - nu ordnas dessutom en global tävling om vilka grejer som är de absolut bästa i sin klass. Först ut var en tävling om de allra mest energieffektiva TV-apparaterna. Vinnarna korades den 1 oktober, och två modeller från Samsung vann i liten- och medium-klassen, medan en TV från LG vann i den största klassen (större än 42 tum). Den största TV:n var till och med lite mer effektiv än den mellanstora!
Vinnarna var 33-44 procent mer effektiva än liknande produkter.
Resultaten av tävlingen "SEAD Global Efficiency Medals" finns här. Om du ska köpa en ny pryl - kolla in vinnarna först och köp den bästa möjliga!

Mer om supereffektiva produkter finns att hitta på webbsidan http://superefficient.org/ . Där kan du bland annat läsa om att om de 40 länder som deltar i initiativet använde den mest effektiva belysningen som finns, så skulle det spara utsläpp av 210 MILJONER ton koldioxid´till år 2030.

Timabonnemang - hur tecknar man?

En förutsättning för att du ska kunna få timmätning är att du har ett rörligt avtal och tecknar dig på ett timabonnemang. Din elhandlare ser då till att din mätare byts ut (om den inte redan klarar timmätning) av ditt elnätsföretag. Så fort du har en ny timmätare installerade påbörjas ditt nya abonnemang/avtal.

För att teckna timabonnemang kontaktar du din elhandlare (via telefon eller internet) och säger till att du vill byta till timmätning. Passa även på att kolla på elpriskollen.se om du kan hitta något bättre avtal.

När du väl har timmätning så har du goda förutsättningar för att välja att använda el när den är som billigast. Men när är elen som billigast? Elpriset sätt på elbörsen Nord Pool Spot. Varje dag, omkring kl. 13.00, kan du på deras hemsida, http://www.nordpoolspot.com/, se morgondagens elpriser.

Välj Prices, område SE, Hourly och valuta SEK. Priserna anges i kr/MWh så om det står 280 kr/MWh så betyder det att priset är 28 öre/kWh. Observera att det inte är detta priset du betalar på din räkning. Du har ett prispåslag (i genomsnitt 4,5 öre/kWh), skatt och moms. Sen tillkommer även dina avgifter för elnätet till ditt elnätsföretag.

Nedan kan du se en bild på hur elpriset kommer att bli idag enligt gårdagens prissättning vid kl. 12.39.
Notera att den största prisvariationen under dagen ligger på drygt 5 öre/kWh under dygnet. Om du går in och kollar idag kommer priset säkerligen ligga ännu lägre imorgon då elanvändningen sjunker i samhället.

Lycka till med ditt eventuella timabonnemang. Och tveka inte att kontakta din energi- och klimatrådgivare om du har några frågor om elabonnemang och timmätning.

tisdag 2 oktober 2012

Teckna timabonnemang!

Från och med igår kan du som har rörligt elabonnemang teckna ett avtal där du får din elanvändning mätt per timme. Detta innebär att du som konsument får ett tydligare incitament för att ändra ditt konsumtionsmönster av elen. Du kan t.ex. välja att använda din el på natten istället då elkostnaderna brukar vara lägre.

Läs mer om den nya lagen hos Energimarknadsinspektionen.

Vi kommer att återkomma under veckan med mer information/tips om hur du gör för att byta till timabonnemang.

fredag 28 september 2012

Klimatomställningen och det goda livet

Istäcket i Arktis är mindre än någonsin och det finns inga tecken på att utsläppen av växthusgaser minskar, varken politiska eller statistiska. Även om ny teknik ständigt utvecklas så går det åt fel håll.

Då kan det vara befriande och hoppfullt att läsa om att det går att minska sina utsläpp utan att behöva ta på offerkoftan. I Naturvårdsverkets publikation ”Klimatomställningen och det goda livet” går Chalmersforskare igenom forskningsläget och finner att ett större fokus på människors välbefinnande rent av skulle kunna vara en drivkraft snarare än ett hinder för en hållbar utveckling på vissa områden.

Men då krävs att vi vågar tänka det otänkbara. Att vi inte blir lyckligare av att köpa mer prylar. Att vi inte blir lyckligare av att jobba mer. Att vi blir lyckliga av att umgås med nära och kära. Det är kontroversiellt, men läs Naturvårdsverkets ”Klimatomställningen och det goda livet” och ta dig en funderare...


Källa: Energikontor Sydost.

onsdag 26 september 2012

Earth breake en utställning för eftertanke.



Naturum i Västervik har i dagarna startat en utställning tillsammans med Västervik Miljö och Energi. Utställningen handlar om våra konsumtionsvanor och den belastning vi gör på vår jord. Man visar att vi kan göra skillnad genom att tänka lite smartare än vi gör i dag.
Som besökare får man på ett roligt sätt tips på vad man han göra för att förbättra förutsättningen för kommande generationer. Målgruppen för utställningen är för 10 åringar och äldre vilket  ger de flesta en bit av det intressanta budskapet.
Drag i handbromsen !

Vem spelar på din planhalva ?



Vad innehåller din soptunna ? En affär ?
           

Återfinns gör ”Brasses” latcholajban låda med utrotningshotade arter (vi äldre kommer ihåg).
Utställningen kommer att finnas till 25 november på Naturum, Kulbacken i Västervik.

Goda exempel i Nya Tidningen


I gårdagens nummer av Nya Tidningen kunde man läsa artikel två av serien om goda lokala exempel på energieffektivisering. Artikelserien presenteras i samarbete med oss på RådgivningsEKOT. I detta nummer kunde man läsa om Erik Olsson i Tälleryd som tillsammans med sin flickvän effektiviserat och renoverat ett 1800-tals hus.

Nedan kan ni läsa artikeln i sin helhet. Klicka på den för att förstora den.

Klicka på bilden för att förstora den

torsdag 20 september 2012

Hultsfreds pastorat prisade

I dagens Vimmerbytidning kunde man läsa att Hultsfreds pastorat erhållit ett miljöpris från Regionförbundet i Kalmar län, som ett av fyra projekt som gör ett bra arbete för minskad klimatpåverkan.

Kontraktsprost Jan Carlssons kära citat "Vi tar kraften från ovan" har blivit ett känt uttryck inom energi- och klimatsammanhang i hela länet!

Grattis till utmärkelsen!

Klicka på bilden för större format!

Se upp för tillsvidarepris under annat namn

Låter Normalpris, Baspris eller Standardpris som namn på bra elavtal? Det är det inte. I själva verket är det exempel på namn som elhandlare använder på sina allra dyraste avtal. Det visar en genomgång som Energimarknadsinspektionens jämförelsesajt elpriskollen.se gjort.

Runt en miljon elkunder har inte valt elhandlare och är därför anvisade en elhandlare av sitt elnätsföretag. Dessa kunder betalar ett så kallat anvisat pris, eller tillsvidarepris, som ofta är betydligt högre än priset för andra avtal. Som konsument kan det vara svårt att veta vilken typ av avtal man har och hur detta avtal står sig i jämförelse med andra avtal. Att vissa elhandlare kallar sitt anvisade pris för något annat gör det ännu svårare. 

En stor del av elkunderna i Sverige har ett anvisat pris, eller tillsvidarepris, som kallas för något annat på elräkningen. Förutom Normalpris, Baspris eller Standardpris förekommer även namn som Enkel och Tillfälligt elpris.
På Energimarknadsinspektionens jämförelsesajt elpriskollen.se finns alltid en aktuell översikt över de billigaste fasta och rörliga avtalen.

tisdag 18 september 2012

Elcyklar i Vimmerby

Välkommen till Stora torget vid Rådhuset torsdagen den 20 september mellan klockan 11-14. Klockan 11 testas elcyklarna av våra kommunpolitiker Elisabeth Lago Nilsson (Kd) och Ingela Nilsson-Nachtweij (C). Efter det är det fritt fram för allmänheten att testa på hur det känns att cykla på en elcykel.

Detta är Vimmerbys del av den Europeiska trafikantveckan. Den Europeiska trafikantveckan driver också kampanjen "I stan utan min bil" som inträffar på lördag, den 22 september. Så för dig som har möjlighet kom ihåg att försöka ställa bilen och använda dig av kollektivtrafiken eller ta dig fram för egen kraft!

fredag 14 september 2012

Oskarshamns kommun uppmärksammar hållbart resande 16-22 september!

Den 16 till 22 september är det den Europeiska Trafikantveckan. Under veckan kommer alla fyra kommuner i norra Kalmar län att uppmärksamma hållbart resande på olika sätt. Oskarshamns kommun bjuder in till en rad olika aktiviteter, bland annat en cykeltipsrunda, ekokörning och möjlighet att prova elfordon.

Aktiviteter vid Stadshuset i Oskarshamn

Kommunen bjuder in alla intresserade att komma till Stadshuset den 17 – 19 september, där kommer det finnas möjlighet att prova på ekokörning i en simulator och att provcykla en elcykel. Oskarshamn Energi kommer att finnas på plats och visa sin elbil, och Folkhälsorådet ordnar en cykeltipsrunda runt staden för den som tar med egen cykel.
Vi hoppas att så många oskarshamnare som möjligt passar på att komma hit och testa, och passa på att vara med i någon av tävlingarna och vinna fina priser!

Utmaning till arbetsplatser och säkerhet på bussar

Under hela veckan utmanar kommunen också andra arbetsplatser i tävlingen "Låt bilen stå", som syftar till att anställda ska välja andra transportmedel än bilen till och från jobbet. Under veckan kommer också räddningstjänsten och polisen att göra insatser för ökad bältesanvändning i bussar.

Politikerna tävlar i ekokörning

Måndag till onsdag har alla som vill möjlighet att prova ekokörning, och samtidigt gemensamt tävla för Oskarshamn gentemot ett 40-tal andra kommuner i Sverige om vilken kommun som kör bäst. För kommunens förtroendevalda finns en egen tävling, där de både tävlar mot varandra och mot andra kommunpolitiker i Sverige. På tisdag 18 september kl 11 tävlar kommunalråd och oppositionsråd i ekokörning.
Aktiviteterna i Stadshuset pågår måndag 17 september kl 10.00-18.00, samt tisdag och onsdag 18-19 september kl. 8.00- 16.30. Läs mer om aktiviteterna i Oskarshamn på www.oskarshamn.se/energipagang
Oskarshamn kommun är en av drygt 1800 kommuner i Europa som uppmärksammar hållbart resande under den Europeiska Trafikantveckan 16-22 september i år.

För mer information, kontakta

Katarina Söderberg, Energi- och klimatstrateg
Tel 0491-887 88

måndag 10 september 2012

Lampguiden finns även för iPhone och iPad

Nu finns Lampguiden att ladda ner även för iPhone och iPad. (Gratis)
Man får hjälp med att hitta ljuskällor som passar att ersätta den glödlampa du valt.
Du får även en uträkning på den besparing du kommer att göra.
Man kan ställa in priset på det tänkta inköpet då guiden och få en noggrannare beräkning.
Har ni problem med synen som undertecknad så fungerar den på iPad med stora och tydliga siffror.
Som smålänning noterar man tidigt att här finns pengar att spara.......
/ Nyman  (de övriga är unga och ser bra)

tisdag 4 september 2012

Mer om att välja rätt lampa

Det är inte helt lätt detta med att välja rätt lampa, men det finns mycket hjälp att få!

Några (fler) tips:
Och framförallt: titta och fråga i butiken!

måndag 3 september 2012

Glödlampan är död - länge leve LED-lampan


I över 100 år har glödlampan lyst upp våra hem men från och med idag, den 1 september 2012, är alla glödlampor förbjudna i EU.



De gamla glödlamporna har varit extremt ineffektiva. Bara 10 procent av energin till en glödlampa blir ljus, resten värme. Därför har EU beslutat att fasa ut glödlampan. Butikerna får dock sälja slut på sina lager och det är tillåtet att använda lampor man redan köpt.

När alla glödlampor är borta beräknas det minska elanvändningen i EU med 39 miljarder kWh och i Sverige med 2 miljarder kWh per år. Sveriges minskning motsvarar den totala energianvändningen hos cirka 100 000 eluppvärmda villor.

Istället för glödlampan finns det många olika alternativ såsom lågenergilampor, halogenlampor och LED-lampor (lysdiod). De nya alternativen är olika bra till olika användningsområden och det kan vara svårt att välja rätt. Vad ska man välja för lampa för att få ett bra och behagligt ljus?

Vad du än väljer för alternativ så är den lampan mer energisnål och har längre hållbarhet än vad din glödlampa hade. Stora möjligheter att spara pengar alltså!

Tips för att välja rätt är att be om att få se lampan lysa i affären innan köp och be personalen om hjälp att tyda informationen på förpackningen . Om du vill vara mer förberedd innan kommer till affären kan du kontakta din kommunala energi- och klimatrådgivare för att få tips och råd. Mer information finns också på Lampinfo.se

fredag 31 augusti 2012

Miljörådet på Hultsfreds gymnasium

P8290017

Miljörådet på Hultsfreds gymnasium har vi berättat om tidigare här på bloggen. Nu är de farten igen. De har sett till att elever på skolan har fått kåsor!

Läs mer om Miljörådets arbete på gymnasiets hemsida.

torsdag 30 augusti 2012

Startbesked energieffektivisering

Hultsfreds kommun går från Ord Till Handling. I tisdags gav kommunstyrelsens arbetsutskott startbesked för två energieffektiviseringsprojekt; Dagcenter samt Lindblomsskolan.

Det handlar om två av de utredningar som vi gjort under sommaren (tidigare inlägg om detta) tack vare energieffektiviseringsstödet som gjorde att vi kunde ta in en sommarjobbare till detta.

På Dagcenter hoppas vi nå en besparing på ca 117 MWh/år värme och ca 30 MWh el. På Lindblomsskolan förväntas besparingen bli 142 MWh/år värme.
Utöver en effektivare energianvändning samt minskade energikostnader kommer ett bättre inomhusklimat också erhållas.

Gamla ventilationsaggregaten på Dagcenter

måndag 27 augusti 2012

En serie om goda exempel!

Nya Tidningen i samverkan med RådgivningsEKOT har från och med förra tisdagens nummer startat en serie om goda exempel. Under hösten kommer invånarna i Hultsfreds kommun kunna läsa om lokala exempel på energieffektivisering. 

I första numret kunde man läsa om kvarnen i Vena som har förvandlats till bostäder och lokaler med låg energiförbrukning.

Nedan kan ni läsa artikeln i sin helhet. Klicka på den för att förstora den. 


/Jens

onsdag 22 augusti 2012

Oskarshamn går med i bloggen!

Nu har även Oskarshamns kommun äran att få delta i den här regionala rådgivningsbloggen, tillsammans med Hultsfred, Högsby, Vimmerby och Västervik. Jätteroligt tycker jag, och jag passar på att skriva en kort introduktion till nya läsare! (Hoppas att ni som redan har koll ursäktar.)

Genom att vara med på bloggen hoppas jag att invånarna i Oskarshamn kommer att uppleva att de får mer service inom energi- och klimat, och ännu en kanal till information och för att ställa frågor. Förhoppningsvis kan också jag och de oskarshamnare som ställer frågor på olika sätt bidra till mer kunskap även till grannkommunerna!

Här på bloggen finns redan massor av kunskap och information om energibesparing, klimat, och smarta transporter, och kunskapsbanken växer hela tiden. Alla läsare är också välkomna att ställa frågor under "fråga fritt" och kommentera inläggen.

Fråga på - den som inte frågar får inget veta!

Hälsar
Katarina i Oskarshamn

tisdag 21 augusti 2012

Smarta resor

Det finns mycket att vinna på att planera sina resor och se över vilka alternativ som finns. I många fall går det att spara tid, pengar och miljö genom att tänka till i förväg. I andra fall går det åtminstone att spara något av dessa.

Ett bra verktyg för att se vilka färdsätt som är möjliga är Resrobot , som hittar alla möjliga alternativ att resa från en plats till en annan med kollektivtrafik. Exemplet visar resor från Oskarshamn till Stockholm.


När du väl har bestämt dig för hur du ska resa finns det också sätt att räkna ut hur mycket koldioxidutsläpp din resa ger. Ett verktyg för detta är Miljökalkylen som SJ har tagit fram. Beräkningen gör utifrån modeller, och ger kanske inte exakt resultat, men en indikation.

Min beräkning på att åka en person från Oskarshamn till Stockholm ger 10,5 kg koldioxidutsläpp med buss (diesel, 50% beläggning), 13 kg koldioxidutsläpp med tåg (Kustpilen, som går på diesel), eller 58 kg koldioxidutsläpp om jag åker själv i en ganska ny miljöbil (MK 2005).

Resroboten visar att jag kan komma till Stockholm på knappt fem timmar med tåg, det tar en halvtimme längre med buss, och med bil tar det drygt fyra timmar. Så, nu är det bara upp till mig att välja...

/ Katarina

måndag 20 augusti 2012

Energieffektivisering Hultsfred

Under sommaren har vi i Hultsfred haft en kille som sommarjobbat (Christoffer) med att ta fram energi- och kostnadsberäkningar på vissa specifika anläggningar. Detta har varit möjligt tack vare energieffektiviseringsstödet som vi erhållit för 2010-2014.

Han har bl.a. kollat på Dagcenter, Vena skola + sporthall, Lindblomsskolan, C-huset gymnasiet, m.fl. I huvudsak har det gällt ventilationen.

Förhoppningsvis ska vi nu kunna använda Christoffers beräkningar för att gå vidare med åtgärder under hösten på vissa av anläggningarna.
Gammalt aggregat utan återvinning

Nytt aggregat med återvinning

onsdag 8 augusti 2012

Vem vill prata med ett kylskåp….?

Det är inget för svenskarna i alla fall. En trend rapport från Svensk Fastighetsförmedling visar att talande kylskåp och väggintegrerade tv-apparater tappar i popularitet.
På energiområdet tror man på fjärrvärme, solceller och bergvärme.
Flera kvinnor än män tror på solceller medan när det gäller värmepumpar så är det omvänt.
Kolkraft är ganska ute och tur är väl det……

Många (44%) tror att man i framtiden kommer att en energivisning i varje hem , vilket vi märker att man har stort intresse för redan i dag. Till och med elbolagen vill att vi vet hur mycket elkunden använder så att man medvetet sparar. Om besparingen ska kompenseras med högre fasta kostnader får bolagen visa i framtiden.

Läs mer om rapporten här.....

/ Nyman

måndag 6 augusti 2012

Elhandlare säljer solcellspaket

Fler och fler elhandlare erbjuder färdiga solcellspaket till microproducenter (för dig som vill producera el småskaligt). De ger också olika erbjudanden för att få köpa den producerade elen.

Ett tips är att kika runt på de olika elhandlarnas hemsidor för att hitta de bästa erbjudandena och jämför de olika solcellspaketen med att köpa komponenterna själv eller kolla med din lokala elektriker.




fredag 27 juli 2012

Nya regler och Boverket tar över.

Boverket tar över ansvaret för tillsynen av energideklarationerna från kommunerna.
Nya regler för energideklarationer kom 8 juli och innebär en del förändringar som ska göra det lättare att jämföra energiprestanda. Man ställer högre krav på att besiktningen ska göras på plats (ingen telefonbesiktning) och att den ska vara synlig för de som berörs.
Ska man sälja en bostad ska energideklarationen finnas och energiprestanda vara med i annonseringen.(hoppsan, ser man inte varje dag i tidningen)


















Man kan även söka energiprestanda på fastigheter genom Boverket och få en snabbruta med den nödvändigaste informationen.
Länk till sökningen hittar du här.

Hoppas intresset för energin i bostäder blir större då informationen är lättare att hitta och jämföra.