För några veckor sedan hade jag förmånen att få prata ”energibesparing i hemmet” hos en mycket trevliga föreningen knutna till Astma och allergiförbundet.
Laddad med ett större antal lampor, broschyrer, duschhandtag och energimätare gick vi igenom hur man kan minska sin energiräkning.
Efter mötet återstod en hel del frågor om belysning och hur man kan få hjälp att hitta rätt ljuskälla i affären. I och med att telefonappen (ljusguiden) inte fungerar i målgruppen då vi (mej inräknad) inte har så smarta telefoner ( har själv en dum-Nokia ) så var enda alternativet ett möte på plats i affären.
Laddade med frågor fick vi möta Patrik i en butikskedja som gav ett varmt välkomnande.
Medlemmarna granskade och provade sortimentet med sin nya kunskap om Kelvintal, lumen, effekter och olika tekniker på det som fanns på hyllorna. LED-lamporna var just inne i ett modellbyte och man kan nu ersätta tidigare 60Watt glödljus med en varm 11W 806 lumen och 2700K (tidigare vitare 3000K model).
Frågor om hållbarhet på lampor och kvitton diskuterades och rådet var att spara kvittot helst med personalens påskrift (bläck håller längre) så gör man en rimlighetsbedömning och byter lampan om den inte håller livslängden. Patriks råd var tydligt! ”fråga personalen så får ni svar”.
Tips från gruppen var att utveckla visningen av lampor i drift vid hyllorna och man funderar på ett system med att kunna ”låna” lampa för att prova hemma.
Ett julbord var uppdukat i butiken och man kan se att LED gör ett genomslag i år.
Kostnadseffektiva adventsljus som kommer i (yes,yes yes) 7-pack.
LED-lampan år inte spänningsberoende vilket gör att de passar i slingor med mellan 5 och 32 lampor. Man kan dock inte blanda glödljus och LED-ljus.
Att spara 93% av energin plus den energin som går åt att hitta de trasiga glödlampor som uppstått efter den varsamma hanteringen till och från förrådsplatsen. LED-lamporna är okänsliga för stötar och det är oftast själva staken som går sönder före lampan.
/ Nyman
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar