Diskussionen om huruvida timmätning ger en besparing eller inte har blossat upp den senaste tiden. Det finns nog många anledningar till detta.
Drygt 90 % av alla mätare som sitter uppe idag behöver inte bytas ut för att klara timmätning, men bara 20 % av dessa klarar det utan någon form av uppdatering. Det betyder att elbolagen som måste byta ut eller uppdatera din mätare har ett rätt så stort arbete framför sig om alla vill ha timmätning. Detta arbete kostar och du som kund slipper betala det. Det är ju självklart en anledning till att vissa elbolag är lite tveksamma till timmätning.
Sen har Svensk Energi (elbolagens branschorganisation) påtalat att effekten med medvetnare kunder kan utebli. Argumentet för detta beror på att kunden inte får någon återkoppling på sin elanvändning direkt. Systemet fungerar som idag att man får en månadsfaktura. Det syns på fakturan hur mycket man använt alla månadens timmar men kunden kanske inte alltid kommer ihåg vad man gjorde mellan kl. 13-14 söndag 3 i månaden. Detta är dock något som troligen kommer förändras genom att systemet förändras men Svensk Energi menar att man inte skulle ha haft så bråttom med att införa timmätning förrän allt är klart.
Ett annat argument som nog är det viktigaste är att det kan bli dyrare för vissa kunder. Är man inte medveten om sitt elanvändande ska man nog inte heller ha timmätning. Syftet är ju att styra om sin användning till de timmar det är billigare och håller man inte koll på detta så kan det bli dyrare.
Sen finns det också tekniska begränsningar som gör att det kan bli dyrt. T.ex. om man har elbaserad värme (direktel, vattenburen el, värmepump) och man inte kan accumulera sin värme eller styra den till vissa tider så kan det vara så att värmepumpen jobbar som hårdast den dyraste timmen i vinter och då blir det dyrt.
Har man bara hushållsel eller bor i lägenhet så är inte risken så stor att man använder mycket el under den dyraste timmen, men samtidigt kan man inte spara lika mycket heller.
Vad är då slutsatsen? Jo, har du bra koll på din elanvändning och tekniska förutsättningar för att styra t.ex. uppvärmningen till natten så kan du spara pengar. Har du det inte, så kanske du ska avstå.
Hör gärna av er till oss energi- och klimatrådgivare så kan vi bara genom att diskutera ditt/erat förbrukningsmönster säkert komma fram till vilken abonnemangsform som passar dig/er bäst!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar