måndag 17 oktober 2016

Resa till och från jobbet

Att åka till jobbet betyder för många att köra till jobbet, och bilar innebär inte bara en massa
avgaser, trafikstockningar, stress utan också massor av energi. Förutom bränslet som i sig är ett stort miljöproblem, och dyrt dessutom, så går det åt energi till belysning, ventilation, uppvärmning även för parkeringsplatser och garage. Färre bilar och därmed ett mindre behov av parkeringsytor är den positiva effekten om du reser miljöklokt till jobbet. 

Här kommer några idéer som kan hjälpa dig att minska din bilanvändning och “förgröna” er parkering på jobbet.
1. Åk kommunalt! Tåg, buss eller båt – vad finns det där du bor?
2. Samåk eller går med i en bilpool.
3. Cykla eller gå om du bor nära.
4. Minska resandet genom online-möten eller 4. genom att jobba hemifrån. Om det fungerar och tillåts på din arbetsplats fundera över att jobba hemifrån en till två dagar i veckan.
5. Använd energieffektiv belysning på parkeringen.
Belysning på parkeringar och I garage kostar massor av pengar och energi. Genom att minska belysningsnivåer, installera energieffektivare teknik (tex LED) och ha smartare styrning av belysningen kan man spara mycket..
6. Förgröna/förgröna parkeringarna. Minska den negativa miljöpåverkan av parkeringsytorna genom att göra dem grönare – kola på proffstipsen!

“Resa” inomhus: hissar

Hissar är kanske inte den största energiboven i er byggnad, men ändå ett väldigt påtagligt enkelt sätt att spara energi på. Om det inte finns skäl att ta hissen – ta trapporna istället. Du sparar energi och får gratis motion på köpet.

Om du cyklar istället för att ta bilen så behövs mindre utrymme för parkeringsplatser och grönområden kan breda ut sig och minska betongen och asfalten. 

Supertips för proffsen


Gör om parkeringen till en park! Vanliga parkeringsytor har stora områden av asfalt, vilket bidrar till en urban värmeeffekt – lokalt stiger temperaturen, orsakar utsläpp och ökar behovet av kyla på sommaren. 

Plantera inhemska träd och buskar, skapa grönområden på parkeringsplatserna och försöka minimera den hårdgjorda ytan. Träd på asfalterade parkeringar kan minska den lokala överhettningen, minska avrinningen av regnvatten och förbättra kylningen nattetid.

Ni kan också...

Om ni vill öka intresset för kollektivtrafik, samåkning och minskade antal mil för arbetspendling med bil så kan ni:
Uppmuntra de anställda att ta kollektivtrafik genom interna kampanjer och intern information;
Se till att det finns duschar och bra cykelparkeringar;
Införa verktyg och system för onlinemöten och videokonferenser och uppmuntra de anställda i att använda dessa arbetsverktyg för ett minskat resande.

Visste du att?

Vanliga hissar kan använda mer energi i vänteläge än när de används eftersom de har fläktar och ventilation och elektronik som går även om hissen står stilla. Men det finns smarta hissar med: förutom att de använder energin är de används så genererar de el till byggnaden och går in i viloläge när de inte används, stänger av belysning och ventilation. När det är dags att byta ut den gamla utrustningen – kolla om ni inte kan skaffa en smartare hiss!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar