fredag 14 oktober 2016

Vattenanvändning på kontoret - du kan påverka!

Ett typiskt kontor förbrukar ungefär 50 liter vatten per person och dag per (heltids)anställd. Vattenanvändning en resurs och definitivt en energifråga; kranvattnet du dricker är renat och varmvattnet måste värmas. Dessutom går det åt en hel del energi för att pumpa vatten, rena avloppsvatten och allmänt underhåll av vatten- och avloppssystemet.
Med regelbundet underhåll och några mindre beteendeförändringar kan vi minska vår vattenanvändning och fortfarande bibehålla samma komfort.

  1. Mät och följ upp vattenanvändningen regelbundet – samla månadsvisa konsumtionsdata, så kan du identifiera förändringar i vattenåtgången. 
  2. Utveckla och inför en vattenhandlingsplan för att minska användningen.
  3. Utbilda de anställda för att få goda vattenvanor och utbyta vattenbesparande idéer. 
  4. Skapa ett belöningssystem för kollegorna för att fånga upp nya besparingsidéer. 
  5. Publicera er månatliga vattenanvändning för att visa hur ni når besparingsmålen.
  6. Kolla regelbundet fastigheten för att hitta läckage, drippande och droppande och annan onödig vattenanvändning. Uppmana dina kollegor att rapportera läckage till driftsansvarig i huset.
  7. Vattenbesparande utrustning är nödvändig: vattenbesparande kranmunstycken som minskar flödet och blandar in luft, effektiva duschmunstycken.
  8. Se upp för läckande toaletter. Använd den flexibla spolknappen efter behovet av att spola.
  9. När du duschar (t.ex. om du cyklar till jobbet), låt inte vattnet rinna mer än 5 minuter.
  10. Använd miljövänliga badrumsprodukter.
  11. Ta fram vattenbesparande instruktioner för köket: t.ex., skrapa av rester från tallrikarna hellre än att skölja dem före disk, diska inte under rinnande vatten, kör bara diskmaskinen när den är full, koka inte mer vatten än vad du behöver etc.
  12. Propagera för kranvatten istället för buteljerat flaskvatten bland de anställda.
  13. Om det blir isbitar över i ditt glas, släng dem inte, lägg dem i jorden hos en blomma i en blomkruka istället.
  14. Se till att mängden städning av byggnaden är optimal och görs med miljövänliga produkter.
  15. Tvätta bilarna i organisationen efter behov istället för efter schema.
  16. Om ni har en, sätt fontänen på timer och låt den bara gå under arbetstid.
  17. Kolla så att ert bevattningssystem bara vattnar där det ska vattnas så inte vatten slösas bort på trottoarer och gator.


Supertips för proffsen

Använd skumtvål istället för vanlig tvål! Det går åt mindre vatten för att skölja bort, och då går det åt mindre energi för att värma vatten.

“Antag att man tvättar händerna tre gånger per dag på jobbet, ett kontor som har 100 personer anställda skulle spara ungefär ⦁ 20000 liter vatten per år genom att byta typ av tvål.”

Visste du att?

En droppande kran kan slösa bort 800 liter vatten på en månad och en rinnande toalett kan slösa bort 1000 liter vatten per dag?

Vinnartips

Det kan vara idé att upprätta rutiner för att minimera den energimängd som förbrukas på kontoret. Upprätta en energipolicy from kontorsutrustning och se till att alla följer den.
Utbilda anställda i energisparande funktioner för kontors- och köksutrustning och lär dem att använda dessa funktioner för att minska energiförbrukningen och kostnaderna.

Man kan också…

Spara ännu mer energi genom att skapa en rutin för underhåll. Bra underhåll kan göra apparaten effektivare och förlänga dess livslängd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar