tisdag 3 november 2015

Elda rätt!

Nu är hösten här och man vill kura ihop sig framför brasan. Några saker att tänka på för att göra brasmyset säkrare och miljövänligare:


  • Använd torr ved i rätt storlek.
  • Få igång elden så snabbt som möjligt, starta med finkluven ved.
  • Elden ska brinna inte pyra.
  • Håll koll på spjället och reglera lufttillförseln. Rätt mängd förbränningsluft ger klara livliga lågor. 
  • Röken ska vara genomskinlig, aldrig svart.
  • Elda lagom och låt eldstaden vila lika länge som elden brunnit innan du eldar igen. Läs instruktionerna till kaminen om det finns. Lite olika men en tumregel är max 3 kg ved/ timme och inte längre än 3.4 timmar i sträck.
  • Lägg sot och aska i en plåthink med lock. Det kan ta flera dygn innan askan har slocknat helt.
  • Slocknad aska kan lämnas på Återvinningscentralen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar