tisdag 24 september 2013

Energismarta råd får fortsätta

18 september 2013  BRÄNNPUNKT | BUDGETEN

Vi satsar 140 miljoner kronor per år på att förlänga den kommunala energi- och klimatrådgivningen.
Anna- Karin Hatt
För att ställa om till ett långsiktigt hållbart energisystem måste vi i Sverige bli ännu bättre på att hushålla med våra resurser.
Varje dag – i vår vardag, på jobbet och i skolan – ställs vi inför många val där vi kan göra energismarta val och göra verklig skillnad. Där hemma kan man kanske bestämma sig för att ta steget och producera sin egen förnybara el. I kommunen kan man driva på för att kommunen ska byta till en mer energieffektiv gatubelysning. Båda dessa val har två saker gemensamt – de bidrar till att vi använder våra resurser mer effektivt och de leder till att vi tar vara på möjligheten att använda energin mer effektivt i vårt samhälle.

Centerpartiet och alliansregeringen vill stärka den enskilde konsumenten och göra det enklare och lönsammare att ta tillvara möjligheten att använda energin mer effektivt. Ett led i det är att se till så att hela Sverige – alla hushåll, företag och organisationer – även framöver ska kunna få oberoende energi- och klimatrådgivning, så att man har bra information när man ska göra sina egna energismarta val.
I det spelar den kommunala energi- och klimatrådgivningen en stor roll. Varje dag, året runt, ger de hushåll, företag och organisationer opartiska och kostnadsfria råd om hållbar energiteknik. Den viktiga kompetensen behöver finnas kvar och utvecklas vidare.

Därför ger alliansregeringen i kommande budget besked om att vi även under 2015–2017 satsar 140 miljoner kronor per år på att förlänga den kommunala energi- och klimatrådgivningen. De lokala rådgivarna har under de år som gått hjälpt många människor att göra energismarta och hållbara val. Vi vill att de också framöver ska fortsätta med det arbetet och fortsätta hjälpa enskilda, företag och organisationer att använda energin mer effektivt och ställa om till ett hållbart samhälle.

ANNA-KARIN HATT (C)
it- och energiminister


Mer om energi i budgeten på Regeringens hemsida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar