onsdag 24 oktober 2012

Svenska utsläpp av växthusgaser minskar!!!

2011 släppte Sverige ut 61,5 miljoner ton växthusgaser, enligt nya preliminära data. Naturvårdsverket presenterar preliminär statistik för de svenska utsläppen av växthusgaser för 2011. De totala utsläppen i Sverige uppgick 2011 till 61,5 miljoner ton. Jämför man med 1990 års utsläppsnivå är det en minskning på 16 procent, motsvarande 11,3 miljoner ton. De största minskningarna av utsläppen, i absoluta tal räknat, har skett främst till följd av att oljeeldning för uppvärmning ersatts med eldning av biobränsle.

Utsläpp från transportsektorn står för en tredjedel av utsläppen och är oförändrade 2011 jämfört med 1990. Huvuddelen av dessa utsläpp kommer från personbilar och tunga fordon. Utsläppen från personbilar har minskat med 9 procent sedan 1990 trots att trafiken har ökat. Minskningen av dessa utsläpp beror till stor del på att vi använder mer energieffektiva bilar och på en ökad användning av biobränsle. Däremot motverkas denna minskning av att utsläppen från tunga fordon ökat med 44 procent under samma period.

För produktion av el och fjärrvärme har utsläppen varierat mellan åren och någon tydlig trend kan inte utläsas. Industrins energianvändning visar på en minskning sedan 1997. Utsläppen från jordbruk och avfall har också minskat betydligt sedan 1990 bland annat på grund av minskat antal djur och minskad deponering av organiskt avfall.

Naturvårdsverket har i uppdrag att ha överblick över hur miljön mår och hur miljöarbetet går. Läs mer om statistiken här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar