fredag 5 oktober 2012

Timabonnemang - hur tecknar man?

En förutsättning för att du ska kunna få timmätning är att du har ett rörligt avtal och tecknar dig på ett timabonnemang. Din elhandlare ser då till att din mätare byts ut (om den inte redan klarar timmätning) av ditt elnätsföretag. Så fort du har en ny timmätare installerade påbörjas ditt nya abonnemang/avtal.

För att teckna timabonnemang kontaktar du din elhandlare (via telefon eller internet) och säger till att du vill byta till timmätning. Passa även på att kolla på elpriskollen.se om du kan hitta något bättre avtal.

När du väl har timmätning så har du goda förutsättningar för att välja att använda el när den är som billigast. Men när är elen som billigast? Elpriset sätt på elbörsen Nord Pool Spot. Varje dag, omkring kl. 13.00, kan du på deras hemsida, http://www.nordpoolspot.com/, se morgondagens elpriser.

Välj Prices, område SE, Hourly och valuta SEK. Priserna anges i kr/MWh så om det står 280 kr/MWh så betyder det att priset är 28 öre/kWh. Observera att det inte är detta priset du betalar på din räkning. Du har ett prispåslag (i genomsnitt 4,5 öre/kWh), skatt och moms. Sen tillkommer även dina avgifter för elnätet till ditt elnätsföretag.

Nedan kan du se en bild på hur elpriset kommer att bli idag enligt gårdagens prissättning vid kl. 12.39.
Notera att den största prisvariationen under dagen ligger på drygt 5 öre/kWh under dygnet. Om du går in och kollar idag kommer priset säkerligen ligga ännu lägre imorgon då elanvändningen sjunker i samhället.

Lycka till med ditt eventuella timabonnemang. Och tveka inte att kontakta din energi- och klimatrådgivare om du har några frågor om elabonnemang och timmätning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar