fredag 5 oktober 2012

Supereffektiva prylar

Regler och tävlingar driver på utvecklingen av allt mer energieffektiva saker. EU:s energimärkningar och direktiv som förbjuder de allra sämsta prylarna (ur energisynpunkt), har gett oss effektiva kyler, frysar, TV-apparater och allt bättre belysning.

Men, inte nog med det - nu ordnas dessutom en global tävling om vilka grejer som är de absolut bästa i sin klass. Först ut var en tävling om de allra mest energieffektiva TV-apparaterna. Vinnarna korades den 1 oktober, och två modeller från Samsung vann i liten- och medium-klassen, medan en TV från LG vann i den största klassen (större än 42 tum). Den största TV:n var till och med lite mer effektiv än den mellanstora!
Vinnarna var 33-44 procent mer effektiva än liknande produkter.
Resultaten av tävlingen "SEAD Global Efficiency Medals" finns här. Om du ska köpa en ny pryl - kolla in vinnarna först och köp den bästa möjliga!

Mer om supereffektiva produkter finns att hitta på webbsidan http://superefficient.org/ . Där kan du bland annat läsa om att om de 40 länder som deltar i initiativet använde den mest effektiva belysningen som finns, så skulle det spara utsläpp av 210 MILJONER ton koldioxid´till år 2030.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar