onsdag 6 april 2011

Företag - Från ord till handling

Under fredagen den 1 mars samlades ett 15 tal personer för att diskutera energieffektivisering i företag hos Mönsterås Metall AB.
Det  är ett samarbete mellan Regionförbundet, Länstyrelsen, Energikontor SydOst, Substainable Sweden Southeast AB och företag i regionen.

Under Workshop 1 behandlades vikten av att skaffa sig ett bra nuläge för att ha en god grund för sitt fortsatta arbete. Företagen fick veta vikten av att sätta höga men rimliga mål i sitt effektiviseringsarbete. Personalen kommer att ha en avgörande roll om man vill ha en hållbar nivå på sina energiflöden. Delaktighet krävs från ledning till golv.
Energikontoret lovade alla företag en ”Nattvandring” då man smyger runt i de stillastående företagen och analyserar vilken tongångsförbrukning man har.
Här hittar man oftast sådan energianvändning som inte används till något nyttigt.
Tomas visade sitt företag Mönsterås Metall som är ett gjuteriföretag med 120 anställda.
Man är ett energiintensivt företag som använder 6 000 000 kWh el varje år.
Ventilation är en viktig del i företaget och man byter 40 m3 luft i sekunden vilket ställer krav på att man har koll på energin. En del gas används för att värma aluminium i processen.
Man har jobbat med laststyrningar av ugnar för att minska elkostnaden och kylningen i processen värmer kontoret under de kalla månaderna.



Nästa del i projektet blir en företagsträff i Hultsfred 27 maj på Emåmejeriet och till dess har företagen i uppgift att ta med sig ett nuläge av inköpt och använd energi.

/ Mikael



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar