tisdag 27 september 2016

Fukten ska väck! Men hur?

Energimyndighetens test av luftavfuktare visar att det är stora skillnader i energianvändning mellan de olika teknikerna såväl som mellan produkter med samma teknik. Hela testet hittar du här.


En luftavfuktare kan förebygga problem med fukt i källaren exempelvis om man har bytt ut en värmepanna mot berg- eller fjärrvärme. Ur energisynpunkt är en luftavfuktare ofta ett mer effektivt sätt att avfukta ett utrymme än att värma upp det. Energimyndighetens Testlab har testat luftavfuktare utifrån effektivitet, kapacitet och användarvänlighet. Olika typer av luftavfuktare lämpar sig för olika miljöer.

· Kondensavfuktare är effektivast i uppvärmda utrymmen som källare. Denna teknik kan inte köras vid lägre omgivningstemperaturer än + 5 grader Celsius.

· Kombiavfuktarna drar mer energi än kondensavfuktarna och är mer lämpliga för frostfria utrymmen (exempelvis fristående och ouppvärmda garage), där temperaturen kan närma sig noll grader.

· Sorptionsavfuktarna är större, därför drar de mycket energi än de andra typerna av luftavfuktare. De är också dyrare än de andra teknikerna. Denna metod är anpassad för att avlägsna fukt i till exempel krypgrunder där det kan bli riktigt kallt.

Vid omfattande fuktproblem räcker det inte med en luftavfuktare, den kan då bara lindra symptomen. Ta hjälp av en fackman som kan föreslå lämpliga åtgärder.

Luftavfuktaren behöver regelbunden tillsyn för att fungera optimalt och för att fortsätta vara säker. Det ska vara lätt att ställa in reglagen och att tömma kondensbehållaren med vatten samt att rengöra eller byta luftfilter vid behov. Elsäkerhetsverket tipsar om att man bör rengöra filtret ofta för att motverka brandrisk. De ska tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Räddningstjänsten Karlstadsregionen undersöka varför det ibland uppstår bränder i luftavfuktare.

Källa Energimyndigheten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar