Just nu genomförs energimätningar på plug-in kylar (dricka-/öl-/mineralvattenkylar) i några butiker i Högsby och Hultsfreds kommuner.
Tanken är att visa hur lätt det är att ta bort onödig energiåtgång för dessa kylar som innehåller produkter som inte behöver kylning av livsmedelsskäl.
Mätning pågår. |
Lite bakgrund
Idag lagras och kyls dryck i öppna eller stängda drickakylar. Dessa kylar går i regel dygnet runt och kyler öl, läsk, vatten etc. Ofta ingår de i ett specifikt säljkoncept där man får en kyl ”gratis” när man tillhandahåller en viss dryck i exempelvis en affär. Eftersom det inte finns specifika kyltemperaturkrav på varken öl, läsk eller vatten så kan man alltså stänga av kylarna under stängningstid utan att varken kunder eller kylägare drabbas. Däremot sparas mycket energi!
Studierna visar att om man stänger av en kyl med dörrar 10h per dygn så sparas ca 1000kWh/år. Motsvarande för en kyl utan dörrar ger 1600 kWh besparing per år.
"I en affär med många kylar så blir detta en betydande energi- och kostnadsbesparing per år bara genom att installera billiga timers" säger projektledaren Roger Gunnarsson.
Energimätning pågår. |
Vanliga drickakylar i butik. Med dörrar och utan dörrar. De utan dörrar har nattjalusier, men är personalen instruerad att använda dem? Ibland, men inte alltid. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar