tisdag 23 juni 2015

Mer kunskap om elbilar behövs

För andra gången på två år har Energimyndigheten genomfört en enkätundersökning för att studera inställningen till och kunskaper om laddfordon, det vill säga batterielbilar och laddhybrider. Antalet laddfordon i Sverige har flerfaldigats, modellutbudet breddats och laddinfrastrukturen har växt fram. Dock visar Energimyndighetens enkätundersökning att kunskapsnivån är låg. Trots låg kunskapsnivå bedöms ändå laddfordon gå en ljus framtid tillmötes.

Sedan föregående undersökning från 2013 har utvecklingen gått snabbt. Antalet fordon i Sverige har flerfaldigats, modellutbudet breddats och laddinfrastrukturen har växt fram. Trots detta visar årets enkätundersökning att kunskapsnivån om laddfordon fortfarande är låg. Knappt 15 procent av de tillfrågade som anser att de har goda kunskaper om laddfordon.

Personer som redan har hög kunskap om laddfordon utmärker sig i undersökningen, bland annat genom att de i mindre grad upplever laddinfrastrukturen som ett hinder. Dessa personer överväger även i högre utsträckning att skaffa ett laddfordon nästa gång det är dags att byta bil.

Enkätundersökningen visar också att oavsett kunskapsnivå är inställningen till laddfordon i stor utsträckning positiv. Laddfordon anses av en övervägande andel ha de tekniska och ekonomiska förutsättningarna för att komma att utgöra en betydande del av Sveriges vägtransportsystem.

Av de tillfrågade personerna uppger knappt en av sju att de någon gång har kört ett laddfordon. Av personer med hög kunskap är det fler än var tredje, 35 procent, som har kört ett laddfordon. Ungefär en fjärdedel av de som har kört ett laddfordon har haft tillgång till laddfordon i tjänsten.

Läs hela rapporten på Energimyndighetens hemsida

Frågor och svar om elbilar

Karta över laddställen på Uppladdning.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar